Védd a földet, maszturbálj kevesebbet!

Az online videók továbbítása és megtekintése évente 300 millió tonna szén-dioxidot termel, vagyis a globális kibocsátás közel 1 százalékát. Az eredmények szerint az online sorozat- és pornónézés évente 100-100 millió tonna szén-dioxidért felelős.

Egy francia kutatócsoport azt vizsgálta, mennyi szén-dioxidot termelünk a különböző online tevékenységek közben. Az eredmények szerint a pornóvideók megtekintése miatt évente annyi szén-dioxid keletkezik, mint amennyi Belgium éves kibocsátása – számol be a New Scientist.

Nemcsak a pornó, de a cicás videók is szennyezik a környezetet

A The Shift Project mérései alapján a különböző digitális technológiák által előidézett kibocsátás az üvegházhatású gázok 4 százalékáért felelős, és ennek mértéke 2025-re könnyen elérheti a 8 százalékot. A tanulmány szerzői a villamosenergia-termelésből származó szén-dioxid-kibocsátás globális átlagértékei alapján becsülték meg, hogy mennyi szén-dioxidot termelünk azzal, ha online nézünk videókat.

Nem is gondolnád, hogy mennyire környezetszennyező
Nem is gondolnád, hogy mennyire környezetszennyezőGCShutter / Getty Images Hungary

Az online videózás 2018-ban a globális adatáramlás 60 százalékát tette ki, de ebbe nem számolták bele az élő videóközvetítéseket, például a Skype-hívásokat vagy a webcamos lányok videóit, amik egyébként a globális adatáramlás 20 százalékát jelentik. Az egyre jobb minőségű videók pedig tovább növelik a kibocsátás mértékét.

A tanulmány szerzői szerint csökkenthetjük a szén-dioxid-kibocsátást, ha nem használjuk az autoplay funkciót, és tényleg csak a szükséges esetekben küldünk nagy felbontású videókat. Ezek a becslések összhangban állnak más tanulmányok eredményeivel – digitális fogyasztási szokásainkon tehát a környezetünk védelme érdekében is érdemes lenne változtatni, emellett pedig európai szinten új jogszabályok bevezetésére és a videós platformok működésének újragondolására lenne szükség.

Oszd meg másokkal is!
Mustra