Italosdobozok a metró szellőzőrendszerében

Az alumínium italos dobozok hasznosításának egyik érdekessége, a kiállítás sikeres darabja a londoni metró szellőzőventillátorának alkatrészei.

A Hulladékból Termék című kiállítás olyan hazai termékeket mutat be, amelyek a Magyarországon szelektíven gyűjtött és újrahasznosított hulladékokból készültek, derült ki az ELTE sajtóközleményéből. A kiállítás installációja maga is újrahasznosított karton-papírból készül (falak, asztalok, székek). Ez azért is figyelemre méltó, mert közismert, hogy a papír a legnagyobb mennyiségben újrahasznosításra kerülő hulladék. Ismételt feldolgozása során például karton- és hullámpapír készül, amely a csomagolóipar számára fontos termék. Az alumínium italos dobozok hasznosításának egyik érdekessége a londoni metró szellőzőventillátorának alkatrészei. Ezek például egy magyarországi alumínium-hasznosító üzemben készülnek, az általunk vásárolt, majd elfogyasztott üdítők és sörök hulladékba kerülő dobozaiból. Ez a kiállítási tárgy is azt bizonyítja, hogy az anyag nem vész el (a hulladékok között sem).

A vándorkiállítás március 9-18. között az ELTE Lágymányosi Campusának déli épületében látható. Az ÖKO-Pack Csomagolási Hulladékok Hasznosítását Koordináló Nonprofit Kft., valamint a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége által létrehozott egyedülálló kiállítás első bemutatójára 2006 márciusában került sor Budapesten.