#VILÁGOM

Magyar logók a világ legmenőbbjei közt

bb 2015. január 9., péntek 15:15

2002-es debütálása óta hetedik alkalommal jelent meg a Robert Klanten, George Popov, Anna Sinofzik és Nina C.Müller által szerkesztett 'Los Logos', azaz a nagy logó könyv legújabb kiadása, ami a legmodernebb logókat és azok tervezőit mutatja be a világ minden tájáról. Az átfogó, 400 oldalas könyv elsődleges célja a készítők szerint az inspiráció, valamint az, hogy tájékoztassa a tervezőket és azok ügyfeleit a legújabb cégér trendek alakulásáról.

Megjelent a logó könyv hetedik kiadása
Megjelent a logó könyv hetedik kiadása
Fotó: Facebook / Blikdani
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogy jön össze Nick Cave a gördeszkával? Így.

aa 2015. január 9., péntek 08:47

Sosem gondoltuk volna, hogy a szinte mindig elegáns zakókban, csőnadrágban és hegyes orrú cipőkben parádézó ausztrál zenésznek bármi köze is lehetne a gördeszkás kultúrához, de Nick Cave-nek 57 éves korára erre is sikerült rácáfolnia. Limitált szériás deszka kollekciót dobott piacra az ismert melbournei márkával, a Fast Times-sal együttműködésben – számol be a szokatlan összeborulásról a pitchfork.com, akik egyébként üdvözölték az ötletet. Nekünk is kifejezetten bejött  a San Franciscó-i grafikus, Chuck Sperry által tervezett deszkalap, amit állítólag az old school motoros sisasok ihlettek.

NickCaveSkate2
Fotó: fasttimes.com.au
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kőszén még sose volt ennyire forró

Qrator 2015. január 8., csütörtök 09:37

Édesmindegy, kikről is beszélünk, annál sosincs felemelőbb érzés, mint amikor két tök különböző csoport vállat vállnak vetve harcol és boldog szövetséget köt. Ilyenkor az ellentétek ellaposodnak, és mindenki rájön, mennyire jó arc a másik. Ez a fő mondandója az idei január egyik legviccesebb filmjének, a brit Büszkeség és bányászéletnek (a magyar címet a Pride-ból ferdítették ilyenné), ami a nyolcvanas évek hatalmas brit bányászsztrájkja mellé álló melegek sztoriját meséli el.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nick Cave, Elvis Presley és a jazzrajongók hete következik

Edicsek 2015. január 8., csütörtök 09:08

Ezen a héten örülhetnek az Elvis-rajongók, hiszen nagy bulikkal ünnepelhetik Presley 80. szülinapját, de a legnagyobb nyertesek a jazzkedvelők, mert szinte az egész hét róluk szól majd. De lesznek jó filmek és kortárs művészettel is készültünk! 

Madonna lázadó szívvel és fedetlen mellekkel veszi be 2015-öt

Steiner Kristóf 2015. január 7., szerda 21:05

Madonnáról az elmúlt néhány évben leginkább ifjú szeretők, alulöltözött fellépések, és kimagyarázhatatlan Instagram fotók kapcsán hallottunk – ha megkérdezek egy (heteroszexuális) tizenévest, sanszos, hogy a Justin Timberlake-kel közösen elszexizett 4 Minutes az egyetlen zenei emléke Madonnáról. A zajos rádiós sikerek elmaradoztak, és gyakran csak a legelszántabb rajongók tudták, hogy a nagyasszony éppen filmet rendez, vagy filantróp túrán van Malawiban – ám a vélt vagy valós szépészeti beavatkozásokat becsmérlő magazinok mindezzel együtt továbbra is a pop királynőjeként apposztrofálják, ezt a státuszt pedig a lédigagák és téjlorszviftek sem ragadták el tőle.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze meg online az ország újévi filmjét!

bb 2015. január 7., szerda 09:24

Már mindenki számára elérhető az interneten hazánk első közösségi filmje, ami december 30-án debütált az ország több nagyvárosában. A lelkes készítők már akkor felhívták a figyelmet arra, hogy hamarosan elindul a projekthez készült interaktív platform is, melyen a hetven perces filmből kimaradt jelenetek jelentős része is elérhető lesz azoknak, akik kíváncsiak arra, hogy hogyan töltötte Magyarország az év utolsó napját 2013-ban.

10885204 826796487385551 740284918082929984 n
Fotó: buekfilm.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tündének és mágusnak öltözni igenis királyság

Qrator 2015. január 6., kedd 13:40

Az ember odafelé orknak öltözött fiatal srácokra és kockák hadára, na meg 80:20 százalékos nemi arányra számított a férfiak javára, ehhez képest arculcsapó volt szombat reggel 8-kor, hogy mennyire mást kapott. A hétvégén tartották a 2015-ös Tolkien-napot, amit a Magyar Tolkien Társaság a brit nyelvész és író, a fantasy műfajának egyik alapítója tiszteletére rendeznek minden évben az ő születésnapján (Tolkien professzorról részletesebben keretes írásunkban olvashat). Idén ráadásul különleges apropója volt a rendezvénynek: Peter Jackson befejezte a (sokak szerint összegányolt) Hobbit-trilógiát Az öt sereg csatájával, ami már a magyar mozikban is dübörög.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Boldogan néznék hosszan hunyorogva a semmibe

maze 2015. január 4., vasárnap 13:31

Polgár Csaba, az Örkény Színház színésze játssza és nemsokára Németországban rendezi is Shakespeare Hamletjét, miközben ezerrel készül színpadra vinni egy kultikus japán westernfilmet. Társa az életben és a rendezéseiben is Izsák Lili díszlettervező, akivel nem családi vállalkozásban tolják az ipart, hanem kiegészítik egymást. Interjú.

Játszod Hamletet az Örkény Színházban, de nemsokára Karlsruhéban, Németországban fogsz rendezni egy másik dán királyfit. Nincs túl közel a játszott előadás ilyenkor? Hogyan készülsz a rendezésre? 

Még soha nem csináltam ilyet, úgyhogy nem nagyon tudom, hogy lesz. Szerencsére nagyon gazdag alapanyag Shakesperare Hamlete, és persze új és más helyzet az is, hogy kikerül az ember egy teljesen ismeretlen társulathoz. Ez egy ismerkedési folyamat, legalább is a kinti munkáim nagy része általában arról szól, hogyan ismerkedem meg az ottani helyzettel, színészekkel. És persze attól is függ, hogyan érzi magát az ember, mik történnek vele. Nem hiszem, hogy zavarni fog, hogy közben itt Pesten játszom, hiszen nagyon másfajta helyzet ez. 

Miért pont Németország? Elég sokat jársz arrafelé...

A Korijolánusz című előadást beválogatták anno egy fesztiválra, és onnan jött két meghívás Párizsba meg Münchenbe, így kezdődött ez az egész. És ebből következett a tavalyi berlini meghívás, ahova a Válasszunk párt! készült, és most ez a karslrsruhei is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Kurázsi mamát nem kell direktbe aktualizálni, a helyzet anélkül is kísérteties

maze 2015. január 2., péntek 19:12

Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésznője Kurázsi mama szerepébe bújik januárban, de közben Gergye Krisztiánnal dolgozik mindenfelé. Óriási lendületet kap attól, hogy dolgozik anyaszínházán kívül is, mégse tudná soha otthagyni a Katonát. A tanításban azt szereti, hogy amint megfogalmaz valamit a szakmáról, azzal ugyanezt magában is tisztázza. Interjú.

Gőzerővel próbáljátok Zsámbéki Gáborral a Kurázsi mama és gyermekeit, amiben címszerepet játszol. Nem vagy fiatal még Kurázsi mamához?

Attól függ, mit gondolnak az emberek arról, hogy hány éves Kurázsi. Itt, ebben az előadásban nem ez lesz a fontos - olyannyira, hogy ha reálisan nézzük, akkor a legnagyobb fiamat kilenc évesen kellett volna megszülnöm. Itt arról van szó, hogy egy társulat, történetesen a Katona társulata előadja a Kurázsit – de ez rögtön az elején ki fog derülni. 

Merre tervezitek elvinni az előadást?

Ami egy hónappal a bemutató előtt látszik – és amit a rendező, Zsámbéki Gábor szeretne bemutatni – az leginkább az, hogy mi történik a valóságban ahhoz képest, ahogy a politika eltervezi az emberek életét. Hogyan csapódik le mindez a kisemberek mindennapjainak a szintjén, hogyan próbálják meg túlélni azt, hogy mindig mást talál ki a politika. 

unnamed

Azaz rá lesz húzva a mai, hazai politikai helyzetre?

Direktbe nem kell aktualizáljuk, mert már önmagában a helyzet is kísérteties, nem kell még tovább sulykolni a nézőkbe. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meg fog lepődni, mi mindenre jó még a hentesbárd

bb 2015. január 1., csütörtök 18:31

Különös módját választotta gondolatainak tolmácsolására a kínai származású művész, Li Hongbo, aki hentesbárdak pengéiből metszi ki finoman ívelt állat- vagy éppen csontvázfiguráit, melyek a térben inkább tűnnek árnyékoknak, mint egy vastag pengéből kifaragott alakzatnak. Az 1974-ben született Hongbo ezzel a kollekciójával arra kjvánja figyelmeztetni a társadalmat, hogy falánkságunk illetve az állatokkal való kegyetlen bánásmódunk miatt végül saját magunkat pusztítjuk majd el.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Leveri-e az Utóélet Hajnal Tímeát?

maze 2014. december 31., szerda 16:45

Szavazzon 2014 legjobb hazai játékfilmjeire! Adjunk löketet a Filmalapnak, mire érdemes költenie jövőre!

Rakja össze magának a Daft Punkot!

aa 2014. december 31., szerda 09:24

Jövő karácsonyra akár már piaci forgalomba is kerülhet az a Lego-szett, ami a Daft Punk két alapítóját,  Thomas Bangaltert és Gauy Manuel de Homem-Christot ábrázolja. Bár az ötlet nem új, de mégis csak a napokban kapták fel az ikonikus figurákat, a márka Ideas nevű opciója alatt. A dán márka új menüpontja egyébként a pénzgyűjtő Kickstarterhez hasonlóan működik, azzal az apró különbséggel, hogy itt nem kell pénzzel hozzájárulni az innovációkhoz, csak szavazni a leginkább figyelemreméltóakra, amikben látunk annyi fantáziát, hogy azt akár meg is vásárolnánk a későbbiekben az általuk tervezett szériákat – írja a metro.co.uk a márka legújabb húzásáról, amire egyébként bárki jelentkezhet, aki látványos, eladható képekkel be tudja mutatni elképzeléseit.

Legósított Daft Punk figurák
Legósított Daft Punk figurák
Fotó: ideas.lego.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Idén se tudja tévézéssel le a szilvesztert

maze 2014. december 30., kedd 15:23

Ejnye, hát már nem megint otthon maradt szilveszter este? Ismét eltelt egy év, és ön tesz rá magasról? Aludni a sok petárdától meg ordító részegtől úgyse tud, várja hát Áder János éjféli beszédét, mint Vida Ildikó a tolmácsot? Addig is el kell teljen valahogy az idő, és hogyan is telhetne el jobban, mint a ránk állandóan vágyakozva néző doboz ész nélküli bámulásával? 

El is mondjuk gyorsan, mit lehet nézni benne, hiszen az sokkal egyszerűbb, mint böngészni a tévéműsort, nem igaz? Na, akkor rögtön szólunk, hogy ha ön az alapcsatornákban bízik, akkor csalódni fog. Ha nagyon akarjuk megnézhetjük Bud Spencer egyik kevésbé klasszikusát, a Rabló-pandúrt az RTL Klubon déltől, és rögtön utána a már jobban sikerült Szuperzsarukat, és egy kicsit el tudunk mosolyogni annak hallatán is, hogy az M1 megadja nekünk este nyolctól az Induljon a bakterházat, sőt, még az éjféli Legényanya sem halva született ötlet a Dunán, de aztán ezzel be is fejeztük. Ennyi volt az év a nagyoknak, nem szeretnek már ők sem kitenni magukért az év utolsó napján. 

iduesuperpiedi
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szilveszterkor bulizni fog. Vagy nem.

Edicsek 2014. december 30., kedd 09:18

A karácsonyi bejgli és több napos családlátogatás utáni következő össznépi megmozdulás a szilveszter. A nap, amikor bármi áron jó bulit kell csapni, hogy méltóképpen búcsúztassa a 2014-et, és kellően másnaposan kezdje a 2015-öt. Ha ezt nem otthon tervezi, elmondjuk, hol teheti  – mármint a kedvenc kocsmáján vagy éppen házibulin, esetleg utcai petárdázáson felül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekért a filmekért várja az új évet!

Sáfár Zsófia 2014. december 29., hétfő 20:10

A mesefilmek rajongóinak már összegyűjtöttük, hogy milyen feldolgozások premierjeire készüljenek 2015 tavaszától, de örülhetnek a kaland- és akciófilmek, sőt a sci-fik megszállottjai is, mert olyan klasszikusok folytatásai kerülnek jövőre a mozikba, mint a Csillagok háborúja vagy a Mission Impossible, sőt a '90-es években megkedvelt robotok és őslények is visszatérnek a mozivásznakra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így táncoltunk át 2014-be

aa 2014. december 29., hétfő 11:28

December 30-án mutatják be hazánk első közösségi filmjét, mely – mint ahogy azt a cím is sugallja –, az év utolsó napjáról szól. A projektet a fiatal filmesekből álló stáb még tavaly hirdette meg, bárki beküldhette saját anyagát, a filmbe kerüléshez csak egyetlen feltételnek kellett megfelelnie: hogy 2013 december 31. és 2014. január 1. között készüljön. A felhívás úgy tűnik, sikeresnek bizonyult, mivel a BÚÉK-ra hatvan településről több mint 800 videó érkezett, aminek közel száz órányi nyersanyagából készítették el a szakemberek a 70 percesre megvágott mozifilmet.

Országos premier lesz december 30-án!
Országos premier lesz december 30-án!
Fotó: facebook.com/buekfilm
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kocsis Gergelynek nem hiányzik saját jófejkedése

maze 2014. december 27., szombat 12:31

A Katona József Színház színésze nem lenne mc egy eseményen, és nem tudja elképzelni, hogy harminc év múlva nem fog állni a Katona. A zenélés annak ellenére is fontos neki, hogy már feloszlott a Könnyű Esti Sértés nevű színészzenekar, amiben ezt igazán kiélhette, és a Színművészetin tanítást az egyik legjobb dolognak tartja az életében.

A veled készült interjúk gyakran szólnak arról, hogy mostanra lenyugodtál, bölcsebb lettél...

Igen? Nem szeretem elolvasni a velem készült interjúkat. Leírva sokkal nagyobb súlya van a mondataimnak.

És például nincsen honlapod se, miért?

Nem tudom, lustaságból. A színháznak van honlapja, amit én ügyködök, azt ott mindig lehet látni. Nem érzem annak szükségét, hogy külön tudósítsak arról, hogy most éppen holnapután hol vagyok látható. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Unja már a Last Christmast? Pedig kihagyhatatlan.

aa 2014. december 26., péntek 16:17

Az év utolsó hónapja szinte elképzelhetetlen karácsonyi dalok nélkül. Szerencsére a legtöbb előadó (vagy legalábbis a menedzserük) lát fantáziát az ünnepi számok kiadásában, így nem volt nehéz dolgunk, mikor belefogtunk egy karácsonyi dalokat tartalmazó lista összeállításába. A hajtás után a kedvenc slágereink következnek, melyek nemcsak a fa díszítéséhez, de a decemberi házibulikra és munkahelyi összejövetelekre is alkalmasak!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az 5 legmenőbb karácsonyi rádió az interneten

Steiner Kristóf 2014. december 24., szerda 15:06

A karácsonyi aláfestő zene épp olyan fontos része a készülődésnek és az ünneplésnek, mint a kaja, a fenyő, az ajándékok, vagy az Igazából szerelem. Mindenkinek vannak kedvenc ünnepi lemezei – sokan a régi „Csendes éj” című bakelitre esküsznek, mások számára Mariah Carey a szofisztikáltság csúcsa, és persze ott vannak a régi amerikai karácsonyi slágerek szerelmesei, akik Judy Garlandtól Frank Sinatrán át Diana Krallig bárkitől szívesen végighallgatják a „Have Yourself a Merry Little Christmas”-t, akár naponta ötször is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Íme a 8 legjobb karácsonyi film

aa 2014. december 23., kedd 19:56

Nem kérdés, hogy a karácsonyi szezonra való ráhangolódás egyik legszórakoztatóbb formája az ünnepi evés-ivások közé beiktatott karácsonyi filmnézés, amit várhatóan idén sem hagynak ki a filmrajongók. Összeállításunkban megnézheti kedvenc karácsonyi filmjeinket, melyek nagy része természetesen vígjáték,de talál köztük melankólisabb és családiasabb alkotásokat is. Nézze meg, hogy mit talál, ha kikacsintana az Igazából szerelem és a Reszkessetek betörők bűvöletéből!

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Mi lesz veled, kőszínház?"

maze 2014. december 21., vasárnap 11:48

Göttinger Pál a Magyar Színház jelenlegi főrendezője, és őszintén aggódik a hazai kőszínházak sorsáért, mert szerinte a színház, mint üzem, vagy mint gazdálkodó szervezet a világon senkit nem érdekel a legfiatalabb generációban. De a sötét jövőkép mellett azért szó esett a Telefondoktorról, amiben színész, és a Csemegepultosról, amit a többi előadásához hasonlóan el kell tudni engednie.

A Magyar Színház főrendezőjeként tudod már, hogy mi lesz a sorsod most, hogy januártól Zalán János veszi át a színház irányítását

Van egy olyan megegyezés a színházzal, hogy nem nyilatkozunk az új igazgató hivatalba lépéséig. Várjuk meg, hogy ő mit mond, mit akar – beszéljünk a dolgainkról akkor, mikor már van mire reflektálni.

Rendben, akkor beszéljünk arról, hogy főrendezőként mennyire kaptál az elmúlt időben szabad kezet abban, hogy milyen darabokat vigyen színre a színház?

Általában az emberek köré - tehát a színészek vagy a vendégrendező személye köré - találtuk közösen ki az anyagot, egyéb kényszerítő szempontok egyáltalán nem voltak. Természetesen van a bérletkényszer miatt egy olyan szétszórás, hogy legyen a legkisebbeknek, a tizenéveseknek, a fiatal felnőtteknek és persze a felnőtteknek is előadás. 

Őze Áron, az intézmény jelenlegi igazgatója elég elegánsan kezelte a helyzetet, miszerint a jövőben nem ő fogja irányítani a Magyar Színházat...

A régi és az új igazgató nagyon vigyáznak egymásra, nem nyilatkoznak keresztbe, ami szerintem elég korrekt dolog. Áronban van egy már-már romantikus kötődés a házhoz, hiszen ő kisgyerekként is ott volt az édesapja miatt. Neki mindent vivő prioritás, hogy a társulat életben maradjon, vagy hogy az a ház színház maradjon. Ez sokkal fontosabb számára, mint az, hogy egy-egy vitás helyzetben igaza legyen. Ő az a fajta színházigazgató, aki ezeket a dolgokat ego nélkül tudja kezelni. Miközben kommunikációs problémákkal nagyon is sokat küzdött a színház az elmúlt időkben.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Osvárt Andrea elhozta a honi szinkron halálát

cukorka 2014. december 18., csütörtök 14:13

Sosem hittem volna, hogy pont 2014 decemberében fog bekövetkezi a magyar szinkron halála. És bár megvolt rá az esély, hogy ezt a (Valentin nap helyett a főszereplője miatt karácsonyra időzített) olasz vígjátékot elvileg viszonlyag kevesen látnák, csakhogy ennek a "mi lányunk" a főszereplője! Könnyen kitalálhatták már, hogy a cikk a Zűrös olasz esküvő című, ráadásul sajnos magyarul beszélő vígjátékról fog szólni, amiben főszerepetjátszik Osvárt Andrea. És ha ez nem volna elég, saját magát szinkronizálja is. 

Nos, arról van szó, hogy a rendkívül ellenszenves főszereplő meghívja rendkívül ellenszenves apósjelöltékhez Svejcba a csakis közepesen vagy rendkívül ellenszenves gimnáziumi osztálytársait (hiszen maga is rendkívül ellenszenves lévén nincsenek neki barátai) az esküvőjére, amin nem meglepő módon a szép, ám mint azonnal kiderül, szintén rendkívül ellenszenves mennyasszonya (Osvárt Andrea) is részt vesz. A volt osztálytársak között akad, aki a férje miatt ellenszenves, de legalább nem játszik olyan nagyon rosszul (Stefania Rocca), de akad olyan meleg is, aki nem vállalja fel, hogy meleg, vagy olyan beszari férj, aki a szeretőjét viszi az esküvőre, de utánamegy a felesége, és így tovább.  

A történetet már csak azért sem érdemes elspoilerezni, mert annyira szörnyen banális, nevetséges és kidolgozatlan, hogy csak (újra) felhúzná magát rajta az ember, meg azért sem kell, mert minden, de minden, ami történik benne megtalálható az előzetesében, ami olaszul ilyen:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rövidfilmfesztivál, Vatikán 3D-ben és vámpírbuli Péterfy Borival

Divany.hu 2014. december 18., csütörtök 14:10

Ez a hét már tényleg semmi másról nem szól, csak a karácsonyról, de azért tudunk programokat ajánlani akkor is, ha semmi kedve nincs már vásárolgatni és a karácsonyi vásároknak az említésétől is kiborul. Mehet koncertekre, akár jelmezben is, bemutatnak egy csomó jó filmet és még menő rövidfilmfesztivál is belefér Szentestéig. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Thomas Anders már nagyon unja a tehetségkutatókat, de önmagát nem

maze 2014. december 17., szerda 19:01

Thomas Anders, az egykori Modern Talking barna fele olyannyira rákapott Magyarországra, hogy 2012 utánjanuárban ismét hazánkba látogat önálló show-jával, mi pedig ennek kapcsán emaileztünk vele. Kérdésünkre, hogy a múltkorihoz képest miben lesz más ez a Thomas Anders and The Modern Talking Band koncert – amivel nemcsak Budapesten turnéznak, de előtte még Győrbe is beugranak –, készségesen elárulta például, hogy "koncertjei igazodnak az előzetesen elpróbáltakhoz" és a számaihoz, amiben természetesen egy csomó friss szerzemény is van. "Persze a sláger mindig sláger marad" – tette hozzá bölcsen, meg hogy "és a közönség legfőképp ezekre a slágerekre kíváncsi".

Távolról sincs vége, olvasson még »

A próbákon sokat nevetünk, az előadás napján meg vért hugyozunk

maze 2014. december 16., kedd 18:11

Volt, hogy három nap alatt dobtak össze egy előadást, de mindenből sülhet ki jó dolog, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az Átriumban sikerrel játsszák Egger Géza első TÁP-os rendezését, az Egon Schiele élete vagy halála című darabot. A színész megjárta a klasszika-filológia szakot is, ami szinte ordít is az alábbi interjúból. Mi kiválóan szórakoztunk közben, önöknek is jó mulatást!

Hogyan kerültél kapcsolatba a holt nyelvekkel? Úgy hallom, tanulmányoztad őket egy darabig...

Először csak illegálisan szöktem be az ELTE-re, ahol suttyomban, csak úgy sub rosa tanultam latinul. Ezen aztán veszedelmes mód felbátorodva a következő évben huszárosan beiratkoztam klasszika-filológia szakra, ott ógörög, latin és szanszkrit nyelveket tanulmányoztam – életem legbohémabb fél éve volt. Ugyanis ki kellett józanodnom: színész akarok lenni inkább... Mindkét szakma egész embert kíván ugyanis, és Babits Mihály meg amúgy is azt írja (a volt szaktársak most ugorják a következő okfejtést!), hogy az ember soha nem tanulhat meg igazán ógörögül, mert az ógörög nyelvi kultúra évezredeket átívelő pályafutással rendelkezik, és – nehezen megbocsátható módon – rengeteget változik az idők során, arról nem is beszélve, hogy minden városban máshogyan beszélték. Így megmaradtam színész, és hát ugye, barbár.

Ez hozzátett valamit a színészetedhez? 

Bizonyos tekintetben a nyelvészet a színészet sine qua nonja. Ha kimondok egy mondatot, legalább sejtem, hol lehet az alany és az állítmány, ami nem árt, főleg a klasszikus szövegeknél, mert ezzel az apró trükkel el lehet mondani őket élőbeszédszerűen. Mivel ez a legbrutálisabb szakok egyike, éjjel-nappal konokul paradigma táblázatokat kellett magolni. Magam is meglepődtem, hogy ilyesmire képes vagyok. Ezt az intenzív koncentrációt most más dolgokba is bele tudom forgatni. De különben volt olyan előadás, amiben például latinul skandáltam Horatiust. Egyébiránt életem első nagy szerepét latin nyelven játszottam, hála nagyszerű középiskolai latin-tanáromnak, Aradi Bencének, aki mai napig főbérlőm.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés