Egy bizarr elmélet: a Muppet Show békája felelős 9/11-ért?

GettyImages-1326846829

Az internetezők kimeríthetetlen és rendkívül élénk fantáziája olykor különösen bizarr fejtegetéseket szül: egy híres rajongói teória szerint például a Muppet Show legnépszerűbb karaktere, Breki lelkén szárad a World Trade Center elleni, húsz évvel ezelőtt történt terrortámadás.

Látszólag rendkívül távol áll egymástól a 2001. szeptember 11-én történt New York-i tragédia és a Jim Henson által kreált Muppet Show vezéregyénisége, aki 1955 óta számos sorozatban, mozifilmben, reklámban és egyéb produkcióban szórakoztatta a közönséget. Az internet népe mégis közvetlen összefüggést vélt felfedezni Breki és a 9/11-es terrortámadás között, melynek kulcsa egy 2002-es Muppet-produkció.

Breki nélkül máig állna a két torony?

A Brekiék karácsonya (It's a Very Merry Muppet Christmas Movie) című tévéfilmet 2002 novemberében, vagyis több mint egy évvel a terrortámadás után mutatták be. A Whoopi Goldberg, William H. Macy és más sztárok szereplésével készült alkotás cselekménye Frank Capra klasszikus karácsonyi filmjét, Az élet csodaszépet parafrazeálja: miután a Muppet Show-nak otthont adó színház a bezárás szélére kerül, Breki azt kívánja, bárcsak sohasem született volna meg. Az elkeseredett kívánság csodák csodájára teljesül, és kedvenc békánk egy olyan alternatív valóságba csöppen, ahol ő maga nem létezik, soha semmilyen tette nem történt meg.

Az egyik jelenetben Breki meglátogatja Miss Röfit, aki ebben a világban boldogtalan aggleányként végezte: a malaclány New York-i lakásának ablakából Manhattan látképe tárul fel, amelyen jól kivehető a teljes épségben magasodó két torony. Több se kellett a rajongóknak és a vicces teóriák híveinek: azonnal elindult a szóbeszéd, miszerint valójában Breki áll a World Trade Center pusztulásának hátterében, de legalábbis valamilyen módon szerepet játszott a terrortámadás megvalósulásában, hiszen abban az alternatív valóságban, melyben ő sohasem létezett, 9/11 sem történt meg.

A poén annyira jól sikerült, hogy az évek során számtalan internetes mém született vele kapcsolatban, újságcikkek foglalkoztak a jelenséggel, az amerikai netezők körében pedig szállóigévé vált a „Kermit did 9/11” vagyis „Breki felelős 9/11-ért”. A film rendezője, Kirk Thatcher ugyanakkor tagadta, hogy szándékos viccről, rejtett utalásról lett volna szó: szerinte pusztán figyelmetlenség miatt került a két torony a háttérbe, a Brekiék karácsonyát ugyanis Kanadában forgatták, a helyi archívumban pedig csak a terrortámadás előtt készült New York-i látképek voltak fellelhetők.

Nem ez az egyetlen viccesen bizarr rajongói teória, amely meglepően sötét összefüggést vél felfedezni közkedvelt mesék és rajzfilmek hátterében. Egyesek például úgy gondolják, a ’90-es, 2000-es években a Cartoon Network műsorán futott Ed, Edd és Eddy valójában a túlvilágon, egyfajta purgatóriumban játszódik, ahová a halott gyerekek lelkei kerülnek. Egy kevésbé sötét, de szintén elég meglepő teória hívei szerint a valaha volt legnépszerűbb szovjet rajzfilmsorozat, a No, megállj csak! (Nu pagagyi!) és a Disney-stúdió 2016-os alkotása, a Zootropolis ugyanabban a világban, csak más korszakban és országban játszódik, hiszen mindkét esetben nagyvárosi civilizációban élő, modern emberek módjára öltözködő és viselkedő emlősállatok a szereplők.

Oszd meg másokkal is!
Mustra