Odáig vagyok a kuglófokért. Tulajdonképpen egyszerű kevert tészta, viszont olyan hihetetlenül elegánssá teszi a formája. Ez egy igazi szaftos, tipikusan karácsonyi fűszerezésű sütemény.
Ha nincs kéznél kugófforma, tegyék 18 cm-es tortaformába a tésztát. Ez a kuglóf egy 22 cm-es formában készült, az nem lesz ezzel tele, mégis legalább nyolc embernek elegendő desszertet biztosít. Ha nagyméretű (26-28 centis) kuglóf, vagy tortaformájuk van, duplázhatják az adagot, és rendezhetnek egy nagyobb vendégséget.
Hozzávalók:
5 tojás
20 dkg puha vaj
20 dkg cukor (lehetőleg nádcukor)
10 dkg liszt
20 dkg őrölt dió
1 csomag sütőpor (12 g)
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
1 kezeletlen vagy előkészített narancs reszelt héja
5 dkg csokoládé
díszítésképp
cukormáz vagy olvasztott csokoládé
néhány szem dió
1. A tojást, a vajat és a cukrot simára keverjük.
2. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a darált diót és a fűszereket.
3. Beleforgatjuk az aprított csokoládét is.
4. Vajazott és lisztezett vagy szilikon formába tesszük. 150 fokra előmelegített sütőben (légkeveréssel, vagy 170 fokon légkeverés nélkül), 65-70 perc alatt készre sütjük.
5. Még melegen kifordítjuk a formából, mikor langyosra hűlt, csurgassuk rá a cukormázat vagy az olvasztott csokoládét.