Hagyja a béna hócsúszkát, maradjon a szánkónál!

Aki télen nem síel, az korcsolyázik vagy szánkózik. Mivel a legtöbb általunk is ajánlott korcsolyapálya rendelkezik kölcsönzővel, ezért nem feltétlenül szükséges, hogy legyen saját korcsolyája, viszont más a helyzet, ha szánkózni indul. Válogathat a legolcsóbb hócsúszkák, a klasszikus (és szerintünk legmenőbb) fa szánkók és a legújabb műanyag szánkók közül, sőt néhány helyen nagyon profinak tűnő speed szánkót is találhat. Ezeket érdemesebb a kijelölt szánkópályákon kipróbálni, miután megtanulta rendesen irányítani a klasszikusabb sporteszközöket. Persze nem a hócsúszkát, ami a legtöbb helyen annyira botrányosan gagyi, hogy egy műanyag tányéralátétből különbet vág egy ollóval, ezért azt ajánljuk, tényleg csak akkor vegyen ilyet, ha nem talált mást. Nem mintha a lavórtól vagy műanyag gyermekkádtól alig különböző szánkók jobbak lennének.

Auchan

Az Auchanban fa és műanyag szánkókat is láttunk. Műanyagból a legegyszerűbb 299 forintos, vagy az egy fokkal jobb 549 forintos csúszka mellett találtunk kerek változatot is, de hiába kerül 1999 forintba, ebben sem hiszünk nagyon. Mégis van némi pozitívuma: mivel akkora, mint egy nagyobb virágalátét, kis helyen elfér, ezért nyáron elég csak begurítania a szekrénysor mögé. Menőbb műanyag szánkót láttunk 5490 forintért, természetesen kékben és pirosban is, hogy mindkét nem megtalálja a számítását, bébi szánkót pedig 3990 forintért találtunk. Fa szánkóból is akad bőven, az egyszemélyes 80 centistől az egészen nagy darabokig, de ha szeretne, sport verziót is vásárolhat. Fa szánkóból a legkisebb, a 80 centis méret 7990 forintba kerül, viszont kétezer forinttal többért, 8990 forintért már vehet két személynek kényelmesebb, 100 centis darabot, vagy ugyanezért az árért akár 110 centiset is – igaz, ez már fém vázas. 

Decathlon

A fa szánkók hiányoznak a Decathlon kínálatából, válogathat viszont a műanyag szánkó közül, vagy ha ez nem jönne be, akkor könnyű habszivacs csúszkát is vehet. Sőt, ha tényleg komolyan gondolja, hogy az ön sportja a szánkó lesz, akkor akár kormánnyal irányítható típusra is költhet. Bár a szórás árban elég nagy, a Decathlon nem a legolcsóbb, és a valósághoz hozzátartozik, hogy ezek a műanyag szánkók nem túl kényelmesek, különösen ha egy szánkóval többen szeretnének lecsúszni. A legolcsóbb, 590 forintos hócsúszkától (ami nagyjából olyan, mint egy ócskább műanyag tányér fogóval) a közepes árú, lavórra hajazó 4490 forintos szánkón keresztül a kimondottan drága, 19 900 forintos irányítható szánkóig mindent megtalál.

OBI

Nem gondoltuk, hogy az Obiban ennyi szánkót találunk – a választék miatt mindenképpen megérte benézni. Ugyan a 399 forintos hócsúszka mellett a műanyag szánkókból is mérsékelt a kínálat, van piros meg kék, de nagy mennyiségben talál klasszikus szánkókat. Választhat például 90 centis fémvázas és faüléses darabot 8999 forintért, amihez egy nem túl kényelmesnek tűnő háttámla jár, na nem mintha ez lenne a legfontosabb, hiszen mégsem fotelt készül venni. Láttunk teljesen fa szánkókat is, amikből elég hosszú, családi szánkót is vásárolhat, erre akár három felnőtt ráfér. Ez a verzió 9999 forintba került és 120 centis, a kétszemélyes,110 centis verzió 8999 forintba, a legkisebb pedig 7999 forint. Sportszánkót 13 990 forintért vehet, de vigyázzon, nagyon menő, mi először fekvenyomó padnak hittünk. 

Praktiker

Furcsa módon a Praktiker felhozatala szinte ugyanaz, mint az Obié, itt is láttunk fém vázas és műanyag szánkót, a fa darabokról nem is beszélve. A Praktikerben viszont minden drágább, nem is kevéssel. Itt a fém szerkezetes 9399 forint, a fa darabok közül a 80 centis 10 990 forint, a nagyobb családi 120 centis pedig 13 990 forintba kerül. A komolynak tűnő fém szerkezetes verzióból itt kétfajtát lehet beszerezni: az Obiban is látott fém darab a Praktikerben 14 990 forintba kerül, míg az eggyel kisebb fekete verziót 10 990 forintért vásárolhatja meg. A műanyag szánkó ugyanaz, mint az obis, viszont ez is többe kerül ezer forinttal, itt 9999 forintot kérnek el érte. És természetesen itt is akad hócsúszka, 499 forintért.

Tesco

Nem tett ki nagyon magáért a Tesco, úgyhogy bukta is a szánkók versenyét. Az áruházban csak ócska hócsúszkát, illetve fa szánkót találtunk, semmi mást, utóbbit viszont igen kedvező, 7690 forintos áron – és még karfa is jár hozzá, amit máshol külön kell megvásárolni. A hócsúszka 499 forintba kerül és nagyon kényelmetlennek tűnik, leginkább egy kutyaetető tálra emlékeztet. 

   Fa szánkó Műanyag szánkó Hócsúszka
Auchan 7990 - 8990 forint 3990- 5490 forint 299 - 549 forint
Decathlon   -  4490 forinttól 590 forint
OBI 7999 - 8999 forint 8999 forint 399 forint
Praktiker 9399 - 13 990 forint 9999 forint 499 forint
Tesco 7690 forint  - 499 forint
Oszd meg másokkal is!
Mustra