Nő vagy? Kemény a munkád? Akkor tudjuk, miért hízol

Svéd kutatók szerint a megterhelő munkát végző nők esetében gyakori az elhízás kockázata. A férfiakat ugyanakkor nem fenyegeti ez a veszély.

A Göteborgi Egyetem munkatársai majdnem négyezer honfitársukat kérdezték ki a munkájukkal járó stresszel, illetve az ahhoz köthető lelki nyomással kapcsolatban, két évtizeden keresztül vizsgálva a résztvevőket. A kutatás érdekes jelenségre derített fényt: a huzamosabb távon komolyabb terhelést jelentő munkát végző nők testsúlya húsz év alatt átlagosan húsz százalékkal nőtt, míg a férfiak esetében nem volt kimutatható hasonló összefüggés. A nemrég publikált kutatásról a Study Finds számolt be.

Stresszes munka mellett nincs idő egészségesen élni

A tudósok a húszéves periódus során háromszor faggatták ki a résztvevőket – akiknek az életkora a kutatás kezdetén 30 és 40 év közé esett –, többek közt olyan témákról, mint például mennyire veszi őket fizikailag és mentálisan igénybe munkájuk, van-e elegendő idejük elvégezni teendőiket, vagy hogy mennyire érzik magunkat nyomás alatt a munkahelyükön. Arra is kíváncsiak voltak, hogy az adott személy úgy érzi-e, hogy új képességeket tanulhat meg a munkájának köszönhetően és használhatja-e kreativitását, illetve mennyi önállósággal van felruházva állásában.

Amikor nem érted, hogy miért hízol, és nincs is erőd tenni ellene
Amikor nem érted, hogy miért hízol, és nincs is erőd tenni elleneCreatas

Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy a nagyobb stresszel járó munkát végző nők jóval több pluszkilót szedtek fel a kérdéses két évtized alatt, mint kevésbé megterhelő állásokban dolgozó társaik. Ugyanakkor, még érdekesebb módon, a férfiaknál nem bukkantak hasonló jelenségre a tudósok. Sofia Klingberg, az egyetem egészségtudománnyal foglalkozó szakembere szerint ennek oka talán abban rejlik, hogy a nők a munkahelyük mellett otthon is nagyobb nyomásnak vannak kitéve, hiszen gyakran rájuk hárul a háztartás vezetésének és a gyermekek felnevelésének gondja is. Így nem igazán képesek időt szakítani az egészséges életmódra és a helyes táplálkozásra.

Mindemellett a kutatók úgy találták, hogy azok, akik kevesebb önállósággal rendelkeznek munkavégzésük alatt, átlagban tíz százalékkal jobban elhíznak, mint azok, akik több szabad kezet kapnak munkahelyükön. Az alanyok táplálkozási szokásai, iskolázottsági szintje és az egyéb hasonló életmódbeli, illetve szociális tényezők azonban nem jelentettek mérhető különbséget a kérdésben. A tudósok azt javasolják minden munkaadónak, hogy igyekezzen minél jobban csökkenteni a dolgozókra nehezedő stresszt, mely komolyan veszélyezteti azok egészségét – ezt az eddig is jól ismert tényt még inkább aláhúzta jelen kutatás.

Oszd meg másokkal is!
Mustra