18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Kiirtotta a családját és kedvencét is célba vette Olivia Newton-John elmebeteg rajongója

GettyImages-85000243
Olvasási idő kb. 8 perc

A múlt hétfőn 73 éves korában elhunyt Olivia Newton-John karrierje csúcsán kis híján életével fizetett a hírnévért: a Grease sztárját két alkalommal is zavart elméjű, megszállott rajongók zaklatták. Egyikük, a családját meggyilkoló, skizofrén Michael Owen Perry ügye máig az Egyesült Államok egyik legvitatottabb kriminálpszichológiai esetének számít.

A világ egyik legrosszabb filmjében játszott

A walesi édesapától és német édesanyától származó, Ausztráliában felnőtt Olivia Newton-John az 1960-as évek végén robbant be a popzene világába, 1974-ben pedig az Egyesült Királyság színeiben negyedik helyezést érte el az Eurovíziós Dalfesztiválon (az első helyezett a Svédországot képviselő ABBA lett a Waterlooval). Szép számban fogyó lemezei a tengerentúlon is feltűnést keltettek, így az énekesnő hamarosan az Egyesült Államokba települt át, ahol 1978-ban megkapta a Grease musical filmváltozatának női főszerepét: ugyan a producerek aggódtak, hogy a 28 éves és filmbeli partnerénél, John Travoltánál 5 évvel idősebb Newton-John túl öreg a kamasz Sandy szerepére, a filmben nyújtott alakítása minden kételyt eloszlatott, és világsztárrá tette őt.

A Grease-t követően Newton-John több filmes felkérést is kapott, azonban soha többet nem sikerült megismételnie a legendás musical sikerét: az 1980-ban bemutatott Xanadu című fantasy musical, melyben az énekesnő Zeusz isten lányát, Kirát alakítja, aki varázserejével segít egy fiatal művésznek egy görkoridiszkó-palota megvalósításában, csúnyán megbukott, a kritikusok a világ egyik legrosszabb filmjeként tartják számon. Egy súlyos mentális problémákkal küzdő fiatalember, Michael Owen Perry életét azonban gyökerestül megváltoztatta ez a butuska, giccses diszkómusical.

Skizofrén rajongója azt hitte, „Kira istennő” a tévén át üzen neki

Az 1955-ben, Louisiana államban született Perry gyerekkorában jó tanulónak és tehetséges zenésznek számított – trombitán játszott egy iskolai zenekarban –, azonban, miután bátyja meghalt egy munkahelyi balesetben, a 13 éves fiú súlyos lelki traumát élt át, a pszichiáterek pedig mind őrajta, mind nővérén a skizofrénia jegyeit vélték felfedezni. Mindkét testvért elmekórházba utalták, Michael állapota azonban idővel csak súlyosbodott, egyre paranoiásabbá vált, gyakran jelentkeztek nála hallucinációk – végül megszökött a kórházból, ezt követően szülei kertjében, egy lakókocsiban élt, a világtól teljesen elzártan.

Michael Owen Perry, a gyilkossá lett skizofrén férfi.
Michael Owen Perry, a gyilkossá lett skizofrén férfi.

Az állandóan katonai ruhát és fejhallgatót hordó – utóbbit még akkor is viselte, amikor nem szólt benne zene –, magában beszélő Perry „természetfeletti” revelációt élt át, amikor megnézte, majd rengetegszer újra- és újranézte a Xanadut a moziban: úgy érezte Newton-John, akit képtelen volt megkülönböztetni az általa játszott karaktertől, beszél hozzá a mozivászonról, utasításokat ad neki, és különféle erőszakos cselekedetekre buzdítja. Filctollal szemeket rajzolt az üres, „hangyás” tévéképernyőre, és azt hitte, Kira istennő ezeken keresztül kommunikál vele telepatikusan; később már azt állította, a valódi Olivia Newton-Johnt elrabolták az oroszok, és egy közeli tó fenekén tartják fogva.

Megszállottsága odáig fajult, hogy leveleket kezdett postázni Newton-John számára, ezekben olykor újságokból kivágott fotókat küldött, melyeken az énekesnő szemét tűvel átszúrta, máskor zavaros, bibliai idézetekkel teli leveleket írt neki. Egy idő után már a „távkapcsolat” sem volt elég, a zavart elméjű férfi 1983 áprilisában repülőre szállt, hogy személyesen látogassa meg „imádottját”: napokig bujkált Newton-John kaliforniai birtoka környékén az erdőben, többször is sikertelenül próbálkozott a bejutással, végül a biztonsági személyzet elfogta, és hazatessékelte a különös zaklatót.

Szinte a teljes családját kiirtotta „Kira utasítására”

A kudarc végleg összeomlasztotta Perry valóságérzetét: néhány hónappal később, július 17-én reggel a férfi egy apjától eltulajdonított Magnum Berettával a kezében besétált unokatestvérei, a 22 éves Bryan és a 19 éves Randy otthonába, és mindkét fiatalembert agyonlőtte, majd hazament szülei két utcával odébb lévő házába, magára zárta a bejáratot, és bömböltetni kezdte a sztereót, várva, hogy nyaralásból hazatérő szülei és 2 éves unokaöccse, Anthony megérkezzenek. A szülőket, akik Perry tervének megfelelően a hátsó bejáraton tudtak csak bejutni a házba, a férfi csőre töltve várta, apja azonban gyorsabb volt, lerántotta őt a földre, dulakodni kezdtek, egy sikeres lövés azonban leterítette a családfőt.

Olivia Newton-John 1983-ban
Olivia Newton-John 1983-banMichael Putland / Getty Images Hungary

Perry ezután édesanyját és a védtelen kisfiút is hidegvérrel agyonlőtte, majd autóba szállt, hogy a fővárosba, Washingtonba utazzon, következő célpontja, a Legfelsőbb Bíróság első női bírája, Sandra Day O’Connor nyomában, akit későbbi vallomása szerint azért akart megölni, mert „egy nő sohasem lehet a férfiaknál magasabb hatalmi pozícióban”. A gyilkosságok helyszínét átvizsgálva a rendőrség egy üres csekkpapír hátuljára írt listát talált Perry holmija között, melyen a férfi „Tízparancsolat” címmel felsorolta azoknak a nevét, akiket meg akart ölni. Kivégzett rokonai neve mellett az „ég” („sky”) szócska szerepelt, jelezve, hogy ők már „odafent” vannak, a listán rajtuk kívül több más név is szerepelt, köztük Olivia Newton-John, a sztár élettársa (későbbi férje), Matt Lattanzi színész-táncos, és az említett O’Connor bírónő.

Amikor a hatóságok értesítették Newton-Johnt, hogy egy szabadlábon lévő, valószínűleg elmebeteg gyilkos halállistáján szerepel, a sztár azonnal repülőre ült, és hazautazott szüleihez Ausztráliába; az FBI végül július 31-én, egy közönséges bolti lopás közben kapta el Perryt Washingtonban, amikor egy rádiót kívánt eltulajdonítani, hiszen csak azon keresztül hallhatta Kira utasításait. Az ötszörös gyilkossággal vádolt férfit hazaszállították Louisiana államba, ahol bíróságon – láthatóan zavart viselkedése ellenére – nem vallotta magát őrültnek, ezért halálbüntetést róttak rá, és gyógyszeres elmeorvosi kezelést rendeltek el, a törvény szerint ugyanis csak akkor végezhettek ki egy személyt, ha a büntetés végrehajtásakor beszámítható állapotban van.

Newton-John és első férje, Michael Lattanzi 1989-ben
Newton-John és első férje, Michael Lattanzi 1989-benBarry King / Getty Images Hungary

Négy évvel később, 1989-ben a halálsoron raboskodó Perry ügyét felülvizsgálták, és megállapították, hogy a bíróság senkit sem kényszeríthet a kivégzés végrehajtása miatt gyógyszeres kezelésre; Perry – aki visszautasította az elmeorvosi segítséget, és magát Isten földi megtestesülésének kiáltotta ki – a mai napig a halálraítéltek körletében tölti büntetését a louisianai Angola város börtönében.

Autista kisfiút ölt meg Newton-John másik zaklatója

Nem Perry volt azonban az egyetlen megszállott rajongó, aki zaklatta a Grease sztárját: egy Ralph Nau nevű fiatal wisconsini férfi 1980-tól kezdve négy éven át küldött folyamatosan zavaros szerelmes leveleket Newton-Johnnak, összesen több mint 600 darabot, később egy koncertjén is megpróbált a közelébe férkőzni, de a biztonságiak megállították. Miután kinyomozta a sztár címét, Nau folyamatos megfigyelés alatt tartotta Newton-John otthonát, sőt, Ausztráliába is követte imádottját, aki szerinte fülig szerelmes volt belé – rajta kívül egyébként 40 másik hírességnek, köztük Chernek és Madonnának is küldött zaklató leveleket.

Naut zavart elméje végül 1984-ben gyilkosságba hajszolta: egy este mostohaapja 8 éves, súlyosan autista fia, Dennis társaságában egy tévéműsort nézett, melyben Newton-John vendégszerepelt, és – mint hitte – neki küldött titkos, szerelmes üzeneteket a képernyőn keresztül. A fiú viselkedésével zavarta Naut a műsor „élvezetében”, ezért a férfi egy baltával agyonverte őt; Perryvel ellentétben a bíróság Nau esetében elmebetegséget állapított meg, így a beszámíthatatlannak nyilvánított gyilkos megúszta a börtönt és a halálbüntetést, egy elmegyógyintézetben raboskodik, ahol ügyét kétévente felülvizsgálják a szakértők.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek