SZÜLŐSÉG

Megismeri, kik születtek az állatkertben? Kvíz

Dívány 2014. február 23., vasárnap 12:52

Egy évvel ezelőtt azon izgult a fél ország, vajon fog-e rendesen enni Asha, az elefántbébi. Aztán meg azon ámuldoztunk, milyen cukik az oroszlánkölykök. De az állatkertben azóta is folyamatos a baby boom. Az elmúlt bő fél év újszülötteiből állítottuk össze az alábbi kvízt, mert egy elefántot mindenki megismer, de vajon mi a helyzet a többiekkel? Megismeri, melyik állat kinek a kölyke?

Cukiságok az állatkertből
Cukiságok az állatkertből
Fotó: Bagosi Zoltan
Távolról sincs vége, olvasson még »

Van ilyen: nincs tejem, mert tejmirigyem sincs elég

pp 2014. február 22., szombat 20:26

Szoptatni mindenki tud. Aki akar. Hiszen ez fejben dől el, aki nem tud, az nem is akarta igazán. Esetleg rossz tanácsokra hallgatott, helytelenül fogott hozzá, nem készült fel rendesen, félreinformálták, nem volt elég kitartó.

shutterstock 136385837
Fotó: Shutterstock

Vagy esetleg azon ritka esetek közé tartozik, aki valóban nem tud. A barátnőm, Eszter például mindent megpróbált, mígnem többféle mellszívó, tejszaporító gyógytea, Szoptanít készülék és két La Leche Ligás tanácsadó után kiderült, hogy azon ritka esetek közé tartozik, aki hiába akar, tényleg nem tud szoptatni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A legújabb kandikamerás videósláger: fagyoskodó kisfiú a megállóban

Koncz Andrea 2014. február 21., péntek 10:45

Elgondolkodtató jótékonysági kampánnyal hívta fel a figyelmet az SOS Mayday norvég jótékonysági szervezet azokra a gyerekekre, akik a szíriai konfliktus miatt nélkülöznek, ezen belül is különösen arra, hogy nagy szükségük lenne meleg ruhákra. A kampány egyszerű (bár számunkra nem elérhető): egy sms-egy dzseki.

Az egyik eszköz pedig, amit ehhez választottak egy videó, amelyet Oslo egyik buszmegállójában rendeztek meg. A megállóban egy erősen alulöltözött kisfiú fagyoskodik, a jelenletet rejtett kamerákkal vették. Arra voltak kiváncsiak, hogyan reagálnak a járókelők a nyilvánvalóan egyedül lévő és fagyoskodó gyerekre. A norvégok igen jól vizsgáztak, a legtöbben azonnal a saját maguk kezdtek levetkőzni, ki a kabátját, ki a pulóverét, ki a kendőjét, ki a kesztyűjét húzta rá a kisfiúra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hozzátáplálás: csak az a fix, hogy létezik

pp 2014. február 20., csütörtök 16:36

A terhesség és a gyermekágy alatt az ember rengeteg tanácsot kap, amelyek többnyire tökéletesen ellentmondanak egymásnak. Ha azt hittük, hogy a szülés, de legalábbis a szoptatás kezdeti nehézségei után már nagyjából egységesedik az álláspont, és nem fogunk többé becsületsértésig fajuló vitákba keveredni fórumokon és a valóságban, hát nagyon tévedtünk. Hiszen hátravan még a hozzátáplálás.

A csecsemők hozzátáplálását illetően nagyjából abban egyezhetünk meg, hogy létezik ilyesmi. A mikor, mit és hogyan már nem ennyire egyértelmű.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így ne utazzon gyerekkel repülőn

Koncz Andrea 2014. február 19., szerda 13:13

Írtunk már arról,  hogyan érdemes felkészülni, amikor gyerekkel indul repülőútra. Most arról lesz szó, hogyan ne. A Daily Mail cikkét olvastuk, és borzadtunk el azon, miféle agymosásnak képes kitenni a fogyasztói társadalom az arra fogékony anyákat.

A szerző arról ír, hogyan lehet túlélni egy hosszabb repülőutat egy gyerekkel. Aztán pillanatok alatt felsorol egy körülbelül 500 fontos (mondjuk 180-190 ezer forintos) listát azokról a tárgyakról és szolgáltatásokról, amelyekkel ez lehetővé válik.

shutterstock 147866426

Az általa felsorolt legalább 15 tétel között egyet találtam, ami tényleg hasznos lehet: a "csomag előreküldő szolgáltatást", de az is inkább talán annak, aki egyedül utazik egy/több gyerekkel, vagy nagyon hosszú időre, rengeteg csomaggal megy. Ezt el tudom fogadni, rendszeresen szedem össze a reptéren a tengerentúlról egy-két havi vakációra a több kisgyerekkel egyedül hazautazó barátnőimet, tehát ez oké, pláne, ha amint a cikk írja, nem is igen kerül többe, mint ha feladnánk a túlsúlyt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

3 éves, az IQ-ja 160 fölött, jó neki?

Koncz Andrea 2014. február 18., kedd 13:34

A három éves Alexis Martin a legfiatalabb, akit felvettek a világ legintelligensebb 2 százalékát tömörítő Mensa szervezetbe Arizonában. A kislány IQ-ja 160 fölött van, a tesztet végzők szerint nem lehet pontosan megmondani mennyivel. Egyes vélemények szerint Alexis nem csak a legintelligensebbek 2 százalékba tartozik, hanem egyenesen okosabb az emberek 99,9 százalékánál.

dino

A kislány mostanában ötödik osztályosoknak való könyveket olvas, és a beszámolók szerint egy iPad segítségével megtanult spanyolul, írta a Daily Mail. A szülők viszonylag hamar rájöttek, hogy nem mindennapi a gyerek, másfél éves korában a kocsiban rendszeresen elmesélte az előző napi esti mesét. Szó szerint.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítség, lop a gyerekem!

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. február 17., hétfő 18:16

Van szülő, aki már akkor is megijed, ha a kétéves gyermeke tulajdonít el valamit, míg a másik csak akkor kap észbe, ha rendőr kopogtat az ajtón kamasz gyermekével az oldalán. A különböző életkorban történő lopások természetesen eltérő dolgokról szólnak, és a kezelésük sem azonos.

A lopás kapcsán is el kell fogadni, a gyermek nem egyik napról a másikra lesz érett személyiség. Idő, míg megtanulja, hogy valami a másiké, hogy az mit jelent, és ezt követően még sok idő, míg az elméleti tudás már megvan, de még nem képes ellenállni impulzusainak, vágyainak. És elkövetkezik az az időszak is, mikor már nem a vonzó csoki csábítja visszatarthatatlanul, hanem a határokat próbálgatja. Ezeken átesni mind normális, szinte nincs gyerek, aki soha életében ne csent volna el semmit a testvérétől vagy valamelyik szülőtől. De persze létezik a lopásnak az a módja, gyakorisága, ami komoly figyelemfelhívó jel, egyfajta segélykiáltás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt gondolja a gyerek a világról - zseniális!

Dívány 2014. február 16., vasárnap 09:01

Nagyon vicces (gyakorlatilag végtelen) hírfolyamot találtam a reddit-en, arról írnak a hozzászólók, milyen totális félreértéseik voltak a világról gyerekkorukban. Kiválogattam néhány szerintem vicceset, aztán kommentben meg jöhetnek a saját élmények.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha az egyik gyerek kap, kapjon a másik is?

henna 2014. február 15., szombat 16:19

Na, hát ismét egy olyan téma, ami alaposan megosztja az anyákat, ki így csinálja, ki úgy, úgyhogy még mielőtt leírom, én hogyan, előrebocsátom: nem tartom szaranyának, ha valaki másképp - még mielőtt ez a vád érne. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyereküléseket hív vissza a Graco

Dívány 2014. február 14., péntek 13:45

Csaknem 4 millió, 2009 és 2013 között gyártott gyerekülést hív vissza az Egyesült Államokban a Graco, miután biztonsági problémák merültek fel bizonyos típusokkal kapcsolatban. Az érintett ülések kikapcsolása idővel problémássá válhat, ami vészhelyzetben veszélyeztetheti a gyerek életét, bár a Graco azt is közölte, hogy a hibából adódóan nem történt sérülés.

A Gracótól egyelőre nem kaptunk választ arra, hogy nálunk is lesznek-e visszahívások, ám a Brendon Babaáruházlánc azt a tájékoztatást kapta tőlük, hogy Európában árult üléseket nem érinti a visszahívás. Ez következik a termékfotókból is, amiken jól látszik, hogy nálunk jellemzően nem az érintett csat-típus van forgalomban. Tehát ha önnek esetleg az Egyesült Államokból származó Graco ülése van, ellenőrizze a típusát (kattintás után ott a teljes lista!), és ha szükséges, tegye meg a szükséges lépéseket. A fotón látszik, melyik típusú csatot cserélik le (a bal oldal, kerek fajtát) milyenre (a jobb oldali szögletesre).

cs-buckles-20140211.gif

A Graco tájékoztatása szerint bizonyos ülések csatja szorulni kezdhet a belekerülő étel és italmaradványok miatt, ezeket hívják vissza a csatok cseréjére. Aki érintett, és aggódik, de várnia kell a cserére, annak a Graco azt javasolja, hogy a csatot bármiféle tisztítószer nélkül, langyos vízbe merítve mossa át, a piros gombot néhányszor a víz alatt megnyomva. Ezután a csatból rázzák ki a vizet, és hagyják teljesen megszáradni.

Az újszülöttméretű, dokkolós üléseket a visszahívás akkor sem érinti, ha azok a kerek csattal vannak ellátva, mivel a Graco szerint azokat a dokkolóról bármikor egyetlen mozdulattal le lehet venni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyarázat: konkrétan ez a bajom az iskolákkal

Koncz Andrea 2014. február 13., csütörtök 12:40

Mivel ezt az írást meglehetősen sokan félreértették (helló, Anyukám!), hát megpróbálom elmagyarázni, mi is a bajom az iskolával, vagyis az iskolákkal, a magyar közoktatási rendszerrel, úgy általában.

Először is: bár több kommentelő is felvetette, de ez a dolog nem az én gyerekemről szól. Illetve az én gyerekemről elméleti maximumként ugyanannyira szól, mint az összes többiről a közoktatásban, a gyakorlatban pedig valószínűleg sokkal kevésbé.

Az én lányom az adott - szerintem rémes - keretek között hihetetlenül szerencsés. Van egy (két) csodálatos tanítónénije, akik a csillagot lehozzák értük az égről. Van egy szinte sci-fibe illő iskolája, ahol mindenki szereti a gyerekeket. A lányom jól tanul, az osztálytársai helyesek, a szülők normálisak, aggasztó mértékű agresszió nincs. Nem utálja az iskolát, szívesen megy, vagy, ahogy a kommentelők közül sokan megfogalmazták: "elvan".

Ő is egy gyerek, aki képes alkalmazkodni, és az adott keretek között játszani. Én pedig természetesen nem azzal küldöm iskolába reggelenként, hogy "menjél gyerek abba a siralomházba", sőt, hálás vagyok azért, hogy a mai magyar viszonyok között milyen jó helyen van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Milyen lesz a gyereknek az iskola? Rossz.

Koncz Andrea 2014. február 12., szerda 14:15

Szeretném most elmesélni, úgy szubjektíven, mire számíthatnak azok, akik szemük hat-hét éves fényét ősszel a magyar közoktatás gondjaira bízzák majd.

Vannak szülők, akik ezt elsőízben teszik meg, ők most stresszelnek, hogy megtalálják a gyereknek az ideális iskolát, tanítónénit/tanárbácsit. És a másik csoport, akiknek már van iskolás gyereke, ők azok, akik rezignáltan a károk minimalizálására törekszenek.

Ha szeretnék megtudni, milyen a mai magyar közoktatás, erre van egy nagyon egyszerű módszer. Nézzenek meg néhány TED előadást arról, mit gondolnak ma a világban arról, hogyan kellene a gyerekeket úgy tanítani, hogy az nekik is jó legyen. Ha ez megvolt, vegyék a tökéletes ellentettjét, és máris megérkeztünk haza.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindenről őszintén kell beszélni a gyerekkel?

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. február 11., kedd 13:05

A boldog gyermekkorhoz a gondtalanságot, vidámságot kötjük, és ki-ki szeretné ezt megadni csemetéjének. Találkozzon az élet árnyoldalával minél később, gondoljuk.

Igen ám, de a világ nem kizárható. A gyermek látja az utcán a hajléktalan embert, elcsíp egy-egy mondatot a híradóból, amiben épp egy háború eseményeiről tudósítanak. Betegség üti fel a fejét, meghal egy rokon vagy barát, betörnek a szomszédba. A külvilág eseményei is arra indítják, hogy kérdezzen, de aktuális kiindulópont nélkül is eljön az időszak, mikor a szülő talán még a védendő kisgyereket látná benne, de őt már az élet és halál súlyos kérdései foglalkoztatják.

Mérei Ferenc, a híres magyar gyermekpszichológus a kilencedik életévre teszi a metafizikus nyugtalanság időszakát. Ekkor a legtöbb gyereket elkezdi foglalkoztatni, mi lesz velünk, ha meghalunk, ő is meghal-e, a mama is meghal-e... A legtöbb szülő manapság ennél előbb találkozik hasonló kérdésekkel, hiszen több inger éri a gyerekeket, amik óhatatlanul előbbre hozzák, hogy szembesüljön az élet súlyos kérdéseivel. Általában is tapasztalható, hogy bizonyos értelemben korábban érnek a gyerekek, igaz, az érés szót csak óvatosan használjuk, mert ez az érdeklődés nem feltétlenül párosul érzelmi érettséggel, ellenálló képességgel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A túl sok valóságshow-tól butább lesz a gyerek, de legalább terhes nem

kh 2014. február 11., kedd 08:41

Eddig is sokan hangoztatták már, hogy a Való Világ és társaik ölik az agysejteket, most francia kutatók azt állítják, hogy bizonyítékuk is van rá: a túl sok valóságshow valóban károsítja a gyerekek fejlődését - írja a Local. A francia Oktatási Minisztérium tanulmánya szerint drámai csökkenést mutatnak az eredmények az olyan 15 éves tanulók között, akik túl sok valóságshow-t néznek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Otthoni hasizomtorna megereszkedett hasra, szétnyílt izmokra

pp 2014. február 9., vasárnap 10:38

Szülés után nyilván senkinek sem olyan az alakja, mint amilyet szeretne, így az első egy-két hónapban engem sem izgatott különösebben hogy kicsit lóg a hasam. Terhesség előtt és alatt is tornáztam, egyszer-egyszer a baba mellett is csináltam pár felülést, de eleinte úgy gondoltam, majd az idő megoldja a hasamat. A népi bölcsesség szerint kilenc hónap alatt válik az ember bálnává, és ugyanennyi kell a visszarendeződéshez is, aztán amikor a baba kilenc hónapos korában még mindig nem voltam a régi, úgy döntöttem, komolyabban kellene venni a dolgot. A probléma az volt, hogy a szokásos hasizomgyakorlataim egy részét meg sem tudtam rendesen csinálni, ellenben mindig megfájdult tőle a hátam. Ami a gyerekcipeléstől egyébként is konstans fáj. Ekkor olvastam a terhesség utáni szétnyílt hasizomról, amit egyből diagnosztizáltam is magamon. Bár az internet szerint két-három ujjnyi szétnyílás jelent valódi problémát, az enyém meg csak egyujjnyira van szétnyílva, azért mégis megijedtem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Újabb para: borsónyi csomó a gyerek tarkóján

kh 2014. február 8., szombat 15:34

A most 4 hónapos lányom mellett izgalmas az élet: bár sokadik gyerekről van szó, olyan dolgokat produkál, amiket korábban egyiknél sem tapasztaltam. A hüvelyi vérzés és a mongolfolt felfedezése után most egy a tarkóján lévő, borsónyi nagyságú csomó adott izgalomra okot a napokban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Biztonságosan kötődő gyereket akarok!

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. február 7., péntek 11:54

Sokak számára ismerős fogalom a kötődés, de jópáran bizonytalanok benne, mit is értünk alatta. Ráadásul újabban egyre gyakrabban lehet hallani a kötődő nevelésről is, ami például a hordozókendőkkel, igény szerinti szoptatással, együttalvással összefüggésben kerül elő. De vajon mi is az a kötődés, és miért ennyire fontos ez?

Távolról sincs vége, olvasson még »

"A roma nőnek a gyerek az élete"

LS 2014. február 5., szerda 10:32

Egy kórházban dolgozol. Megérkezik a 17 éves, három napja szült, oláh nemzetiségű roma anyuka, édesanyjával, az anyósával, a kispapával és az unokatestvérrel. Azt lehet tudni róla, hogy valamilyen panasza van a mellével. Mit teszel? Egyszerűnek tűnik a kérdés, mégis, a Roma nők a szülészeti ellátórendszerben című szakmai nap résztvevőinek nagy része nem megfelelően reagált volna a helyzetre - vázolta a helyzetet Nótár Ilona, aki egyrészt szülésznő, másrészt roma is.

Tudták, hogy az oláh cigányoknál a legidősebb férfi a domináns a családban, ha ő nincs ott, akkor a felesége vagy a legidősebb nő áll a hierarchia csúcsán. Az első gyereket "úgyis az anyósnak szüli" -hangzott el, ami a többségi társadalom számára minimum meglepően hangzik, és jól mutatja, mennyire mások a szokásrendszerek a romáknál. Ráadásul a cigány népességen belül is három csoportot lehet elkülöníteni egymástól: az oláh, a beás és a romungro cigányokat, amelyek mind más tradíciókat, szokásokat hoztak magukkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem lehetek olyan fáradt, hogy leadjam

kh 2014. február 3., hétfő 19:06

Nemrégiben egy ismerősöm panaszkodott arra, milyen anya- és bababarát kórház már az, ahol a szülés után egy-két órával a gondozónők át is adták az újszülöttet neki, mi több, a baba éjszakára is kint maradt nála. Nem első alkalom, hogy ilyen fajta méltatlankodást hallok, a magyarázatot pedig csak elfogadni tudom, megérteni sose: hogy mert a szülés annyira kiszívta az anya minden erejét, hogy pihenésre van szüksége, amit a gyerek éjszakai felügyelete mellett nem tud megtenni. Emiatt egyébként sokan nemcsak az első együtt töltött éjjelt utasítják vissza, hanem az összes kórházban töltöttet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 tipp a gyerek nyelvtanulásához

Dívány 2014. február 2., vasárnap 17:37

A félévi bizonyítványosztáskor sok szülő szembesül azzal, hogy a gyereknek nehézségei vannak az iskolában az idegen nyelv tanulásával. Ez különösen akkor jelent problémát, ha neki sem sikerült megtanulnia valamilyen idegen nyelven, ezért úgy érezheti, nem tud segíteni, hiszen sem a kellő tudása nincs meg hozzá, sem tanácsokkal nem tud segíteni.

shutterstock 124812901
Fotó: Shutterstock

Íme néhány tipp, amivel hozzájárulhat a gyerek sikeréhez:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cukiság: nem is veszik észre, hogy megszülettek

Vackor Virág 2014. február 1., szombat 12:49

A Youtube-on találtam egy videót (igen, már előttem 14 milliónál is többen felfedezték, de talán nemcsak nekem új), amely egy olyan ölelkező újszülött ikerpárt mutat be, akiket a szülés utáni percekben részesítenek a kötelező mosdatásban. Csakhogy ez a fürdetés egészen más, mint a kórházakban megszokott, mivel nem választják szét a babákat egymástól és nem külön-külön teszik őket a vízsugárba, hanem engedik, hogy együtt maradjanak, ahogy az anyaméhben töltettek el hosszú hónapokat. A kisbabák talán észre sem veszik, hogy már kint vannak, annyira sikerül megőrizni az intim hangulatot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A légzésfigyelő nem előzi meg a bölcsőhalált!

Dívány 2014. január 31., péntek 13:50

Amikor kisbaba érkezik a családba és a szülők beszerzik a szükséges kellékeket, biztosan szembetalálkoznak a légzésfigyelővel. És ilyenkor felmerül a kérdés: vegyünk vagy ne vegyünk? Nem olcsó, viszont ha azt nézzük, hogy akár életet menthet, több gyereket is kiszolgálhat, és később, ha már nincs rá szükségünk, eladhatjuk, a légzésfigyelő máris vonzóbb találmány. A legtöbb Porontyos anya vett, nem tudjuk, mi az országos átlag, de nálunk szinte mindenki beruházott egy légzésfigyelőbe.

Csakhogy valóban életet menthet? Hát, rossz hírünk van. Azt szoktuk gondolni, mi legalábbis ezt gondoltuk, amikor megvettük, hogy a légzésfigyelő a bölcsőhalál ellen biztosít. Csak ez sajnos a kutatási adatok szerint nem igaz, illetve ebben a formában nem igaz.

A légzésfigyelő önmagában nem ment életet, amint arra számos ország állami egészségügyi szerve fel is hívja a figyelmet. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint semmilyen készülék nem képes megelőzni a hirtelen csecsemőhalált (SIDS), vagy csökkenteni annak a valószínűségét.

Az FDA, az USA Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Ügynöksége például azt közli, hogy nincs birtokában olyan tudományos adatnak, amely igazolná, hogy valóban hatásosak azok a termékek és készülékek, amelyek a SIDS megelőzését ígérnék. A brit NHS (kb: Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) és a Department of Health (Egészségügyi Minisztérium) közös, a bölcsőhalál megelőzéséről szóló kiadványa is azt közli, nincs adat arra, hogy a légzésfigyelők megelőznék a hirtelen csecsemőhalált.

Miből ered a félreértés?

Hogy mi az oka ennek az igen elterjedt félreértésnek? Az, hogy sokáig azt gondolták, hogy a SIDS és az alvási apnoe (az igen mély alvás miatt a légzés hosszabb ideig történő kimaradása) együtt járnak, vagyis, hogy a SIDS-et egy apnoés szakasz előzi meg, amikor a baba nem vesz levegőt. Vagyis: ha elkapjuk ezt a szakaszt, megelőzzük a csecsemőhalált.

Csakhogy, bár sokan, sokáig kutatták, ezt az összefüggést nem sikerült bizonyítani. Vagyis, a hirtelen csecsemőhalált nem előzi meg apnoe. Orvos kollegánk ezt így foglalta össze nekünk, laikusoknak is érthető nyelven:

Itt jön a lényeg

Az van, hogy ha tényleg az alvási apnoe okozná a sids-et, akkor ugye amikor bejelez a légzésfigyelő, akkor a baba életben van, a szíve ver, csak nagyon mélyen alszik, és ezért nem vesz levegőt. Ez esetben elég lenne felébreszteni mozgatással stb., ezt bármelyik szülő meg tudja csinálni, így lenne értelme a készüléknek.
 
De ha a hirtelen csecsemőhalált nem előzi meg egy alvási apnoe-s szakasz, hanem egyszercsak meghal, akkor amikor bejelez a légzésfigyelő, akkor azért jelez, mert a kisbaba már halott, nem vesz levegőt, és lehet, hogy a szíve sem ver, vagyis nem elég megrázni, hanem komplett újraélesztés szükséges.
 
Az újraélesztés még kórházban, aneszt-intenzívesekből álló újraélesztő teammel és egy vagon kéznél lévő életmentő gyógyszerrel sem mindig sikerül, sőt. Annak az esélye, hogy egy ugyan csak pár perce meghalt, de életjelenségeket nem mutató kisbabát otthon, egyedül, eszköz nélkül egy szülő újraélesszen, nem tudom, mekkora, biztos vannak erre felmérések, dehát túl sok esélyt nem adnék neki.
 
Persze, meg kell próbálni, valamennyi keringést fenn lehet tartani, amíg kiérnek a mentők, és náluk már van gyógyszer, és tudják rendesen lélegeztetni. ha nem éleszted újra, akkor nulla az esélye, hogy életben marad, ha újraéleszted, akkor meg valamennyi, ami több a nullánál, de azért nem túl jó. 
 

Elsősegélytanfolyam nélkül SIDS ellen semmit sem ér!!!

Ma inkább az van, hogy megveszik a légzésfigyelőt a szülők, de az újraélesztést nem tanulják meg, és így valószínűleg tényleg nem védi ki a hirtelen csecsemőhalált, csupán hamis biztonságérzetet ad. Pedig van ingyenes babaelsősegélytanfolyam is, a Madarászban meg asszem 3000 forint ugyanez, nem egy nagy összeg.
 
Távolról sincs vége, olvasson még »

Eleinte az életéért küzdöttem, most a jövőért

Rádai Andrea 2014. január 30., csütörtök 18:10

Szikszai Szintiát csecsemőként kétszer érte bölcsőhalál. Az, hogy a kislány életben van, maga a csoda. Talán kevésbé látványos, de ugyanolyan, a mindennapok küzdelmében megnyilvánuló csoda, ahogy az édesanyja, Bíró Evelina harcol Szintiáért.

1606852 10201105466827049 1861796803 n

Evelina álmaiban olyan dolgok szerepelnek, ami a legtöbbünk számára szívszorító: egy olyan lakás, ahonnan egyedül is ki tudná vinni Szintit a szabad levegőre, vagy akár csak a közértbe. Bár Szinti szellemileg tiszta tudatú, nem sérült, az epilepszia miatt az idegrendszerének mozgásért felelős része nagyrészt elhalt. Evelina egy olyan műtétről álmodik, ami után Szinti talán még járni is megtanulhatna. Csakhogy ez csaknem 4 millió forintba kerül, aminek egyelőre csak egy része gyűlt össze.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha te nem oltatsz, az én gyerekem is veszélyezteted

pp 2014. január 29., szerda 14:52

Amikor a szülésfelkészítő tanfolyamra jártam, az egyik alkalommal egy gyermekorvos tartott előadást a csecsemő és a kisgyermek egészségéről. Szóba kerültek a védőoltások is, és az előadó megkérdezte az ott ülőket, van-e köztünk olyan, aki nem szeretné beoltatni a gyermekét. Két apuka jelentkezett. Az előadó ekkor azt is megkérdezte, miért – gondolom, vitát szeretett volna kezdeményezni a védőoltások előnyeiről, veszélyeiről, tévhitekről. Az egyik apuka semmit sem válaszolt, a másik csupán annyit felelt: „Mert természetellenes.” Ezzel nem tudtunk vitatkozni.

A múlt héten járta be az internetet a grafikon, amely azt mutatta, a beoltottak számának csökkenésével hogyan jelennek meg újra azok a betegségek, amelyek egyszer már gyakorlatilag eltűntek. Bár nálunk az oltottak száma magas, mi is írtunk tavaly arról, amikor szamárköhögés jelent meg egy iskolában.

Most nézzünk egy kicsit a jelenség mögé, miért nem tekinthetjük kizárólag személyes döntésnek azt, ha valaki nem oltatja be a gyerekét. Máshogy fogalmazva: miért veszélyezteti mások egészségét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyugodtan bízd másra a gyereked!

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. január 28., kedd 14:42

Meglehetősen nagy eltérések vannak a családok közt abból a szempontból, hogy mennyire nyitottak a külvilág felé, beleértve ebbe azt is, a gyereknevelésbe kiket és hogyan vonnak be. A kényszer is alakítja ezt, de nagyban függ a család értékrendjétől, és attól, mit látnak a külső emberekben: családi intimitásukat fenyegető tényezőket, vagy segítséget, akik könnyíthetnek a szülők és gyerekek életén is.

Tipikus kép, hogy az anya egész nap otthon van a gyerekkel vagy gyerekekkel, az apa este hazaérkezik a munkából, ekkor mindketten azt érzik: végre eljött számukra a pihenés ideje. Az anya átadná a gyerekeket az apának, hogy leülhessen kicsit, kapjon egy kis csendet, nyugalmat, az apa kifújná magát az egész napi munka után.

Mikor látják, hogy a másik tőlük várja, hogy a gyerekkel foglalkozzon, mindketten befeszülnek, hogy a másik nem érti meg őket, és talán nem is becsüli meg tevékenységüket. A hétvége sem feltétlenül hoz feloldozást: ez az időszak, amikor végre együtt lehet a család. Igen ám, de ha ebből sosincs kiszállás, akkor csak egy újabb műszakként fogják megélni a pihenésre hivatott napokat is. Még ha jól is alakul a hétvégi program, aligha pótolja a kettesben, vagy akár egyedül eltöltött időt.

És arról már ne is beszéljünk, ha valamelyiküknek eszébe jutna egy baráttal találkozni, vagy hobbijának szentelni néhány órát, a másik számára könnyen válhat árulóvá, akinek nem a család a fontos. Persze, szó sincs árulásról: arról van szó, az otthon maradó fél (és ez gyakrabban az anya) idegei pattanásig feszültek már, enyhülést keresne, szabadulást a helyzetből, de ezt valamilyen tévesen értelmezett kötelességtudat alapján nem meri megfogalmazni, így csak a haragot éli meg a másik iránt, aki megengedi magának, hogy beüljön egy kávéra valakivel.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés