Zanza!

biodiversitslead1A „Biodiverzitás Európai Fővárosa" című verseny keretében az uniós tagállamok keresik a biodiverzitás fővárosát Franciaország, Németország, Magyarország, Szlovákia és Spanyolország területén. Lehet, hogy nyerők leszünk?

 

Magyarország is indul a „Biodiverzitás Európai Fővárosa" versenyen, a cél: megtalálni azokat a városokat és falvakat, amelyek 2010-ben a legjobb teljesítményt nyújtják a biológiai sokféleség megőrzése érdekében.

2010-et az ENSZ a biológiai sokféleség világévének nyilvánította. A cél, hogy minden eddiginél jobban ráirányítsák az emberek figyelmét arra, hogy a földi élet sokszínűségének, biológiai sokféleségnek védelme kötelesség, és egyben mindannyiunk felelőssége is. Főleg annak fényében, hogy világszerte az emberi tevékenység okozta pusztulási arány 100-1000-szerese a természetes pusztulási aránynak!

Öt országban keresgélnek

A fenti célt szolgálja „A Biodiverzitás Európai Fővárosa" című verseny, melynek keretében az uniós tagállamok keresik a biodiverzitás fővárosát Franciaország, Németország, Magyarország, Szlovákia és Spanyolország területén. A verseny célja megtalálni azokat a városokat és falvakat, amelyek a legjobb teljesítményt nyújtják a biológiai sokféleség megőrzése érdekében. A „Biodiverzitás Fővárosa" címet elnyerő önkormányzat két képviselője meghívást kap az októberben, Japánban megrendezett települési biodiverzitás csúcstalálkozóra. A nyertes önkormányzatnak így lehetősége nyílik, hogy a világ minden részéről érkező vendégeknek (politikusoknak, szakértőknek, a nemzetközi média képviselőinek) bemutathassa az általa megvalósított stratégiákat és intézkedéseket.

Magyar települések versenye

Magyarországon a versenyt a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. koordinálja. A „Magyarországi Települések Biodiverzitás Díja" verseny keretében az önkormányzatok az alábbi kérdésekben mérik össze „tudásukat": melyik település a legelkötelezettebb a téma iránt? Melyik település alakítja ki a legtöbb zöldterületet, és vajon melyik segíti leginkább azok védelmét? Kezdeményezik-e vizes, vagy más élőhelyek helyreállítását? Segítik-e régi épületekben a denevér és madárfészkek megóvását? Melyik település veszi leginkább figyelembe a természetvédelmi igényeket? A versenyben résztvevő önkormányzatoknak egy kérdőívet kell le- és kitölteniük, amelyet a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. címére kell elküldeni. A verseny 2010. május 31-én zárul le. További információ a projekt honlapján (www.capital-biodiversity.eu) található.

 

A biológiai sokféleség egyet jelent Földünk élővilágának sokszínűségével - kezdve az állatoktól, növényektől és gombáktól egészen a mikroorganizmusokig, és a tájig. Ezek az élet hatalmas, pókhálószerűen összefüggő rendszerének önálló, egyedülálló elemei. A biológiai sokféleség világszerte pusztul - például az európai emlősök, madarak, lepkék, kétéltűek, hüllők és édesvízi halak 30-50%-a a kipusztulás szélén áll. Riasztó adat, hogy világszerte a biológiai sokféleség pénzben megfizethetetlen érték, annak folyamatos pusztulása ökológiai, kulturális és gazdasági veszteséghez vezet mind a jelen és jövő generációja számára.

 

 

Blogmustra