Nem csak szaglásra jó: így kommunikálsz az orrod segítségével

Vettél már az átlagosnál hangosabban, gyakrabban levegőt az orrodon keresztül? Lehet, hogy nem vetted észre, de jóval többször szimatolunk, mint észrevennénk. A szagmintavétel nemcsak az olyan helyzetekben jöhet jól, amikor romlott étel vagy nyilvános vécé közelében veszélyt jelez a szervezetünk, de a társas érintkezésben is szerepet játszik.

Amikor átgondoljuk az emberi kommunikáció eszközeit, ritkán vesszük sorra a szaglást is, annak ellenére, hogy komoly szerepet játszik a mindennapjainkban. Messze túlmutat azon a képességen, ami segít elkerülni a romlott, fertőzésveszélyes növényeket, ételeket. Elliott Hoey a bázeli egyetemen megírt tanulmányában 70 különböző emberi szippantást különített el, és mindegyikhez széles jelentéstartományt társított.

Nem csak a szagokat elemezzük az orrunkkal

Kiderült, hogy hiába fejlődtünk sokat az állatvilághoz képest, mindennapi életünkben éppúgy szimatolunk, mint ők, maximum nem vesszük észre. A szaglás szerepét leginkább a párválasztás terén tartjuk érdekesnek: izgalmas tudni, hogy a másik illata fontos információkat közvetíthet, s a biokémiai jelek éppúgy szerepet játszanak a vonzalom kialakulásában, mint a látvány vagy a beszélgetés során szerzett információk. A különböző kutatásokból azonban az is kiderült, hogy képesek vagyunk kiszagolni a másik ember nemét, esetleges betegségét, hormonális állapotát (lásd menstruációs ciklus), lelkiállapotát, például hogy szorong-e, és a szaglás befolyásolja a memória működését is. Nem csoda hát, hogy folyamatosan szaglálódunk környezetünkben, legyünk akár egyedül, akár társaságban. Ugyanakkor az orron át vett hangosabb levegővétel kommunikációs eszközként is szolgál.

A szipogás sokféle jelentést hordoz
A szipogás sokféle jelentést hordozJun / Getty Images Hungary

Van egy rossz hírem...

Figyeld meg, hogy egy beszélgetés során például szippantunk egyet, ha befejeztük a mondanivalónkat, s várunk a másik válaszára. Amennyiben rossz hírt vagy kritikát fogalmazunk meg mások felé, szintén szipogunk előtte egy sort, s akkor is így teszünk, ha szünetet tartunk a beszédben, hogy kicsit összeszedjük a gondolatainkat. Ugyanez történik, amikor egy kényes ügyben a megfelelő kifejezéseket keresgéljük. Hoey szerint a levegő gyors, hangos beszívásával és kifújásával emellett képesek vagyunk nyomatékosítani a jelenlétünket, azaz jelezzük, hogy ott vagyunk – például ez az egyik egyezményes módja annak, hogy foglalt a próbafülke vagy toalett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Szakítás előtti szipogás

A tudós által készített, illetve meghallgatott felvételekből az is kiderült, hogy a családi vacsorák alkalmával éppúgy kommunikálunk az orrunk segítségével, mint a munkahelyi megbeszéléseken, az orvosnál tett látogatás során, sőt a szipogás a Watergate-ügy telefonbeszélgetéseiben is szerepet játszott. Egy olyan beszélgetés során, amelyben egy férfi szakított a barátnőjével, tisztán kivehető volt a fontos és fájdalmas információ közlése előtti, orron át történő hangos levegővétel. Ez a legtöbb esetben egyáltalán nem tudatos viselkedés, ám a cikk olvasása után érdekes lesz megfigyelni, mikor és hogyan használjuk a szipogást a kommunikációnk során. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek