Újabb dolog, amit a macskád parazitáitól kaphatsz. De ez jó

A macskatartásnak számos jó és kevésbé szuper oldala van, utóbbiak közé tartoznak a különböző fertőzések, melyeket kedvencünktől elkaphatunk. Egy amerikai kutatás azonban – bármilyen hihetetlen – úgy találta, egy bizonyos, cicánkról ránk ragadt élősködő hatással lehet karrierterveinkre is.

A Coloradói Egyetem munkatársai által végzett vizsgálatok során feltárt összefüggések szerint a macskák által hordozott Toxoplasma gondii nevű egysejtű élősködővel való fertőzöttség megnövelheti egy személy ambícióit arra, hogy üzleti vagy vállalkozói tevékenységbe kezdjen – áll egy, a Study Finds által szemlézett tanulmányban.

Parazitáink motiválnak minket?

A Toxoplasma gondii fertőzése mintegy kétmilliárd embert érint világszerte. A macskák ürülékében található, sejten belüli parazita gyakori vendége a cicatartó lakásoknak. A fertőzés – melyet az orvosok toxoplazmózis névvel illetnek – a legtöbb esetben tünetmentes, azonban a terhesség alatti előfordulása igen káros lehet a magzatra nézve, emellett ritkább esetekben fokozhatja az agresszívebb viselkedést, ami balesetekhez vagy elmezavarokhoz is vezethet.

Mi van, még jó is kisülhet az élősködőkből?
Mi van, még jó is kisülhet az élősködőkből?Fotó: knape / Getty Images Hungary

Az egyetem biológus-kutatói azonban teljesen más oldaláról közelítették meg a macskánkban rejtőző apró bajkeverőt. Nemrég publikált kutatásuk – melyben a tudósok 1495 hallgatót vizsgáltak meg és vallattak ki karrierterveikről – eredménye szerint, a T. gondiival fertőzött diákok 1,4-szer olyan gyakran jelentkeznek üzleti tanulmányok szakra, és 1,7-szer olyan gyakran választják diploma után a menedzseri vagy vállalkozói szakmát, mint az élősködő által nem érintett társaik. A kutatók megkérdeztek továbbá 197, az üzleti életben tevékenykedő szakembert is, amiből kiderült, hogy a toxoplazmózissal fertőzött vállalkozók 1,8-szor valószínűbben kezdenek saját cég építésébe, mint parazitától mentes kollégáik.

Mindemellett a tudóscsoport különböző nemzetközi statisztikákat is átböngészett (olyan, a T. gondii-fertőzéses esetek számában élen járó országokat, mint Brazília, valamint hátul kullogó nemzeteket, mint Norvégia, egyaránt megvizsgálva), ami szintén ráerősített a korábban megfigyelt összefüggésekre, még úgy is, ha a különböző országok gazdasági helyzete és a helyi vállalkozók előtt nyíló karrierlehetőségek közötti különbségeket is figyelembe vették a kutatók. A biológusok azt is megállapították, hogy a toxoplazmózissal érintett személyek jobban hajlandóak kockázatot vállalni és kevésbé félnek az esetleges bukástól, mint társaik, melyről gyakran úgy gondolják, a sikeres vállalkozói szellem egyik alappillére.

„Szeretjük azt hinni, hogy mi magunk határozzuk meg cselekedeteinket” – mondja Pieter Johnson evolúciós biológus, a tanulmány társszerzője. „Az igazság azonban gyakran az, hogy szó szerint a legkisebb dolgok, például a mindennapjainkban velünk kapcsolatba lépő mikroorganizmusok is hatással lehetnek életünkre” – teszi hozzá a professzor, aki szerint a különböző betegségek gyakorta formálták át az emberi történelmet és kultúrát, és ez ugyanígy érvényes lehet az egyéni sorsokra is. A szakértők egyre több bizonyítékot találnak rá, hogy a velünk élő parányi élősködők a hittnél nagyobb befolyással lehetnek életünkre. Természetesen a kérdéses vizsgálatok pusztán statisztikai alapúak. Arról pedig nincs információnk, hogy a cicaparazitával fertőzött vállalkozók sikeresebbnek is bizonyulnak-e, mint egészséges(ebb) társaik.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.