Ezért vagy egyre vonzóbb, ahogy közeleg a záróra

Tényleg annál vonzóbbnak találod a kocsmában üldögélő ellenkező nemű embereket, minél inkább közeledik a zárási idő? Egy ismert városi legenda nyomában.

Egyesek úgy tartják, ha ismerkedni mész egy bárba, kocsmába vagy szórakozóhelyre, az ott fellelhető lehetséges partnerjelöltek a záróra közeledtével vonzóbbnak tűnnek, mint korábban. Justin Lehmiller amerikai szexuálpszichológus utánajárt, vajon tényleg megfigyelhető-e ez a jelenség, és ha igen, milyen pszichológiai háttere lehet.

Kutatások bizonyították a záróraeffektust

Egy 1979-es kutatásban pszichológusok ellátogattak egy bárba csütörtök este, és három időpontban (9 órakor, 10.30-kor és éjfélkor) kikérdezték a vendégeket, akiknek értékelniük kellett a helyszínen lévő összes ellenkező nemű személyt egy 1-től 10-ig terjedő skálán. A szakemberek szándékosan kerülték a láthatóan ittas vendégeket.

A válaszok egyértelműen igazolták, hogy a zárási idő közeledtével (a hely fél 1-ig volt nyitva) a megkérdezettek egyre vonzóbbnak találták a rendelkezésre álló kínálatot. Harminc évvel később más tudósok megismételték a kísérletet, és eloszlatták azokat a kételyeket, amelyek annak adtak hangot, hogy inkább a válaszadók alkoholos befolyásoltsága, mintsem a záróra közeledte felelős a pozitívabb ítéletalkotásért.

Vonzóbb leszel, ha zár a kocsma?
Vonzóbb leszel, ha zár a kocsma?Gpointstudio / Getty Images Hungary

Vonzóbbnak tűnik az, amiből kevés van

A záróraeffektus lehetséges magyarázata, hogy értékesebbnek fogod fel azt, amiből kisebb mennyiség lelhető fel. A reklámszakemberek gyakran alkalmazzák azt a taktikát, hogy kiemelik egy adott termék vagy szolgáltatás időszakos voltát és különlegességét. Gyorsan csapj le rá, mielőtt kifutsz az időből és az összeset elviszik – sürgetnek a hirdetések. Ugyanez játszódik le az agyadban, amikor közeledik a záróra, és még mindig nem sikerült becsajoznod/bepasiznod. Érzed, hogy egyre kevesebb esélyed van a sikeres ismerkedésre, ezért hirtelen felértékeled a helyszínen fellelhető kínálatot.

Természetesen az is előfordulhat, hogy a korábbi időpontokban nagyobb számban fordulnak elő párkapcsolatban élő vendégek a helyen, a társra vadászó szinglik viszont tovább maradnak és inkább a későbbi órákat választják. Egy harmadik hasonló kísérletben a kutatók az alanyok kapcsolati státuszára is rákérdeztek. Mint kiderült, a záróraeffektus csak az egyedülállóknál működik, a kapcsolatban élőket nem érinti.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek