Itt a szarvasbőgés szezonja, indulnak a túrák!

A Pilisi Parkerdő több erdészeténél idén is vezetett túrákon hallgatható és figyelhető meg a szarvasbőgés, ami a főváros környéki erdőkben szeptembertől október elejéig tart. A különleges kirándulások során az érdeklődök nemcsak a gímszarvasok nászával, hanem az éjszakai erdő életével is megismerkedhetnek.

A hazai erdők egyik legérdekesebb jelensége, a szarvasbőgés, az erdő életének azon időszaka, amikor az erdőjárók a legkönnyebben észrevehetik a vadon élő állatok jelenlétét. A gímszarvasok kifejlett, párzásra kész bikái nász idején, szeptember tájt sötétedés után bőgéssel hívják fel magukra a szarvastehenek figyelmét, míg a háremüket őrző hímek riválisaik elriasztása, erejük fitogtatása céljából is bőghetnek. Az ivarérett gímbikák ebben az időszakban ivarérett nőivarú egyedeket – ünőket és teheneket – terelnek kisebb csapatba, így alakítják ki az úgynevezett háremet. A hímek éberen vigyáznak arra, hogy más, háremet még nem alakított bika ne férkőzhessen a nőstények közelébe; ha ez mégis megtörténik, a hárembika bőgéssel figyelmezteti a távolmaradásra.

Az ország északi részén, így a Pilisi Parkerdő területén néhány héttel később kezdődik a szarvasbőgés, mint délebbre. Viszont tovább is tart a gímszarvasok násza, vagyis a szeptemberi csúcs után akár még októberben is hallani bőgő bikát a térségben. Erdeink egyik legméltóságteljesebb lakója, a gímszarvas – amelynek bőgése a vad fizikai állapotáról, méretéről, sőt vérmérsékletéről is tanúskodhat – nem kedveli a hőséget, ezért a bőgés alkonyattól kezd erősödni, amikor már enyhül az idő. Leggyakrabban az esti és a hajnali szürkületben szólalnak meg a bikák, de a bőgés csúcspontján a nap bármely szakában számíthatunk a jellegzetes hangra. 

Így készülj egy szarvasbőgéstúrára

  • 6 év alatti gyermek részvétele a túrán nem javasolt.
  • Kutyát, háziállatot nem lehet hozni a túrára, mivel megzavarja a vadon élő állatokat.
  • A túra során erdei körülményekre kell számítani.
  • A túrák teljesítése speciális felszerelést nem igényel, de lehetőleg vízhatlan lábbeli, bakancs viselése ajánlott.
  • Fényképezőgépet lehet hozni, de vakut nem lehet használni, mert megriasztja az állatokat.
  • Ugyanez vonatkozik a mobiltelefonokkal készített fényképekre is.
  • Zuhogó eső esetén a túrát nem tartják meg, ezért a jelentkezők mindenképpen adjanak meg telefonos elérhetőséget, hogy a túra esetleges elmaradásáról értesíteni tudják őket.
  • Azoknak, akik a Budapesti Erdészet túráján vesznek részt, fontos tudni, hogy a túrát nem a Budakeszi Vadasparkban, hanem a mellette fekvő vadaskertben tartják.
  • A Vadasparkot külön program keretében lehet meglátogatni, a szarvasbőgéstúra részvételi díja a Budakeszi Vadaspark meglátogatására nem jogosít. 

A szarvasbőgés megfigyelésére évek óta indít nagy sikerű szakvezetéseket a Pilisi Parkerdő, a túrasorozat pedig idén is folytatódik. A vezetett kirándulásokon a kísérő szakemberek nemcsak a gímszarvasok, hanem az éjszaka aktív többi állat életével is megismertetik az érdeklődőket. A szarvasbőgéstúrák egy-egy alkalommal korlátozott számú látogatót fogadnak, és a helyszínen fizetendő díj ellenében vehetők igénybe. 

A programok a Budapesti, a Budakeszi, a Valkói és a Visegrádi Erdészet szervezésében szeptember 14. és október 5. között látogathatók. A helyszínenkénti konkrét időpontokról bővebben a Pilisi Parkerdő oldalán olvashatsz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek