Hogyan szoktassuk össze az újszülöttet a kutyusunkkal?

Sok családban probléma, hogy a kutya tiszteletlen a babával vagy az óvodás korú kis gazdival. Szülőként – felelősen gondolkozva – fontos, hogy megtanítsuk gyermekünknek és négylábú kedvencünknek egymás személyes terének tiszteletben tartását, s az egymás melletti békés együttélés szabályait, már csak azért is, mert így rengeteg tragédia elkerülhető. Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta szerint érdemes korán elkezdeni a kisgyerek kutyával való összeszoktatását. Persze biztonságos keretek között.

„Manapság nem olyan körülmények közt élünk, mint 50 éve – magyarázza Zita. – Szűkültek az életterek, az utcák beépülnek, kisebbek a lakások, ezzel együtt csökkent a távolság kutya és baba között, nőtt a konfrontációs lehetőségek száma. Amennyiben a gazda és a kutya között nincs kialakítva egy mély bizalmon és tiszteleten alapuló egészséges hierarchikus viszony, a kutya azt gondolja, bármikor közelíthet a gyerekhez” – mondja a szakértő, s hozzáteszi, hogy a kötődés kutya és baba között már az édesanya pocakjában kialakulhat. A kutyák egy-két órával a fogantatás után pontosan tudják, hogy szeretett gazdijuk nincs egyedül, ugyanis nagyjából 100 méteren belül kiszagolják az ember hormonszint-változását. Működésbe lép szaglószervüknek az a része, amely nem az élelem vagy a környezeti szagminták analizálásáért felelős, így könnyedén érzékelik a prolaktin, az ösztrogén és a HCG megemelkedett szintjét.

„Sajnos a közösségi médiában számos olyan videót látok nap mint nap, amelyben a gazdák – alapvető kutyapszichológiai ismeretek nélkül – megdicsérik a kutyust, ha ráfekszik a kismama pocakjára, behajol a babaágyba óvó szándékkal, vagy elkezdi nyalogatni a kisbabát. Az ilyesmit nem szabadna engedni, pontosabban csak akkor tehet ilyet a kutyánk, ha mi megengedjük neki. Hogy miért fontos ez? Mert egy erős zsákmányszerző ösztönnel megáldott kutya nem feltétlenül tudja, hogyan kell viselkedni állapotos nő és emberi újszülött közelében.

Barátkoznak
BarátkoznakPanyi Zita

Előfordulhat, hogy a baba gesztusai (sírás, kapálózás) beindítják benne a zsákmányszerző ösztönt, ami pillanatok alatt tragédiához vezethet” – figyelmeztet a szakértő, s hangsúlyozza: fontos, hogy gazdiként ismereteket szerezzünk a kutya, vagyis egy ragadozó állat viselkedéséről, működéséről, pszichológiájáról, és tudatosítsuk magunkban, hogy nem a kutya, hanem a szülő dolga az oltalmazás. Az ő dolga, hogy kijelölje a távolságot a gyereke és a kutya között.

Babavárás alatt, szülés után

A kutya és baba közti távolságot célszerű korán kialakítani, akár még akkor, amikor a baba még a pocakban van. Így elkerülhető, hogy az eb nekifutva a pocaknak sérülést okozzon a magzatban vagy az anyában. Ennek megtanításához Zita érintőpálcás klikkert használ. Egy behíváshoz hasonló feladatot kell ilyenkor végrehajtania a kutyusnak, annyi különbséggel, hogy behívás végén a kutya nem közvetlenül az ember lába előtt ül le, hanem az érintőpálcás klikker érintőgömbje által kijelölt távolságban, miután a gömböt megérintette az orrával.

Ha jól megtanítottuk, akkor a nagy kutya is szót fogad a kicsi gyereknek
Ha jól megtanítottuk, akkor a nagy kutya is szót fogad a kicsi gyereknekPanyi Zita

Amíg az anya és baba a kórházban van, ismertessük meg a kutyusunkat a baba illatcsomagjával úgy, hogy az újszülött egyik kis sapkáját egy kisméretű babatakaróba csomagoljuk. Vigyük haza ezt az illatanyagot, s helyezzük a kanapéra. A kutyának meg kell tanulnia, hogy amíg az illatanyag a kanapén van, nem ugorhat fel. Ugyanez érvényes a bébiételekre és a szoptatáshoz szükséges felszerelésekre is. Amikor az anyuka hazaérkezik a kórházból a babával, a kutya be fogja azonosítani az illatot, és meg fogja tartani a kellő távolságot a picivel.

Az étel megtagadása

Arra is ügyelni kell, hogy a kutyusunk ne érintkezzen az újszülött ételeivel. Sajnos vannak, akik úgy próbálják az étel megtagadására nevelni a kutyákat, hogy kiabálnak velük, vagy áramot vezetnek az ételükbe, amivel csaliként kínálják. Ettől mindenkit óva intek, ugyanis az efféle módszer előhívhatja egyes kutyák agresszióját. Az alábbi módszer sokkal célravezetőbb és szelídebb: Felkínálok egy jutalomfalatot a kutyusnak, közvetlenül az orra előtt, de csak akkor adom oda neki, ha félrenéz, hátralép és leül, magyarán önként, szabad akaratából előbb lemond róla. Három-öt sikeres gyakorlat után abbahagyhatjuk a feladatozást, majd este visszatérhetünk rá. Később vezényszót (Hagyd!) is kapcsolhatunk a kínáló (csukott ujjú) kéztartásunkhoz. Amikor lemondott a falatról, nyitott tenyérből adjuk neki oda. A kutya a testjelet össze fogja kapcsolni a hangjellel.

Egy idő után az óvodás korú gyereket is megtaníthatjuk vezényszavakra (Marad!, Hagyd!), kézjelekre. Ne feledjük, hogy csakis ösztönkezelt, kimozgatott, fegyelmezett kutyákkal élhetünk kiegyensúlyozott, biztonságos életet!

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra