Zöld háztartási gépek

szarito_ujSokat spórolunk magunknak és környezetünknek is, ha energiatakarékos háztartási gépeket vásárolunk, és azokat okosan is használjuk. De legalábbis ne vágjunk fel azzal, hogy elektromos késsel szeleteljük a kenyeret! Tippek és trükkök az energiatakarékos háztartáshoz – első rész.

A modern gépcsodák megkímélnek minket a többletmunkától, időt és fizikai erőt takaríthatunk meg használatukkal. Mi pedig válaszként – a környezetet kímélendő – takarékoskodjunk az energiával: figyeljünk oda, milyen típusú gépeket, és hogyan működtetünk.

Mosás és szárítás
Szárítókötélen ingyenes

A mosógép kiválasztásánál a fő kritériumok között szerepeljen az energiafogyasztás. A használattal kapcsolatban is jót tudni néhány dolgot.

Telerakott géppel olcsóbb a mosás, mintha feleannyi ruhát mosunk takarékprogramon. A finom textíliák mosásához rendelkezésünkre áll a kímélő program, de mivel ennek víz- és áramszükséglete nagyobb, mint a normál programé, ritkán éljünk e lehetőséggel. A kevésbé szennyezett ruhákat rövid programon mossuk.

A kilencven fok helyett válasszuk a hatvan fokot, a ruhák ugyanolyan tiszták lesznek, a gép azonban 30–40 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt. Energiát spórolhatunk meg azzal is, ha a mosógépet meleg vízhez csatlakoztatjuk.

A szárítás ruhaszárító kötélen ingyenes, géppel sok energiába kerül. Szárítógépet ezért csak indokolt esetben használjunk. Rakjuk mindig tele. Csak jól kicentrifugázott ruhákat tegyünk bele. A vasalást igénylő textíliákat vegyük ki időben, mert a túl nedves vagy túl száraz ruhák vasalása hosszabb ideig tart.

Mosogatógépünket szintén csak telerakva célszerű használni. A kevésbé szennyezett edények tisztításához rövid vagy takarékos programot válasszunk. A leégett edényeket áztatás után kézzel mosogassuk el.

A hűtőszekrény
Tippek pazarlás ellen

A hűtőszekrények és mélyhűtők folyamatosan üzemelnek, ezért nem mindegy,  mennyi energiát fogyasztanak. Lehetőleg magas energiaosztályú készüléket vásároljunk – a legjobbak az „A” energiaosztályúak. A méret is lényeges: a nagyobb készülékekbe nemcsak több étel fér, de kevesebb áramot is fogyasztanak.

Az ajtó(k) tömítése legyen megfelelő, mert a rosszul záródó ajtó energiaveszteséget okoz. Ha sokáig tartjuk nyitva az ajtót, pazaroljuk az energiát. Sem a hűtőszekrénynek, sem a pénztárcánknak nem tesz jót, ha melegen rakjuk bele az ételt.

Optimális hűtőhőmérsékletek: hűtőszekrény esetén +5 fok, a mélyhűtőé pedig –18 fok. A készülékeket ne helyezzük közvetlenül fűtőtest vagy tűzhely mellé. Amennyiben szükséges (nem önleolvasztó típusok esetén), rendszeresen olvasszuk le a hűtőberendezéseket.

Tartsuk tisztán a hűtőcsöveket és a szellőzőrácsot, hogy a hőleadás megfelelően működhessen, s ily módon ne fogyjon feleslegesen az energia – és a hűtőszekrény élettartama se csökkenjen.

Folytatjuk


Cikkeink a témában:

Mosás, 2. – (környezet)kímélő mosás

Mosás, 1. – hatékonyan, de kártékonyan

Vegyszerek a szervezetben

Nézzük csak, mi van benne…

Táplálkozzunk „ökosan”!

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra