Szenvedsz a melegtől? Így hűtsd le magad hatékonyan

Itt a jó idő, a sokak által várt harminc fok feletti hőmérséklet, szikrázóan süt a nap, rövid szoknyákat lebbent a langyos szél, lehet napozni, strandolni, mindenki jókedvű. Ám van egy nem elhanyagolható csoportnyi ember, akinek ugyanez a „jó idő” az önkéntes karanténnal ér fel.

Mindenki másképp tűri a hideget és a meleget is. Ez függ az adott személy alkatától, testsúlyától, korától, esetleges betegségeitől, a vérnyomásától, vérkeringésétől, a szedett gyógyszerektől, az edzettségétől, alvásproblémáktól, az öröklött tényezőktől is. Az emberi test persze fokozatosan hozzászoktatható mindkét szélsőséghez, de akadnak, akiknek ez a fajta alkalmazkodási képességük meglehetősen véges. Ők azok, akik az első hőhullámban elájulnak, aztán a másodikban is, és alapvetően fekve, lehúzott redőnyök mögött, hideg vizes borogatással próbálják meg átvészelni a szeptemberig hátralévő időt. Te is közéjük tartozol? Vagy csak zavar, hogy erőtlennek érzed magad meleg idején? Adunk néhány tippet, hogyan hűtsd le magad hatékonyan.

Miért készít ki a meleg?

Kánikulában a legtöbb ember lassúnak, fáradtnak és erőtlennek érzi magát. Szinte az összes képességünk lecsökken. Rosszabbul teljesítünk edzésen, a munkában, este pedig csak pihenni vágyunk. Ennek egészen egyszerűen az az oka, hogy a meleg megterhelést jelent a szervezetnek, aminek komoly munkájába kerül, hogy állandóan tartsa a belső hőmérsékletet. Ez a munka pedig fáradtságot okoz. A test ilyenkor kitágítja az ereket, hogy minél több vér áramoljon és hűljön le a bőr felszínének közelében. Ezért vörösödünk ki a nyári napokon. Az erek tágítása mellett szervezetünk jókora adag izzadságot termel, ami elpárologva hűti a bőrt, illetve folyamatosan gyógyítja a károkat, amelyeket a napsütés okoz a bőrünkön. E többletmunka véghez viteléhez meg kell növelni a pulzust, és több energiát kell elégetni. Ha mindezen folyamatok közben ráadásul nem fogyasztunk elég folyadékot, extrém fáradtnak érezhetjük magunkat akkor is, ha egyébként bírjuk a meleget.

A legyező és a borogatás is segít
A legyező és a borogatás is segítAntonioGuillem / Getty Images Hungary

A krónikus betegek aranyszabálya

A szívbetegek, vérnyomásbetegek, pajzsmirigybetegek, cukorbetegek, krónikus kórral, fertőzésekkel küzdők, vagy azok, akik a melegfronttól az átlagosnál is rosszabbul érzik magukat, mindenképpen keressék fel az orvosukat. Szükség lehet a gyógyszerek adagolásának változtatására – a melegben kitáguló erek miatt alacsonyabb a vérnyomás –, az állapotunk újbóli kivizsgálására, és a legjobb tanácsokat is az az orvos adja, aki jól ismer minket. A következő bekezdéseket mind kezeljük úgy, hogy „amennyiben az orvos másképpen nem rendeli…”

Inni, inni, inni

Térjünk vissza egy kicsit a melegben kitáguló erekhez. Ez a folyamat csökkenti a vérnyomást, így azok, akik eleve télen is csak alulról súrolják az ideálisnak tartott 120/80-as értéket, még rosszabbul érzik magukat. Minél alacsonyabb az állandó vérnyomás (erre vékony testalkatú fiatal nők a leghajlamosabbak), annál jobban szenvedünk a meleg hatásaitól. Ám ezen is lehet egy keveset segíteni: igyunk legalább 3-4 liter vizet naponta. Minél több folyadékot fogyasztunk, vérnyomásunkat annál nagyobb sikerrel tornázzuk fel, ráadásul így pótoljuk az izzadással elvesztett értékes cseppeket is. Érdemes szénsavmentes ásványvízzel, hűtött teákkal, gyümölcslevekkel, a sópótlást is garantáló sportitalokkal kísérletezni (a só is emeli a vérnyomást), míg a dehidratáló hatású alkohol erősen kerülendő. A vérnyomásunkat befolyásolhatjuk az étrendünkkel is: a test vas-, folsav- és B-vitamin-szintje is szerepet játszik abban, milyen magas értékeket kapunk. Együnk tápláló ételeket, de inkább sokszor keveset: a kiadós étkezések ugyanis az emésztés első óráiban még lejjebb vihetik a vérnyomást.

Kánikulában a legnehezebb dolgozni
Kánikulában a legnehezebb dolgozniRyanJLane / Getty Images Hungary

Gyógynövények, amik segíthetnek

A tartósan alacsony vérnyomásra egyébiránt egészséges felnőtteknél nem szokás gyógyszert írni. Ők sokan inkább a napi adag kávéjukkal garantálják, hogy élénkek maradjanak, mivel az – azoknál, akik nincsenek hozzászokva – drasztikus vérnyomás-emelkedést okoz. A kávétól tartózkodóknak maradnak a teák, amik közül a fekete tea segíthet egy kicsit feléledni, illetve a rozmaring és az édesgyökér az, amelyek tartósan fogyasztva emelhetik a vérnyomást. A vérkeringést a Gingko biloba és a ginzeng élénkítheti.   

Ventilátorok és jégakkuk minden mennyiségben

A melegben elszenvedett rosszullétek nem csupán a vérnyomástól függnek: a test túlmelegszik, ha nem tudja megfelelően hűteni magát. Épp ezért érdemes külső támogatást biztosítanunk számára. A nyakba akasztható vagy táskában vihető akkumulátoros ventilátorok segíthetnek hűsen tartani magunkat kültéren és beltéren egyaránt. Az esti elalvást is megkönnyíti, ha legalább minimálisan mozog a levegő, és el tud párologni az izzadságunk. Emellett a hőség ellen jéggel küzdhetünk a legkönnyebben. Érdemes beszerezni jégakkukat akár zselés, akár szilárd műanyag vázas formában, és egy könnyű hűtőtáskában magunkkal vinni. Amikor közeleg a rosszullét, testünk különböző pontjait hűthetjük velük. A jégakku abban is segít, hogy a magunkkal vitt víz hűs maradjon: ezt a vizet óvatosan magunkra locsolva szintén erős hűsítő hatást tapasztalunk. 

A ruházat szerepe

A fej védelme a legfontosabb nyári teendőnk. Nem véletlenül adnak sapkát a kisgyerekekre hőség idején: segít megelőzni a napszúrást. Keressünk olyan nyári baseballsapkákat vagy szalmakalapokat, amelyekben jól érezzük magunkat, és viseljük őket rendszeresen! A legyezők és napernyők is széles választékban kínálják magukat. Már kaphatunk olyan sapkákat is, amelyeket speciális víztartó réteggel béleltek ki, így órákig hűsíthetik a fejünket. Ugyanezen az elven működő kendők, törülközők és mellények is kaphatók széles választékban: otthon beáztatjuk őket hideg vízbe, amitől megdagadnak, ezután betesszük a hűtőbe, hogy valóban hidegek legyenek, és ezt viselve megyünk a szabadtéri programunkra. Azok, akik ezt is kevésnek érzik, akkumulátoros elven működő mellényeket is vásárolhatnak, amelyek víz nélkül biztosítják az alacsony hőmérsékletet. Ezeket általában a szabadban dolgozó fizikai munkásoknak szánják, de ha nem zavar a borsos áruk, mi is beszerezhetünk egyet. S ha már kinyitottuk a pénztárcánkat, körülnézhetünk a hűtő hatású okoskarkötők és az okospólók piacán is.

A nyári öltözködés alapszabályai a következők: viseljünk világos színű, természetes anyagból (például lenből) készült lenge, szellős, kényelmes darabokat, és kerüljük a szoros, sötét, testre tapadó, nehéz anyagú viseleteket. Szabadon maradt testrészeink napvédelméről folyamatosan gondoskodnunk kell, hacsak nem viselünk beépített UV-védelemmel ellátott ruhát. Az esti pihenést a könnyű pizsamák, illetve a matrac- és párnahűtők könnyítik meg. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Ha kell, kérjünk segítséget!

Sokan szégyellik, hogy nem bírják a hőséget és nem szólnak, hiszen a legtöbben pont nyárra tervezik a szabadtéri programokat, kirándulásokat – ki akarna kimaradni belőlük? Ám mit sem ér a részvételünk, ha a következő órában már az ájulás kerülget. Fontos, hogy tisztában legyünk saját hőtűrő képességünkkel, folyamatosan figyeljük önmagunkat, és a legmelegebb órákban maradjunk a hűs falak között. A kültéri programokon keressük az árnyékos részeket, ne végezzünk megerőltető testmozgást, és biztosítsunk elég pihenőidőt a szervezetünknek. Nem árt, ha legalább egyvalakinek szólunk arról, hogy nehezen tűrjük a hőséget, így nem lesz furcsa, ha időnként eltűnünk egy légkondicionált épületben, vagy fél órára lefekszünk egy alkalmas helyre, hogy elkerüljük az eszméletvesztést. Ha egyedül indulunk neki a természetnek melegben, szóljunk előzetesen valakinek arról, mikor és hova kéne megérkeznünk, és vigyük magunkkal a fent részletezett hűsítő felszerelést. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra