Tavaszi nagytakarítás: az ecet a legolcsóbb csodaszer

Az előbukkanó rügyecskék nemcsak a tavasz, de az ilyenkor szokásos tisztító hadjárat jöttét is jelzik. Örüljünk tavaszunknak, amíg van, és hálánk jeléül ne liternyi hipóval szabaduljunk meg a kosztól. A nagytakarítás során is ügyeljünk a környezetre: ha zöld módon járunk el, lényegesen kevesebb költséggel megússzuk ezt a mókát.

Az aeroszolos légfrissítők már eltűnnek, mint a dinoszauruszok, bár az előbbiek kevésbé fognak hiányozni. Füstölőtől kezdve az illóolajokig, sok alternatív illatforrás áll rendelkezésünkre, a pumpás cuccok is megteszik, ha ódzkodunk a hippi kellékektől. A legegyszerűbb és természetesebb megoldás persze a szellőztetés, lecsavart fűtés mellett és légkondi helyett, feltéve, hogy nem négysávos útra néz ablakunk. Mivel a takarítás felfogható egészséges testmozgásként, az agresszió levezetéseként vagy egy csodás meditációs gyakorlatként, ne magunkat, inkább az erőforrásokat kíméljük. Érdemes a méltánytalanul mellőzött seprűt előkapni porszívózás helyett vagy mellett, a morzsaporszívó pedig szerintem pont annyira ciki, mint a zokni-szandál kombó vagy a terepjáró a belvárosban.

A hipó öl, butít, és nyomorba dönt

A takarítás sokakból kihozza az állatot, ezért hadd szögezzem le: a lakás tisztasága nem az elhasznált fertőtlenítőszerek és víz mennyiségével egyenesen arányos. Amellett, hogy allergizálnak vagy egyenesen mérgezőek, a bolti tisztítószerek előbb-utóbb folyóinkban végzik. Erre gondoljunk az adagolásnál, és a vásárlásnál. Természetes vagy környezetkímélő anyagokkal szinte minden megoldható: az ecet, a só, a szódabikarbóna, vagy a mosószóda segítségével az összes felületet megpucolhatjuk. Nem szabad megfeledkezni a sima forró víz baktérium-pusztító erejéről sem. Egy visszapillantás a szép régi világba: a szőnyegek tisztításához egykor nem kellett más, mint tiszta hó, és a fa tüzelő hamuja. Nekünk más lehetőségek adottak: tesztelt és minősített környezetbarát termékek, ilyenek a Citrex 2000, az Ecover, és a Sanoll.

Konkrét koktélok

A fürdő és csempézett felületek, konyhapult tisztítására remek a szódabikarbóna vízben feloldva, melyet ecettel és illóolajjal is kiegészíthetünk (A teafaolaj fertőtlenít, a levendula illatozik, és molyriasztó). Súroláshoz ugyanígy használhatunk szódabikarbónát vagy/és ecetet forró vízzel, előbbit 5-10 percig a célfelületen hagyva könnyítjük a dolgunk. Keményebb szer a mosószóda (nátrium-hidrogén karbonát), ebből súlyos retek esetén egy evőkanál kell egy liter vízhez, de kisebb mennyiség is elég áztatáshoz, fel-, le-, és elmosáshoz. Az egyszerű konyhasó is jól szolgál ecettel elkeverve és forró vízben oldva. A nagytakarításkor esedékes ablakpucolásra ( ha ragaszkodnak hozzá ) tökéletesen alkalmas a meleg ecetes víz, egy evőkanál kukoricaliszttel megbolondítva.

A tisztaságot túlbecsülik

Egy radikálisan zöld barátomtól idéztem, de sok fórumon találkoztam ezzel a Nagy Sándor-i gesztussal: a takarítás káros hatásait a környezetre és saját egészségünkre magának a tevékenységnek a ritkításával is enyhíthetjük. A stressz sokkal egészségtelenebb, mint néhány porcica, nem? Fogják rám nyugodtan.

Tiszta lap

A felesleges lim-lomok kidobása viszont kimondottan léleképítő. Zöld szemmel csak dicséret illetheti remek magyar szokásunkat, a lomtalanítást. Ez az újrahasznosítás csimborasszója amellett, hogy sokszor tudattágító és közösségi élmény is kerekedhet belőle. Van, aki persze többet halmoz ilyenkor, mint amennyit kiszelektál, és van, aki úgy, ahogy van, az egészet lecsússza. Ilyen nehezebb esetek figyelmét is felhívnám arra, hogy a veszélyes hulladékot a kijelölt lerakóhelyekre tessék elvinni, és úgy általában szelektíven megszabadulni szemetünktől. A kuka nem tud beszélni, de ettől még tiszteletben tarthatjuk korlátait, és űrtartalmát. A ruháktól való búcsúzás több üdvözítő formát is ölthet: elvihetjük a legközelebbi karitatív szolgálathoz, vagy tarthatunk a csajokkal ruhacserét. Ez utóbbi évek óta jól működő gyakorlat nálunk, a csoportos válogatás pedig növeli a versenyszellemet, és a támogató barátnői kommentek révén az egót is építi.

Oszd meg másokkal is!
Mustra