Előzd meg a szemetet!

ujhrahasznalhatoAzt a szemetet, amely létre sem jött, nem kell begyűjteni, újrahasznosítani, szeméttelepen lerakni. Rengeteg energiát és pénzt spórolhatunk ezzel, nem beszélve legfőbb hozadékáról, a környezet megóvásáról. Folytatjuk a hétfőn megkezdett szemetelést a Díványon – hogyan ne termeljünk szemetet…

Ha ténylegesen meg akarnánk oldani a hulladékhelyzetet, akkor a valódi megoldást, vagyis a megelőzést választanánk. Minden más csak a károk enyhítésére szolgál.

De hogyan ne termeljünk szemetet?

Számtalan dolgot tehetünk a háztartási hulladék mennyiségének mérsékléséért. Ha meglévő dolgainkat vesszük górcső alá, akkor a már meguntakat ne hajítsuk a szemétbe, hanem ajándékozzuk el annak, aki még szívesen használja. Az elromlott szerkentyűket lehetőség szerint javíttassuk meg. Ha ez nem megy, és már alkatrésznek sem jók, csak akkor dobjuk ki – de mindenképpen szelektív gyűjtőbe vigyük.

Ne vásároljunk eldobható, egyszer használatos eszközöket, részesítsük előnyben a hosszabb élettartammal bírókat. Gondoljunk bele például abba, hogy hány darab egyszer használatos borotvára van szüksége egy férfinak egy évben, és e mennyiség előállításához mennyivel több anyagra és energiára van szükség, mint egy darab, hosszú élettartammal bíró borotva legyártásához. És akkor még nem beszéltünk a kidobáskor keletkező szemét mennyiségéről.


Visszaváltható csomagolás

A boltokban kapható termékek csomagolása nem visszaváltható. A vásárló azonban eldöntheti, hogy például melyik sört választja: a visszaváltható üvegbe zártat, vagy a fémdobozosat, amely jobb esetben valamelyik gyűjtőszigeten landol.
A gyümölcslevet frissen is elkészíthetjük otthon, nem feltétlenül kell készen vennünk, főként háromrétegű csomagolásút. Ha a zöldséget és a gyümölcsöt a piacról szerezzük be, akkor kosárban, többször használatos vászon-, illetve papírtáskában hazaszállítva megspórolhatjuk a nyloncsomagolást. A közértbe is érdemes textiltáskát vinni.

A saját kezűleg készített ajándéktárgyak természetes anyagból vannak, és természetes, lebomló csomagolást kaphatnak. Nem kell gyárilag, sok energiát felhasználva előállítani őket, ráadásul személyesek, ezért általában hosszabb ideig használatosak, mint bolti társaik.

Azzal is hozzájárulunk környezetünk védelméhez, ha tárgyaink, textíliáink, bútoraink természetes anyagból készülnek. Példaként tekinthetünk a népi életmódra, amely sohasem pazarló, a természetből veszi anyagait – és annak is adja vissza.

Számos jó megoldás létezik még az említetteken kívül. Akit érdekelnek e lehetőségek, annak ajánljuk a HuMusz által indított Nulla hulladék programot.
A hulladéktéma hazai zöld szakértői országos roadshow keretében 36 fesztiválon lesznek jelen, és megelőzéssel kapcsolatos tanácsokkal segítenek azoknak, akik zöldíteni szeretnék otthonukat.

További információ: www.humusz.hu

 

Cikkeink a témában:

Szelektív szemetelés

Ahol még elfolyik…

Energiaspóroló otthon

Zöld háztartási gépek

Mosás, 2. – (környezet)kímélő mosás

Mosás, 1. – hatékonyan, de kártékonyan

 

 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra