Hogyan szoktassuk össze az újszülöttet a kutyusunkkal?

Olvasási idő kb. 4 perc

Sok családban probléma, hogy a kutya tiszteletlen a babával vagy az óvodás korú kis gazdival. Szülőként – felelősen gondolkozva – fontos, hogy megtanítsuk gyermekünknek és négylábú kedvencünknek egymás személyes terének tiszteletben tartását, s az egymás melletti békés együttélés szabályait, már csak azért is, mert így rengeteg tragédia elkerülhető. Panyi Zita kutyaviselkedés-terapeuta szerint érdemes korán elkezdeni a kisgyerek kutyával való összeszoktatását. Persze biztonságos keretek között.

„Manapság nem olyan körülmények közt élünk, mint 50 éve – magyarázza Zita. – Szűkültek az életterek, az utcák beépülnek, kisebbek a lakások, ezzel együtt csökkent a távolság kutya és baba között, nőtt a konfrontációs lehetőségek száma. Amennyiben a gazda és a kutya között nincs kialakítva egy mély bizalmon és tiszteleten alapuló egészséges hierarchikus viszony, a kutya azt gondolja, bármikor közelíthet a gyerekhez” – mondja a szakértő, s hozzáteszi, hogy a kötődés kutya és baba között már az édesanya pocakjában kialakulhat. A kutyák egy-két órával a fogantatás után pontosan tudják, hogy szeretett gazdijuk nincs egyedül, ugyanis nagyjából 100 méteren belül kiszagolják az ember hormonszint-változását. Működésbe lép szaglószervüknek az a része, amely nem az élelem vagy a környezeti szagminták analizálásáért felelős, így könnyedén érzékelik a prolaktin, az ösztrogén és a HCG megemelkedett szintjét.

„Sajnos a közösségi médiában számos olyan videót látok nap mint nap, amelyben a gazdák – alapvető kutyapszichológiai ismeretek nélkül – megdicsérik a kutyust, ha ráfekszik a kismama pocakjára, behajol a babaágyba óvó szándékkal, vagy elkezdi nyalogatni a kisbabát. Az ilyesmit nem szabadna engedni, pontosabban csak akkor tehet ilyet a kutyánk, ha mi megengedjük neki. Hogy miért fontos ez? Mert egy erős zsákmányszerző ösztönnel megáldott kutya nem feltétlenül tudja, hogyan kell viselkedni állapotos nő és emberi újszülött közelében.

Barátkoznak
BarátkoznakPanyi Zita

Előfordulhat, hogy a baba gesztusai (sírás, kapálózás) beindítják benne a zsákmányszerző ösztönt, ami pillanatok alatt tragédiához vezethet” – figyelmeztet a szakértő, s hangsúlyozza: fontos, hogy gazdiként ismereteket szerezzünk a kutya, vagyis egy ragadozó állat viselkedéséről, működéséről, pszichológiájáról, és tudatosítsuk magunkban, hogy nem a kutya, hanem a szülő dolga az oltalmazás. Az ő dolga, hogy kijelölje a távolságot a gyereke és a kutya között.

Babavárás alatt, szülés után

A kutya és baba közti távolságot célszerű korán kialakítani, akár még akkor, amikor a baba még a pocakban van. Így elkerülhető, hogy az eb nekifutva a pocaknak sérülést okozzon a magzatban vagy az anyában. Ennek megtanításához Zita érintőpálcás klikkert használ. Egy behíváshoz hasonló feladatot kell ilyenkor végrehajtania a kutyusnak, annyi különbséggel, hogy behívás végén a kutya nem közvetlenül az ember lába előtt ül le, hanem az érintőpálcás klikker érintőgömbje által kijelölt távolságban, miután a gömböt megérintette az orrával.

Ha jól megtanítottuk, akkor a nagy kutya is szót fogad a kicsi gyereknek
Ha jól megtanítottuk, akkor a nagy kutya is szót fogad a kicsi gyereknekPanyi Zita

Amíg az anya és baba a kórházban van, ismertessük meg a kutyusunkat a baba illatcsomagjával úgy, hogy az újszülött egyik kis sapkáját egy kisméretű babatakaróba csomagoljuk. Vigyük haza ezt az illatanyagot, s helyezzük a kanapéra. A kutyának meg kell tanulnia, hogy amíg az illatanyag a kanapén van, nem ugorhat fel. Ugyanez érvényes a bébiételekre és a szoptatáshoz szükséges felszerelésekre is. Amikor az anyuka hazaérkezik a kórházból a babával, a kutya be fogja azonosítani az illatot, és meg fogja tartani a kellő távolságot a picivel.

Az étel megtagadása

Arra is ügyelni kell, hogy a kutyusunk ne érintkezzen az újszülött ételeivel. Sajnos vannak, akik úgy próbálják az étel megtagadására nevelni a kutyákat, hogy kiabálnak velük, vagy áramot vezetnek az ételükbe, amivel csaliként kínálják. Ettől mindenkit óva intek, ugyanis az efféle módszer előhívhatja egyes kutyák agresszióját. Az alábbi módszer sokkal célravezetőbb és szelídebb: Felkínálok egy jutalomfalatot a kutyusnak, közvetlenül az orra előtt, de csak akkor adom oda neki, ha félrenéz, hátralép és leül, magyarán önként, szabad akaratából előbb lemond róla. Három-öt sikeres gyakorlat után abbahagyhatjuk a feladatozást, majd este visszatérhetünk rá. Később vezényszót (Hagyd!) is kapcsolhatunk a kínáló (csukott ujjú) kéztartásunkhoz. Amikor lemondott a falatról, nyitott tenyérből adjuk neki oda. A kutya a testjelet össze fogja kapcsolni a hangjellel.

Egy idő után az óvodás korú gyereket is megtaníthatjuk vezényszavakra (Marad!, Hagyd!), kézjelekre. Ne feledjük, hogy csakis ösztönkezelt, kimozgatott, fegyelmezett kutyákkal élhetünk kiegyensúlyozott, biztonságos életet!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek