Ha stresszel a kutyád, az miattad van?

Rengeteg kutatás bizonyította már, milyen erős az érzelmi kapocs gazdi és kutyája között. Nem véletlen, hogy a kutya lett az ember legkedvesebb társa, hiszen ők is erősen szociális lények, akárcsak mi. Egy friss kutatás most azt állítja, hogy ha egy kutya rosszkedvű és levert, az nagy valószínűséggel azért van, mert a gazdája is az.

Az elmúlt tizenötezer év alatt elválaszthatatlan kötelék szövődött az ember és leghűségesebb barátja között. Kutya és gazdi közeli érzelmi kapcsolatát bizonyítja egy újabb kutatás is, amelyről a Los Angeles Times számolt be.

A stresszhormon szintjét vizsgálták

A svédországi Linköpingi Egyetem munkatársai a kutatás során 33 shetlandi juhászkutyát, 25 border collie-t és gazdáikat vizsgálták. A stresszhormonként ismert kortizol szintjét mérték a kutyák és tulajdonosaik szervezetében, előbbiek esetében a szőrszálakban, utóbbiaknak pedig a hajában – mégpedig azért, mert a stressz hatására termelődő kortizol a véráramból a szőrszálakba kerül, és ott szívódik fel, így az ott mért mennyiség megbízható képet ad a szervezet stressz-szintjéről.

A rossz közérzeted átragad a kutyádra is
A rossz közérzeted átragad a kutyádra isLwa / Getty Images Hungary

A részt vevő gazdiknak egy kérdőívet is ki kellett tölteniük, amelyben saját és kutyájuk személyiségére és közérzetére vonatkozó kérdésekre is válaszoltak. Az eredmények nem mutattak közvetlen kapcsolatot a gazdák és kedvenceik személyisége között, viszont amikor összevetették a haj- és szőrmintákban található kortizolmennyiséget, érdekes összefüggésre lettek figyelmesek. Az átlagosnál magasabb kortizolszinttel rendelkező személyek kutyái is hasonlóan magas értéket mutattak, azok a kedvencek pedig, akiknek a gazdija nem stresszelt, szintén alacsony stresszhormonszintet produkáltak.

A legérdekesebb eredmények akkor születtek, amikor a kutatók összevetették a kutyák kortizolszintjét azokkal a személyiségjegyekkel, amelyekkel a gazdáik jellemezték őket. A várttal ellentétben a kutyák alapvető személyisége szinte semmilyen módon nem befolyásolta azt, hogy mennyire stresszesek – ez is azt bizonyította, hogy gazdáik hangulata sokkal inkább meghatározza a kedélyállapotukat, mint a saját temperamentumuk.

Ha szomorú vagy, ő is szomorú
Ha szomorú vagy, ő is szomorúSjale / Getty Images Hungary

Egymásra hangolva

És ez a hatás nem egyoldalú: egy kutya kedélyállapota szintén kihat a gazdája közérzetére, de persze nem olyan erősen, mint fordítva. Ennek az az oka, hogy a kutyák sokkal jobban függnek a gazdájuktól, ezért számukra tulajdonképpen hasznos túlélési stratégiát jelent, ha minél sikeresebben hangolódnak rá az emberekre.

A kutatás csupán kisszámú, nem reprezentatív minta alapján készült, de egyéb érdekes összefüggésekre is bukkant, amelyek további vizsgálatok alapját képezhetik. Kiderült például, hogy a nőstény kutyák hajlamosabbak átvenni gazdájuk közérzetét, illetve azoknak a kutyáknak az esetében is erősebb a hatás, akik nem szimpla házi kedvencek, hanem például munkakutyák vagy egyéb kiképzést kaptak.

Ha azt szeretnéd, hogy a kutyád boldogabb legyen és kevésbé stresszeljen, a kutatók szerint a legjobb, amit tehetsz, ha érezteted vele, hogy fontos a számodra. A gyakori közös játék és a hasonló, érzelmi közelséget jelentő tevékenységek megerősítik a köztetek lévő kapcsolatot, és gondoskodnak róla, hogy egyikőtök se legyen lehangolt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra