Ismered Colombo személyes drámáját?

GettyImages-93896163

Ötven éve, 1971. szeptember 15-én debütált a televízió képernyőjén a ballonkabátos hadnagy, aki azóta is a nézők kedvence, idehaza alig akad olyan nap, amikor ne találkozhatnánk alakjával minimum két csatorna kínálatában. Kevesen tudják azonban, hogy a Columbo első évadának forgatása igencsak viharosra sikerült. A címszereplő Peter Falk és a sorozatot gyártó Universal stúdió vitája miatt majdnem teljesen más lett a sorozat, mint ahogy azt ma ismerjük.

A sorozat első évada még a premier előtti nyáron leforgott, Falknak ugyanis szeptembertől a Broadwayn akadt elfoglaltsága, ezért szerződésében kikötötte, hogy a produkció kötelező jelleggel elengedi őt a határidő leteltével. A színésznek más követelése is volt: a szerződésben szerepelt, hogy ő rendezheti az évad egyik epizódját, amit a stúdió – arra hivatkozva, hogy Falknak semmilyen rendezői tapasztalata nincs – fanyalogva fogadott, és minden erejével próbált meghiúsítani.

Kisétált a forgatásról

A perfekcionizmusáról és állhatatosságáról híres Falk – akinek a sorozat készítése során gyakran meggyűlt a baja a producerekkel és a stúdióval, hiszen a végletekig kitartott az általa elképzelt Columbo mellett, és sohasem engedte, hogy bármilyen módon szabotálják a minőséget – természetesen nem hagyta, hogy a Universal fejesei keresztbe tegyenek rendezői ambíciójának: az ellentét hamar komoly konfliktussá fajult, a sztár pedig tiltakozása jeléül otthagyta a produkciót.

A Holt tárgyak és a Türelmetlen hölgy című epizódok felvétele során Falk kisétált a műteremből, hazament, és egy orvosi igazolást küldött a stúdiónak, mely szerint lebetegedett, és nem képes folytatni a munkát. Mivel sürgetett a szeptemberi határidő, a produkció nem állhatott le: a forgatás Falk nélkül folytatódott, akit egy testdublőrrel helyettesítettek, így vették fel az összes olyan snittet, melyben a hadnagy csak messziről vagy hátulról látható. A Holt tárgyak ártatlan szemtanúját játszó Suzanne Pleshette tizennégy éves kora óta ismerte és személyes barátjának tartotta Falkot, a forgatás során elszenvedett kellemetlenségek és a sztár szerinte vállalhatatlan viselkedése miatt azonban ezt követően egy évig nem beszéltek egymással.

A stúdió eközben már azt tervezte, hogy más színésszel helyettesíti a renitens főszereplőt, sőt felmerült egy ötlet, miszerint Columbót minden részben más alakítaná: az évad nyitó- és záró-epizódjában Falk bújna a karakter bőrébe, közben pedig három-négy vendég öltené magára a híres ballonkabátot. Szerencsére a tervből semmi sem lett, és végül 69 részen keresztül élvezhettük Peter Falk bravúros játékát a rongyos-szivarozó nyomozózseni alakjában.

A perfekcionista Falk gyakran került összetűzésbe rendezőkkel, producerekkel
A perfekcionista Falk gyakran került összetűzésbe rendezőkkel, producerekkelHarry Benson / Getty Images Hungary

A stúdió jogi úton rábírta Falkot, hogy visszatérjen és felvegyék a kimaradt snitteket, melyekben a hadnagy arca is látható. Amikor megérkezett, a gyilkos tábornokot játszó Eddie Albert így förmedt rá: „Régóta szerettem volna önnel dolgozni, de maga egy igazi seggfej.” A hosszú háborúból végül mégis Falk került ki győztesen: a megrendelő NBC tévécsatornának nagyon tetszettek a már elkészült részek, viszont attól tartottak, a címszerepben brillírozó színész nélkül semmit sem érne a sorozat, ezért rábírták a Universalt, hogy tegyen eleget a sztár követelésének – írja  Mark Dawidziak könyve, a Columbo Phile .

A hadnagy győzött, mégsem nevetett a végén

A térdre kényszerített stúdió megkérte a sorozat két producerét, Richard Levinsont és William Linket, hogy adják oda valamelyik következő részt Falknak mint rendezőnek: a két alkotó szintén mérges volt a színészre, ezért úgy gondolták, megleckéztetik őt. A semmilyen rendezői tapasztalattal nem rendelkező sztár az évad logisztikailag legnehezebb részének dirigálását kapta feladatául: a Gyilkosság tervrajz alapján cselekménye – melyben egy neves építész gyilkolja meg mecénását és rejti el a hullát egy toronyház alapzatában – jelentős részben egy építkezésen zajlik, ahol nehéz munkagépek és rengeteg statiszta felett kellett irányítania a rendezőnek.

Falk nem riadt vissza a feladattól: alaposan felkészült, többször végigjárta a helyszínt és tanácsot kért legjobb barátjától, John Cassavetes színész-rendezőtől (aki később a Fekete etűd című rész gyilkos karmesterét alakította), illetve a Columbo első epizódját jegyző 24 éves Steven Spielbergtől. Ugyan sikerrel teljesítette a feladatot, a bonyolult munka során belátta, mennyire nehéz rendezőként és színészként egyszerre koncentrálni a produkcióra (különösen, hogy számára Columbo alakítása szó szerint azt jelentette, hogy átvedlett a karakter bőrébe), és soha többet nem vállalt hasonló feladatot.

Rendezőként ugyan többet nem találkozhatunk Falk nevével a stáblistán, de a ’80-as évek végétől producerként is felügyelte a sorozat munkálatait, az 1993-as Nehéz ügy című részt pedig forgatókönyvíróként jegyzi.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra