Idén is igényelhető az ingyenes HPV elleni oltás: szeptember 12-e a határidő

46 000 hetedikes lány HPV elleni védelméről döntenek a szülők a következő héten, szeptember 12-én van ugyanis az ingyenes és önkéntes HPV elleni védőoltás igénylésének határideje az iskolákban.

A Szondaphone Kft. által készített friss reprezentatív kutatás szerint a magyar szülők több mint fele nincs tisztában azzal, hogy a HPV okozta fertőzés mennyire gyakori: az ÁNTSZ tájékoztatója szerint a szexuális életet élő nők és férfiak kb. 80 százaléka átesik rajta élete során. A fertőzöttek többsége nem is tudja, hogy hordozza vírust, pedig 10 százalékuk esetében tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt akár rosszindulatú daganattá is fajulhat.

Fontos döntést hoznak meg a szülők

Szeptember 12-ig dönthetnek a magyar szülők arról, hogy kérik-e hetedik osztályos lányuk számára az ingyenes HPV (humán papillomavírus) elleni oltást. A vakcinát a 12. életévüket betöltött hetedik osztályos lányok szülei igényelhetik térítésmentesen az iskolákban. A HPV nemcsak méhnyakrákot okozhat, hanem egyéb súlyos daganatos megbetegedések kialakulásában is szerepet játszhat. A magyar szülők többsége azért oltatna, hogy megelőzzék gyermeküknél a vírus okozta rákos megbetegedéseket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a HPV elleni vakcinák biztonságosságát kiemelkedőnek minősítette.

A vírus rendkívüli gyakorisága ellenére a magyar szülők mintegy ötöde még csak hallomásból sem ismeri a HPV-t, bár még így is tájékozottabbak az európai átlagnál. Azok közül, akik ismerik, a legtöbben a méhnyakrák okozójaként tartják számon, pedig nem ez a vírus egyetlen veszélye: rákkeltő típusai tartós fertőzés esetén egyéb rosszindulatú daganatokat is képesek okozni, férfiak és nők esetében egyaránt. Ezekről a következményekről azonban a magyar szülők döntő többsége nem tud.

A HPV bizonyos típusai ellen vakcinával, a fertőzés következtében kialakult betegségek ellen pedig rendszeres szűrővizsgálattal lehet védekezni. Éppen ezért szuper, hogy a Nemzeti Immunizációs Programban a 2018/2019-es tanévben több mint 36 000 kamaszlány kezdte el az oltási sorozatot, ezzel a lányok oltható korosztályában kb. 80 százalékos átoltottságot sikerült elérni. Az oltásra a legtöbb szülő azért mondana igent, mert szeretnék megvédeni gyermeküket a HPV okozta daganatok kialakulásától – derül ki a szülők oltással kapcsolatos attitűdjét vizsgáló reprezentatív kutatásból. 49 százalékuk érvként említette azt is, hogy ha „egy betegségre van oltás, lehetőleg beadatom”.

5 tény a HPV-ről

1 - A „nem rákkeltő” HPV-típusok szemölcsöket okoznak a bőrön (talpon, tenyéren) és a külső nemi szerveken.

2 - A „rákkeltő” HPV-típusok a nemi szervek és a végbél hámjában fertőzést, idővel rosszindulatú daganatot is képesek okozni.

3 - A HPV elsősorban szexuális érintkezés során terjed, de a fertőzés átviteléhez bőr-bőr kontaktus is elengedő, így az óvszerhasználat önmagában nem jelent megfelelő védelmet.

4 - Bizonyított, hogy a méhnyakrákos esetek közel 100 százalékát a HPV okozza.

5 - A HPV nemcsak a nőkre, hanem a férfiakra is veszélyes: nemi szervi szemölcsök, a hímvesszőrák, valamint a végbélnyílás körüli rákok egy jelentős részének kialakulásáért is felelős.

Mikor érdemes beadatni?

A HPV-oltás akkor a leghatékonyabb, ha beadására még a szexuális élet megkezdése előtt sor kerül. A HPV elleni védőoltás már 96 ország nemzeti oltóprogramjának része, 2014 őszétől pedig Magyarországon is minden évben ingyenesen igényelhető a 12. évüket betöltött lányok számára, akik 2018 óta a piacon elérhető legszélesebb spektrumú, 9-komponensű vakcinát kaphatják.

„Fontosnak tartom, hogy a mellékhatásoktól való félelem ne riassza vissza a szülőket. Mint más oltások esetén, itt is előfordulhat bőrpír, duzzanat az injekció helyén. Ilyenkor sincs ok az aggodalomra, ez általában hamar elmúlik” – hívta fel a figyelmet dr. Pátri László.

Az oltás a tévhitekkel ellentétben nem okoz HPV-fertőzést, sem rákos megbetegedést,

hiszen nem tartalmazza a vírust, csak annak egy burokfehérjéjét. Ez úgy működik, mint egy rendszámtábla: segít a szervezetnek felismerni a kórokozót”– tette hozzá a gyermekgyógyász.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2007 óta rendszeresen elemzi a HPV-vakcinákat azok biztonságossága szempontjából; 2017-es jelentésük szerint a HPV-oltások biztonságossága kiemelkedő. Az oltóprogramban igényelhető 9 komponensű HPV-vakcina megfelelő biztonságossági profilját 15 ezer páciens bevonásával végzett klinikai vizsgálat igazolta.

Oszd meg másokkal is!
Mustra