10 tévhit a másnaposságról, amit nem szabadna elhinned

GettyImages-87342387

A másnaposságról mindenki tud valami okosságot, ám ezek az esetek túlnyomó részében nem állják meg a helyüket.

Kótyagos tudat, erős fejfájás, sajgó gyomor, gyötrő szomjúság és szájszárazság. A másnaposság minden, csak nem kellemes. A legtöbb tévhit ezért arra irányul, hogy milyen módszerekkel lehet megelőzni, vagy megszabadulni tőle.

1. A másnaposságot a dehidratáció okozza

A Howstuffworks szerint ebből annyi igaz, hogy nagy mennyiségű alkohol fogyasztása esetén dehidratálttá válhatsz. A másnaposság azonban önmagában nem a kiszáradás következménye. Hiába iszol meg néhány pohár vizet dorbézolás közben, másnap ugyanúgy fejfájással és kavargó gyomorral fogsz ébredni. Ennek az az oka, hogy a másnaposság több tényező – köztük a vércukorszint-csökkenés, a túlzott gyomorirritáció, a rossz alvásminőség és a vérerek tágulásának – együttes eredménye.

Vannak, akik szentül hiszik, hogy egy nagy pohár víz lefekvés előtt csodákra képes. Mivel a dehidratáció szédüléssel és szomjúsággal jár, ez tényleg hasznos lehet, de ettől még ne hidd azt, hogy mentesülhetsz a másnaposság következményei alól.

2. Csak a mértéktelen ivástól leszel másnapos

Ha mértéktelenül iszol, vagy rövid idő alatt sok alkoholt fogyasztasz, akkor szinte biztosra veheted, hogy másnap szenvedni fogsz. Némelyek számára ugyanakkor már egyetlen ital elfogyasztása is másnaposságérzetet válthat ki. Hogy lehetséges ez?

A másnaposság mértéke azon is múlhat, hogy mekkora a súlyod és melyik nemhez tartozol. Egy átlagos férfinél 5-7 ital a kritikus határ, míg a nőknél ugyanez 3-5 italnál kezdődik. Számíthat az etnikai hovatartozás is. A japánokat például kevesebb ital is meggyötörheti, mert szervezetük genetikai okokból kevésbé képes lebontani az acetaldehidet, az alkohol fő melléktermékét. A gyakori ivók viszont ironikus módon nehezebben részegednek le, ráadásul a másnaposság sem jelent számukra akkora kínt.

A kávétól sajnos nem leszel jobban
A kávétól sajnos nem leszel jobbancglade / Getty Images Hungary

3. Az alkohol mindkét nemre ugyanúgy hat

Ha nő vagy, akkor van egy rossz hírünk. Az alkoholfogyasztás miatt nagyobb valószínűséggel fogsz fejfájástól és gyomorégéstől szenvedni, mint ha férfi lennél, még azonos magasság és testsúly esetén is. Ennek több oka is van. Egyrészt, miközben a nők teste csak 45-55 százalékban tartalmaz vizet, addig a férfiaké 55-65 százalékban, ami segíthet felhígítani az alkoholt. Másfelől, a férfiak szervezetében nagyobb mennyiségben van jelen a dehidrogenáz nevű enzim, amely még a gyomorban elkezdi lebontani az alkoholt, mielőtt az a véráramba jutna.

A véralkoholszintre hatással lehetnek a nőket érintő hormonális változások is. Tanulmányok szerint azok a nők, akik a menstruációt megelőző héten fogamzásgátlót szednek, jobban megszenvedik az alkoholfogyasztást. Mindezek együttesen azt eredményezik, hogy egy nő hiába iszik kevesebbet, mint egy hasonló termetű férfi, valószínűleg drasztikusabb lesz a hatása.

4. A sörözés/borozás kevésbé visel meg

Sokan arra esküsznek, hogy a másnaposság enyhítéséhez előnyösebb sörözni vagy borozni a rövidezéssel szemben, mások pedig úgy tartják, hogy az italokat nem szabad keverni. Kár, hogy mindkettő tévhit. Teljesen mindegy, hogy milyen alkoholt iszol, ugyanúgy lerészegedhetsz tőle, ahogy a sorrendnek sincs különösebb jelentősége.

Ha úgy érzed, hogy a borozás jobban megvisel, az abból adódhat, hogy tanninokat tartalmaz, ami egyeseknél fejfájást okozhat. Hasonló hatást válthatnak ki bizonyos röviditalok is, mint amilyen a malátából készült whisky, ezért egy tisztább szeszes ital, mint a vodka vagy a gin, nyerőbb alternatíva lehet. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy felesezéssel indítani az estét már csak azért is rossz ötlet, mert így gyorsabban feloldódnak a gátlásaid, ezért megvan az esélye, hogy többet fogsz inni.

Inkább előtte egyél, mint közben vagy utána
Inkább előtte egyél, mint közben vagy utánadomoyega / Getty Images Hungary

5. A kaja felszívja az alkoholt

Bárcsak igaz lenne! Hiszen ha egy szaftos hamburgerrel vagy egy kis sült krumplival semlegesíthetnéd az alkohol hatásait, annyit ihatnál, amennyit csak szeretnél. Az evésnek ugyan lehet szerepe a másnaposság megelőzésében, de ehhez az kell, hogy csak utána kezdj el inni, mivel a gyomrod így az alkohol lebontása helyett az étel megemésztésével lesz elfoglalva.

A legjobb dobásod egy zsíros kaja lehet, mint a pizza, amit lassabban emésztesz meg, ezért az alkohol is lassabban fog a véráramodba kerülni. Ha üres gyomorra iszol, akkor pont az ellenkezője történik: rövid idő alatt nagyon berúghatsz tőle.

6. A fájdalomcsillapító csökkenti a másnaposságot

Lefekvés előtt értelmetlen fájdalomcsillapítót bevenned, mert másnapra már nem lesz semmi hatása. Hasznosabb lehet, ha megvárod a reggelt, amikor a fejfájástól szenvedve nagy szükséged lesz rá. Ha iszol, akkor paracetamoltartalmú gyógyszert egyébként sem kéne szedned, mert csakúgy, mint az alkoholt, a májadnak kell lebontania. Ha azonban a májad az alkohollal küzd, akkor a szervezeted kénytelen lesz más úton feldolgozni a paracetamolt, ami májgyulladást, sőt akár marandó májkárosodást is okozhat. Amennyiben fájdalomcsillapítóra van szükséged, lehetőség szerint inkább egy aszpirin vagy ibuprofen hatóanyagú készítményt válassz.

7. Egy zuhany vagy egy kávé helyrehoz

Bár mindkettő felpezsdíthet egy kicsit, a másnaposságot egyik sem gyógyítja. A kellemetlen tünetektől csak azután fogsz tudni megszabadulni, miután az alkohol teljesen kiürül a szervezetedből. A kávé igazából még ronthat is a helyzeten. Mivel vízhajtó hatású, csak fokozza az alkoholfogyasztásból adódó dehidratációt. Igyál helyette vizet, hogy enyhíts a kiszáradás tünetein – különösen, ha hánynod kellett, mert az szintén felerősíti a folyamatot.

Nem, az nem segít, ha ráiszol
Nem, az nem segít, ha ráiszolDenkou Images / Getty Images Hungary

8. A megoldás: kutyaharapást szőrével

A középkorban az emberek úgy hitték, hogy a kutyaharapást a kutya szőrével kell kezelni. Nagyjából ugyanebben az időben született meg az a képzet is, hogy a másnaposság ellen alkoholt kell inni. Ennek annyi valóságalapja van, hogy a kellemetlenségek a véralkoholszint csökkenésével egy időben kezdődnek, így egy darabig elodázhatod vele a tüneteket, de ettől persze a szervezeted még előbb-utóbb ugyanúgy benyújtja a számlát. Ahelyett, hogy folytatnád az ivást, fogyassz el egy nagy pohár vizet vagy próbálj ki egy sportitalt. Az utóbbi az elveszett elektrolitok pótlásában is segíthet.

9. A táplálékkiegészítők megelőzik a másnaposságot

A különféle természetes összetevőket, így guavalevél-kivonatot tartalmazó másnaposság elleni készítményeket úgy hirdetik, hogy semlegesítik az alkoholfogyasztás során keletkező méreganyagokat és csökkentik a szabad gyökök káros hatását, ami gyógyírt hozhat a másnaposságra. A kutatások azonban azt mutatják, hogy legfeljebb egyes tüneteken képesek enyhíteni, mint amilyen a szájszárazság. Ha támogatni akaratod szervezetedet az elvesztett tápanyagok pótlásában, egyszerűen vegyél be egy multivitamint.

10. A másnaposság nem is nagy ügy

Amikor másnapos vagy, a tested lényegében segítségért kiált. Fáj a fejed? Nem csoda, hiszen az alkohol megzavarja a központi idegrendszer működését. Kivan a gyomrod? Ez annak köszönhető, hogy az alkohol irritálja a bél nyálkahártyáját, és gyulladást okoz. Persze lehet, hogy gyorsan kihevered, de az alkoholfogyasztás következményeit felelőtlenség lenne félvállról venni. Tegyél magadnak egy szívességet, és próbálj mértéket tartani. 

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra