Visszaváltható korsóval a zöld fesztiválokért

Hulladekinstallacio_m

Évente 3000 fesztivált rendeznek, tehát joggal aggódnak a környezetvédők. A szezon beindult, s a java még hátra van. Néhány nap, mikor csak a zene, a tér és közösség fúziója létezik; az agy kikapcsol. Ökofesztiválból egyre több van.

Hogy mitől lehet egy több ezer résztvevős banzáj fenntartható, környezetkímélő, ennek jártunk utána.

Egyetlen tömeget vonzó rendezvényen, nem csak brutális mennyiségű szerves és szervetlen hulladékokat termelünk, a levegőt porral és széndioxiddal telítjük, óriási mennyiségű ivóvizet folyatunk el, de a fény-és hangszennyezéssel is terheljük környezetünket. Éppen ezért most már nem csak, hogy zöld tudatukat építgetik és terjesztik a programok szervezői, de minden évben egyenesen versengenek a „Zöld fesztivál" címért. Jól is teszik, mindez kollektív érdek.

Mitől zöld egy fesztivál?

Először is attól, hogy rengeteg, a környezetéért felelős ember érzi annak szükségét, hogy a népes tábort vonzó eseményt ne csak programgazdag, minden zenei igényt kielégítő módon, hanem környezetbarát szemlélettel szervezze meg.

Példaként szelektív hulladékszigeteket működtet, megszervezi a közösségi utazást, a vizes blokkok mellett felhívja a figyelmet a vízpocsékolás veszélyeire, miközben víztakarékos zuhanyrózsákat, vízfelhasználás nélküli pissoirokat alkalmaz, s a WC öblítését is esővízzel, vagy „szürke" mosakodásra használt vízzel oldja meg.

Aztán pedig zölden promózik, amiben elmeséli mitől más ez a fesztivál, és hogyan viselkedik egy lojális zöld fesztiválozó. Zöld Pont sátrakat állít fel, ahol a zöld etikai kódexnek megfelelő hitvallást közkézre bocsátja. A szórólapok és a többlapos műsorfüzeteket kínáló pavilonok mellett mintegy „add tovább" filozófiával működő információcserére buzdít, miközben megteremti az elektronikus informálódás és kapcsolattartás lehetőségét.

Anyatejtunet_belso

Minimális hang- és fényszennyezés

A zöld rendezvények szervezői a hang és fény-technikára alacsony energiafogyasztású eszközöket működtetnek, de alternatív megoldásként sem ritka látvány manapság a bringa-erőmű, ahol élő energiájával bárki hozzátekerhet néhány kilowattot a napi decibel-dömpinghez.
A hagyományos reflektorok mellett energiatakarékos LED fénytechnikát használnak, ezáltal figyelnek arra is, hogy a környező élővilágot minél kisebb mértékben zavarják az éjszakai fények.

A területen kívül eső zajártalmak csökkentése érdekében, irányított sugárzású, koncentráltabb hangrendszerrel teszik élvezhetőbbé a zenei hangzást. Az sem véletlen, hogy a legtöbb fesztivál erdő-ölelte területre szerveződik. Ily módon nem csak mérsékelhető, vagy legalábbis kiváltható a szén-dioxid kibocsátás, de a fák a fény és hangszigetelés szerepét is betöltik.

A zajszennyezés elkerülésének kétségtelenül legideálisabb alternatíváját azonban, az egyre több mulatságon terjedő Silent Disco nyújtja. Itt mindenki vezeték nélküli fejhallgatón keresztül élvezheti a két csatorna közül választható zenei hangzásokat, anélkül, hogy bárkit is zavarna.

tunet2_belso


Ingyen koszt, kvártély és belépő

Noha egyre szélesebb a környezettudatosan élők csoportja, a fesztiválokon keresztül a most felnövő fiatalabb generáció is megszólítható.

Egyre több helyre keresnek olyan önkénteseket, akik belépőért, szállásért, és teljes ellátásért cserébe, hajlandóak szemetet összegyűjteni, színpadot építeni, ételt osztani vagy karszalagokat ellenőrzi. Akad olyan találkozó is, ahol a kerékpártároló működtetése közben, a kerékpározás szellemének népszerűsítésért jár az ingyen belépő.

Érkezz bringával, utazz riksával!

Egy zöld fesztiválon nem csak a füves területek nagy részét, de a közlekedési útvonalakat is mobil burkolattal terítik le, hogy csökkentsék a porszennyezettséget. Az augusztus eleji Bánkitó Fesztiválon,  a közlekedés megszervezése is az ésszerűség és fenntarthatóság jegyében zajlik. A különböző helyszínek közötti mozgást szórakoztató riksával, addig az érkezést, biciklivel javasolják. Utóbbit, a jegypénztárakban még ajándékkal is honorálják, de előre megszervezett és megfizethető buszjáratokkal is segítik a helyszínre jutást. Ha valaki mégis ragaszkodik a négy kerék kényelméhez, annak már csak a lelkiismerete védelmében is marad a telekocsi. A fesztiváloldalakon, az érdeklődők egymásnak üzenhetnek, ki, mikor, hol és hány főt hajlandó felvenni a közös útra.

Váltsd vissza söröskriglid!

Bár a fesztiválozók fogyasztási szokásai is megérnének egy mesét, de egy, a helyszínre való megérkezés pillanatában rögtönzött rapid statisztika mindig azt mutatja, folyékony kenyér nélkül nincs jamboree. Még zöld se. Sörből fogy ugyanis a legtöbb, s az utána eldobott papír, vagy műanyag poharak duzzasztják a leglátványosabb hulladékszigetet.

Egy gyakorlott zöld fesztiválozó azonban, még a sörivásnak is megadja a módját. Sok, fakultatív jelleggel önmagát képző, sörfogyasztó szerint, egy dús habzású maláta-nedű is jobban csúszik üvegkorsóból, mint műanyagpohárból. Ezért ez a választás bárhol legyünk, az egyik legfenntarthatóbb módszer, és talán ezentúl sokaknak indok is, a környezettudatos ivászatra.

Ha üvegkorsó visszaváltására mégsem lenne lehetőség, egy igazi öko-feszten akkor is csak többször használatos, betétdíjas RE: poharakkal, tányérokkal és evőeszközökkel találkozhatsz, amelyeket szelektív gyűjtésük után komposztálnak.

pohar-belso

Valami ilyesforma lehet, egy igazi zöld fesztivál 2010-ben, abban az évben, amelyet hivatalosan is a Fesztiválok Évének nyilvánítottak. Ha a fenti paraméterek többségével, netán mindegyikével találkozol, biztosan jó helyen vagy. A jövőben mi is beszámolunk fesztivál-élményeinkről, s talán arról is, melyik, hogyan tudott megfelelni a szép zöld elvárásoknak.

Fotó: Horváth Győző, www.tekerjatora.hu

Oszd meg másokkal is!
Mustra