Jobban jársz, ha nővéred van, mint ha bátyád

Az, hogy a születési rend mennyiben határozza meg a személyiségünket, régóta vita tárgya. A legfrissebb pszichológiai kutatások szerint például a jellemfejlődésünket egyáltalán nem befolyásolja, hogy hányadik gyerekként érkezünk a családba, más területeken azonban a születési sorrend továbbra is fontos szerepet játszik.

Kutatások eredményei szerint ugyanis rosszabb verbális képességekkel rendelkeznek azok, akiknek több idősebb testvérük van. Sőt, a helyzet ennél még bonyolultabb, ugyanis egy friss kutatásban kiderült, hogy akkor alakul ki ez a negatív hatás, ha bátyja van az embernek – írja a Research Digest.

Több gyerek, kevesebb beszéd? 

Több gyerek esetén természetes, hogy a szülők figyelme és ideje megoszlik a testvérek között. Ebből adódik, hogy mivel szüleink jelentős szerepet játszanak nyelvi fejlődésünkben, minél több a gyerek a családban, annál kevesebb idő jut a testvérek verbális képességeinek fejlesztésére is. Naomi Havron francia kutató megvizsgálta, hogyan változik a jelenség a testvérek nemétől és korától függően. Úgy látta, hogy csökken a negatív hatás mértéke, ha nagyobb a testvérek közötti korkülönbség, illetve ha az idősebb testvér lány. Az idősebb testvérektől ugyanis sokat tanulnak a kisebbek, és mivel a lányok általában jobb verbális képességekkel rendelkeznek, egy nővér jobb hatással van a kicsire, mint egy báty.

Segít, ha van egy nővére az embernek
Segít, ha van egy nővére az embernekGeorgeRudy / Getty Images Hungary

Havron és csapata 1276 gyerek bevonásával épp ezeket az elméleteket igyekezett megvizsgálni. A gyerekek közül 547-nek volt idősebb testvére, a kutatók pedig 11 éves korukig kísérték figyelemmel az alanyok beszédfejlődését. Az eredmények szerint valóban jobb verbális képességekkel rendelkeznek azok, akiknek nincs idősebb testvérük. Szintén jobban teljesítettek azok, akiknek nővérük van, mint azok, akiknek bátyjuk. Egy későbbi elemzéssel kiderült, hogy azok, akiknek nővérük van, valójában ugyanolyan eredményt értek el, mint azok, akiknek nincs idősebb testvérük. Az viszont, hogy hány év korkülönbség van a gyerekek között, igazából egyáltalán nem számít.

A nővérek pozitív hatásának nemcsak az lehet az oka, hogy a lányok verbális képességei jobbak, hanem az is előfordulhat, hogy mivel a lányok önállóbbak, kevésbé tartanak igényt a szüleikre, ezért több idő jut a kisebb gyerekre is. Ettől még persze nagyon is jó, ha az embernek idősebb testvérei vannak – akár fiúk, akár lányok –, hiszen sok, nyelvhez kapcsolódó területen, például egy beszélgetésbe való csatlakozáskor, jobban teljesít az, akinek idősebb testvére van.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek