Melyik mosdóba vigye a kislányát egy apa?

Folyamatosan változó világunkban a nemi szerepek sem maradtak érintetlenül. Ahogyan a fejlett világ országaiban egyre több, korábban a férfiak számára fenntartott területen bontakozhatnak ki a nők, úgy vállalhatnak az apák is egyre nagyobb szerepet a gyerekek nevelésében és gondozásában, és ismerhetik meg egyre többen az aktív szülőség örömeit és nehézségeit.

Egyre többször fordul elő, hogy a gyerekekkel az apa csinál közös programot, de ennek nemcsak erősebb kötődés és egyenlőbb családi munkamegosztás az eredménye, hanem felmerülnek megoldandó problémák is.

Heti kérdés sorozatunkban rendre megkérjük olvasóinkat, hogy osszák meg velünk az őket foglalkozó kérdéseket, és ha a téma bennünket is megragad, feldolgozzuk a rovatban. Az e heti disputa témáját is egyik olvasónk vetette fel, férjének ugyanis komoly dilemmát okoz, hogy melyik mosdóba menjen be a kislányával, amikor épp kettesben vannak valahol. A téma mindannyiunkat (gyerekeseket és gyerekteleneket is) érint, így a szempontok összegyűjtése mellett olvasóinkat is állásfoglalásra kérjük:

Melyik mosdóba menjen kislányával az apa?

Mosdóhasználat

Bár nagy életkori eltérések vannak abban, hogy a gyerekek mikor válnak pelenkásból vécéhasználóvá, valamikor hároméves koruk környékén már azért a legtöbbjük legalább napközben elhagyja a pelenkát. Óriási lépés ez nekik és a szülőknek is, és a mosdóhasználat kérdése, az ahhoz kapcsolódó higiénés szabályok megtanítása a következő éveket is végigkíséri. Míg otthon lehetőség van bilit, vécészűkítőt és más, a folyamatot a gyerek számára megkönnyítő eszközt használni, és rendszerint a megfelelő higiéné is rendelkezésre áll, házon kívül már más a helyzet. A gyerekek még évekig segítséget igényelnek a nyilvános vécék használatában, és hosszú idő az is, mire olyan stabilan és hosszan tudják szabályozni a vizelési ingert, mint a felnőttek.

Azokon a nyilvános (éttermi, bolti stb.) illemhelyeken, ahol van külön női és férfi egység, nőként a női, férfiként a férfi mosdót kell használnunk – ez a szabály. Ha az anya van a gyerekkel, ez rendszerint nem jelent különösebb gondot: lányával eleve bemehet a női mosdóba és a kisfiúkat sem igen nézik ki a női szakaszból. De mi van akkor, ha épp az apa a rezidens? Míg sokak számára evidens, hogy ilyenkor a férfi mosdóban van a szülő és a gyerek helye, mások mindenképpen a női vécét javasolják. Érvek és ellenérvek.

# Higiénia

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a női mosdókban nagyobb tisztaságot, jobb higiénés viszonyokat lehet találni, ezért mindenképpen ez az egység a megfelelő bármely nemű kisgyerek számára. Ez szerintük teljesen független attól is, hogy az épp szolgálatban lévő szülő melyik nemhez tartozik. Sokan ugyanakkor hevesen vitatkoznak ezzel a feltételezéssel.

Te is kérdeznél?

Van olyan téma, ami erősen foglalkoztat, és amivel kapcsolatban már régen el szeretnéd mondani a véleményed?

Írd meg nekünk, és legyen a te kérdésed a hét kérdése! Ötletedet a balazs.barbara@divany.hu címre várjuk, és ha bennünket is megmozgat, a hét kérdése rovatunkban a többi olvasónak is bemutatjuk.

Nemcsak laikusok, de a nyilvános illemhelyeken dolgozók is tudnak női mosdókról szóló rémtörténeteket sorolni; szerintük egyáltalán nem biztos, hogy egy női közvécében egy kisgyerekes szülő számára elfogadható higiénés színvonalat találunk. Ha viszont ez is, az is mocskos: irány a férfiszakasz – mondják.

# Látvány

A nők részére kialakított egységekben a legbelsőbb ügyek intézése csukott ajtók mögött történik: egy csészéhez tartozik egy – jó esetben – zárható ajtó, egymást kerülgetni csak kézmosáskor kell, és abból, ami az ajtók mögött történik, maximum zajok szűrődhetnek ki, senki nem lát semmi olyat, amire nem kíváncsi.

A férfimosdók felépítése más: ezek egy részében nemcsak vécékagylók, de – jellemzően az előtérben – piszoárok is vannak, amelyeket a férfiak természetesen egymás jelenlétében használnak. Azok, akik férfiként nem szívesen vinnének be a férfimosdóba egy kislányt, úgy gondolják, nem nekik való látvány egy idegen felnőtt férfi nemi szerve. Egy 3-4 éves forma gyereknek a piszoárok nagyjából mellkas magasságban vannak, ezért nem tudnak nem oda nézni, a vécét használó férfiaknak pedig szintén kellemetlen lehet, ha óvatoskodniuk kell.

Szép sorban
Szép sorbanWesthoff / Getty Images Hungary

Azok viszont, akik szerint egy felnőtt férfinek csak a férfi mosdóba lehet bejárása, némiképp megmosolyogják a fenti érvelést. Azt mondják: alapesetben a férfiak sem igyekeznek vadidegenek előtt magukat feltárva vizelni, így alaptalan a félelem, hogy a férfivécé leülős részlege felé lesben álló péniszek között vezetne az út. Ha pedig így lenne, ugyanennek a logikának a mentén nem lenne ez egy kisfiúra éppúgy káros? Ráadásul szerintük nem helyes mindenáron átszexualizálni ezt a testrészt, amikor éppen egy abszolút nem szexuális dologra használják. Szerintük ez épp olyan, mint a nyilvános szoptatásban hibát keresni.

# Női dolgok?

Az alapvető diszkréció a legtöbbünknek fontos, ha mosdóhasználatról van szó. Sokan mondják azonban, hogy a férfiak egy része sokkal lazábban gondolkodik, és nyíltabban beszél folyó- és egyéb ügyeiről, mint a nők többsége. Utóbbiak jellemzően szégyenlősebbek, ha erről van szó: kínosan érzik magukat a vécéből esetlegesen kiszűrődő hangok miatt, és a menstruációval kapcsolatos ügyintézést, akárcsak a használt higiéniai eszköz kidobását sem szívesen intéznék férfiak előtt. Ők határozottan tiltakoznak az ellen, hogy egy férfi bármilyen okból is belépjen a női mosdóba.

Mások sokkal megengedőbbek. Ők úgy látják, ebben az esetben a kislánynak segítő szülő nem férfi-, hanem apaszerepben van ott, és joggal jegyzik meg, hogy egy ilyen helyzetben (ami a szóban forgó férfinak egyébként éppúgy kellemetlen) a legkisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy azt figyelje, mit csinálnak idegen nők körülötte. Számukra alap, hogy lehetővé tegyék a kislánynak, hogy a női mosdóban vécézhessen, teljesen függetlenül attól, ki van vele. Ők azt gondolják, egy kopogás, és a helyzet rövid felvázolása mellett egészen nyugodtan beléphet egy férfi a női mosdóba, amikor a gyerekének kell segítenie.

A női mosdóban folyó szupertitkos dolgok
A női mosdóban folyó szupertitkos dolgokPeopleImages / Getty Images Hungary

Köztes megoldást találni nem könnyű, de azért vannak javaslatok.

• Mozgássérültmosdó használata

Sokan javasolják a fenti nehézséggel szembesülő apáknak, hogy használják ilyenkor nyugodtan használják a mozgássérültmosdót, ahol eleve nem különítik el a nők és a férfiak számára kijelölt fülkét, és ami ráadásul elég tágas ahhoz, hogy abban kényelmesen lehessen segíteni a gyereknek. Túl azon, hogy sok nyilvános helyen ma még nincs külön mozgássérültmosdó, a megoldás önmagában kérdéseket vet fel, mert ezt az egységet egyszerűen nem erre találták ki. A megszokottól eltérő kivitel nem feltétlenül vet fel problémát, elfoglalását azonban sokan aggályosnak érzik: épként a mozgássérült-parkolóba sem állhatunk be, akármilyen sürgős dolgunk, és akármennyi szabad elsőbbségi beálló van. 

• Gendersemleges mosdók?

Sokan szorgalmazzák, hogy nyilvános helyeken hozzanak létre gendersemleges mosdókat, vagyis olyanokat, ahol a közös kézmosó részen kívül csak zárt ajtókkal elválasztott csészék vannak, és ahol így bármely nem képviselői elvégezhetik a dolgukat. Ezek a mosdók nemcsak a fenti problémára jelentenek megoldást, de segíthetnek azoknak is, akik nem a biológiai nemükkel azonosítják magukat, vagy egyszerűen örömmel haladnának gyorsabban a pisiléssel egy nagyobb teherbírású mosdóhelyiség révén.

Régebben sem volt mindenütt külön vécé – teszik hozzá, és az otthoni közösben is maximum a deszka lehajtása körül van felhajtás. Hitük szerint egy ilyen mosdóval mindenki jól járna identitásától és családi állapotától függetlenül: a közösen használt mosdóban talán mind nagyobb tisztaságot tartanánk, mondják.

• Kérjen meg valakit!

Vannak, akik azt javasolják a tanácstalan apának, kérjen meg ilyenkor egy, a mosdóba igyekvő nőt, hogy kísérje be a gyerekét a helyiségbe. Ezt a megoldást sokan elfogadhatatlannak tartják több okból is. Nemcsak hogy soha nem bíznák egy (mégoly szimpatikus) idegen gondjaira a gyereküket, de egészen elképzelhetetlennek tartják, hogy kislányuknak egy olyan intim és bizalmi dologban, mint a mosdóhasználat, egy számára idegen emberrel kelljen együttműködnie. Kibicnek meg? Semmi se drága. Azok, akik nem kerültek még ilyen helyzetbe, vagy jót tudnak nevetni a mindennapok nyűgjein, tovább is vinnék a szálat: mi a teendő, ha uszodai átöltözést kell megoldani, vagy akkor, ha épp egy háromévest gardírozó apának kell azonnal vécére mennie. 

És te mit gondolsz?

A szavazás a jobb felső sarokban lévő Facebook-ikonra kattintva nyílik:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek