18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A fiatalok közel fele küldött már magáról meztelen képet

A szexting szexuális tartalmú, erotikus üzenetek, meztelen, félmeztelen képek vagy videók küldését jelenti. Az okostelefonok terjedésével egyre nagyobb teret nyert magának ez a szokás, ami azonban rengeteg veszélyt hordoz magában.

Egy 2018-as, 39 tanulmány eredményét vizsgáló metaanalízis során kiderült, hogy a tizenévesek 27 százaléka kapott, 15 százalékuk pedig küldött már erotikus tartalmú üzenetet – összegzi az eredményeket a tavalyi PornStat.

Vannak egészen ijesztő adatok is

Naivan azt gondolnánk, hogy a szexting lényege, hogy a (táv)kapcsolatban megmaradjon a tűz, sok fiatal azonban az internetes ismerkedés egyik eszközeként használja, de az sem ritka, hogy szeretnék megmutatni a férfiasodó/nőiesedő testüket a társaiknak, vagy a bátorságukat próbálják így bizonyítani. Ennek pedig jóval korábban eljön az ideje, mint gondolnánk: a 12 évesek 4 százaléka küldött és kapott már erotikus tartalmú üzeneteket, ez a szám pedig a kor előrehaladtával csak növekszik. A tizedik osztályos fiatalok 21 százaléka küldött vagy kapott már ilyen jellegű üzeneteket.

Az internet tele van tinik meztelen fotóival
Az internet tele van tinik meztelen fotóivalDeagreez / Getty Images Hungary

Egy korábbi, 2016-os kutatás eredményei szerint a rendszeres pornófogyasztó tinédzser vagy fiatal felnőtt nők 51 százaléka küldött már magáról erotikus képet üzenetben, e-mailben vagy alkalmazáson keresztül, míg ugyanez az arány a nem bevallottan pornófogyasztó 13-17 évesek között 44 százalék, a 18-24 évesek körében pedig 69 százalék.

Egy másik felmérésben viszont a 15-19 éves ausztrál fiatalok 80 százaléka azt mondta, hogy szerinte elfogadhatatlan, hogy a barátja erotikus képeket várjon tőle. A kutatás résztvevőinek 60-70 százaléka tisztában van vele, hogy a szexting illegális lehet, de nem gondolják, hogy ez elrettentené az embereket attól, hogy erotikus tartalmakat osszanak meg magukról.

A szexting a cyberbullying, vagyis az internetes zaklatás egyik leggyakoribb formája. A megkérdezett fiatalok 10 százaléka kapott már meztelen képet vagy videót olyan harmadik félről, akit személyesen is ismer, míg 13 százalékuknak egy társuk mutatta meg a közös ismerősükről készült anyagokat. Éppen az ilyen és ehhez hasonló esetek miatt érdemes nagyon átgondolni, hogy milyen képet osztunk meg magunkról másokkal, hiszen onnantól kezdve, hogy feltöltjük valahova a képet, vagy ha elküldjük valakinek, teljes mértékben elveszítjük a kontrollt felette, és gyakorlatilag bárki visszaélhet vele.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek