Sztárok, akiknek emberéletek száradnak a lelkükön, de megúszták

GettyImages-114676086 (1)

A gazdagok és híresek a legsúlyosabb bűnöket is megúszhatják következmények nélkül? Az alábbi sztárok halálos balesetet okoztak, mégis elkerülték a felelősségre vonást.

A Medium Chameleon blog öt sztorit szedett össze ismert emberekről, akikről nem is gondolnánk, hogy gondatlanságból kioltották egy másik ember életét. Ez persze nem csoda, hiszen státuszuknál fogva sohasem sújtott le rájuk a törvény haragja, és csak a saját lelkiismeretükkel kellett elszámolniuk.

Matthew Broderick

Matthew Broderick és Jennifer Grey az 1987-es Oscar-gálán.
Matthew Broderick és Jennifer Grey az 1987-es Oscar-gálán.Donaldson Collection / Getty Images Hungary

1987-ben a huszonöt éves Broderick, aki a Háborús játékok, a Sólyomasszony és a Meglógtam a Ferrarival című filmeknek köszönhetően már ismert sztárnak számított, barátnőjével, Jennifer Greyjel (akit az abban az évben bemutatott Dirty Dancingből ismert meg a világ) Írországban vakációzott, amikor a színész óvatlan vezetési stílusa miatt autójuk az út rossz oldalára sodródott, és összeütközött egy ellentétes irányban haladó Volvóval.

A színészpár megsérült, de túlélte a balesetet, a Volvo utasai közül ketten azonban – egy anya és a kislánya – a helyszínen életüket vesztették. Broderick halált okozó gondatlan közúti veszélyeztetés vádjával állt bíróság elé – amiért az amerikai törvények szerint akár tíz év börtönt is kiszabhatnak –, de hírnevének, illetve saját és családja vagyonának köszönhetően mindössze 175 dolláros pénzbüntetéssel (mai árfolyamon kb. 400 dollár, vagyis 125 ezer forint) megúszta az ügyet. A balesetről tudósító újságcikkek többsége csak arról írt, hogy Broderick és barátnője megsérült, a két elhunytat meg sem említették.

Caitlyn Jenner

A Kardashian lányok mostohaapja 2015 februárjában – még Bruce-ként – okozott halálos kimenetelű autóbalesetet a Los Angeles melletti sztrádán: nem vette észre a piros lámpát és elfelejtett lassítani, így belehajtott egy előtte haladó Lexusba és a lámpánál álló Priusba. Előbbi az ütközés erejétől átsodródott a szembejövő sávba, és frontálisan ütközött egy másik autóval, amelynek az utasa, Kim Howe színésznő meghalt a balesetben.

Az exsportoló és valóságshow-sztár megvárta a mentőket és a rendőrséget, beismerte hibáját és segítette a nyomozást, később mégis kibújt a felelősség alól: ügyvédjével sikeresen bebizonyították, hogy Jenner fékezett a baleset előtt, így a valódi felelősség a Priust vezető nőt terheli. Jenner ellen még vádat sem emeltek, teljesen tisztán került ki az incidensből.

Laura Bush

Az Egyesült Államok 43. elnökének felesége 1963-ban, tizenhét évesen épp moziba tartott egy barátnőjével, amikor a két lány annyira belemerült a beszélgetésbe, hogy a volánnál ülő Laura nem vett észre egy stoptáblát, és emiatt összeütközött egy másik autóval. Laura és barátnője sértetlenül megúszta a balesetet, a másik autóban ülő fiú azonban, aki diáktársuk és állítólag Laura korábbi barátja volt, életét veszítette. A későbbi first lady fiatal kora – és valószínűleg befolyásos ingatlanmágnás édesapja közbenjárása – miatt megúszta a vádemelést és a felelősségre vonást, az eset azonban saját bevallása szerint évtizedekig kísértette őt, és annyira gyötörte a bűntudat, hogy a szerencsétlenül járt fiú temetésére sem ment el, és a családtagokkal sem vette fel a kapcsolatot.

Ted Kennedy

Az 1960-as évek végén Edward „Ted” Kennedy szenátor úgy tűnt, bátyja, John F. Kennedy nyomdokaiba léphet, és a következő választáson a Demokrata Párt színeiben indulhat az elnökségért a regnáló Richard Nixon kihívójaként. Gyorsan felívelő politikai pályáját azonban egy halálos baleset és az azt követő botrány akasztotta meg. 1969 júliusában a 37 éves szenátor a Boston közelében lévő Chappaquiddick szigeten ittas állapotban lehajtott egy korlát nélküli, alacsony hídról, és autójával a vízbe zuhant. Neki sikerült partra úsznia, de utasa, a 28 éves Mary Jo Kopechne bent ragadt a kocsiban, és megfulladt.

Kennedy szenátor a sajtó célkeresztjében a balesetet követően.
Kennedy szenátor a sajtó célkeresztjében a balesetet követően.Bettmann / Getty Images Hungary

Kennedy nem csupán otthagyta a helyszínt anélkül, hogy segítséget nyújtott volna a víz alatt rekedt nőnek, de a következő tíz órában egyáltalán nem adott életjelet magáról, és csak azután jelezte a baleset megtörténtét, miután a rendőrség kiemelte a vízből Kopechne holttestét. Ez többekben gyanút keltett: azt gyanították, hogy a házas, háromgyermekes szenátor és a nála kilenc évvel fiatalabb nő között szerelmi viszony álhatott fenn, és Kennedy szándékosan gyilkolhatta meg nemkívánatos szeretőjét. A család cáfolta a vádakat, és ugyan a szenátor ellen nyomozati eljárás indult, végül nem emeltek ellene vádat. Az eset ugyanakkor végleg befeketítette őt a közvélemény előtt, és hazavágta elnöki ambícióit.

Howard Hughes

Az Aviátor című filmből ismert különc milliárdos, Howard Hughes 1936-ban autójával halálra gázolt egy vétlen gyalogost egy Los Angeles-i kereszteződésben. A szemtanúk beszámolója szerint egyértelműen Hughes volt a vétkes, aki túl gyorsan és figyelmetlenül hajtott, ezért ütötte el a járdán álló férfit. Kapcsolatai és hatalmas vagyona révén azonban sikeresen megúszta a felelősségre vonást. Tíz évvel később a milliárdos filmproducer, repülőgép-tervező és pilóta egy új típusú repülőt tesztelt éppen, amikor figyelmetlensége miatt belehajtott a géppel egy házba. Az ütközés szinte teljesen szétrombolta az épületet, a benne lakó férfi súlyosan megsérült, de szerencsére túlélte a katasztrófát. Hughes ellen „természetesen” ezúttal sem emeltek vádat.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra