14 ország, ahol simán vehetsz magadnak állampolgárságot

Nemzetközi gyakorlat (bár szinte mindenhol másképp megy), hogy egyes országok gazdasági (elsősorban ingatlanpiaci vagy államkötvénybe történő) befektetésekért cserébe letelepedési lehetőséget és hosszú távon, további feltételek teljesülése esetén akár állampolgárságot kínálnak az invesztoroknak.

Miről van szó?

A világ számos pontján bevett gyakorlat a letelepedési lehetőség és (egyes ritkább esetekben állampolgárság) összegszerűsítése. A lehetőséget kínáló országoknak remek bevételi forrás, melyet ideális esetben annak fejlesztésére, munkahelyteremtésre fordíthatnak, a befektetőknek pedig egyfajta B terv és esetenként olyan extra útlevél, amivel kedvezőbb feltételekkel utazhatnak, mint hazai okmányukkal.

Itthon letelepedési kötvény néven lett ismert a program, melynek keretében nemzetgazdasági érdekből több, nem teljesen makulátlan múltú, politikai befolyással is bíró kandidát is átcsúszott a nemzetbiztonsági vizsgálaton.

A befektetési alapú letelepedéssel foglalkozó CS Global Partners 2017-ben 500, 18 és 50 éves kor közötti brit állampolgárt kérdezett meg arról, hogy ha lehetősége lenne rá, bevásárolná-e magát egy másik országba. A felmérés alapján úgy tűnik, nem csak a nagyon gazdag/befolyásos rétegnek lenne kedve ilyesmihez. A megkérdezettek 89 százaléka ugyanis úgy nyilatkozott, szeretne másik útlevelet is a brit mellé (a brexit után például felértékelődhetnek az EU-országok útlevelei), 34 százalékuk  invesztálna is a letelepedésbe. Akár annyit is, amennyit most lakásbérlésre költ.

A befektetési alapú állampolgárságra (angol elnevezése rövidítéséből CBI), vagy a különböző előnyöket is biztosító elit letelepedési engedélyekre van fizetőképes kereslet. Az elit státusszimbólumként tekint az újabb útlevélre, és természetesen sokan kihasználják a második hazában kínálkozó kedvezőbb adózási vagy vízumlehetőségeket is.

A Business Insider a Financial Times által kiadott CBI-index, a Henley & Partners és a Knightsbridge Capital Partners adatai alapján ad ízelítőt a lehetőségekből. 14 olyan országot mutatnak be, ahol nem csak pult alól van állampolgárság.

Az Állami Áruházból örök érvényűvé vált sorokat így fogalmazhatnánk át:

Hallgassanak rám, most vegyenek állampolgárságot, mert aztán nem lesz! Jön a tél, és meglátják, itt fogunk állni télvíz idején (kettős) állampolgárság nélkül!

1, Saint Lucia

Ha idén nem ment olyan jól az ingatlanpanama, vagy a megtakarított pénz nagyobb részét elvitte a magánrepülőgép-vásárlás, nem kell elkeseredni, mert nagyon kedvező áron is lehet állampolgársághoz jutni! A csodás karibi országban mindössze 100 000 dollárunkba kerül.

Mivel az átszámítva körülbelül 28 millió forintnyi összeg Pesten szinte egy garzonra elég csak, lassan a kisember számára is alternatíva lehet a nyolcker helyett a Piton hegyek lábaihoz költözni. Ha valóban ott is laknánk, akkor a fenti befektetési összeg mellé egy lakható pálmakunyhó árát is le kellene csípni a konyhapénzből vagy eleve ingatlanba kell fektetni. Utóbbi esetben legalább 300 000 dollárt kell elkölteni az ingatlan-tanácsadónál ahhoz, hogy miénk legyen egy füst alatt az állampolgárság is.

2, Dominikai közösség

Ha a  luciai belépőösszeg dupláját (56 000 000 forint) itt költjük ingatlanra, nemcsak a lakhatásunk, de az állampolgárság is meg lesz oldva. Ha viszont nem akarunk odamenni ( bár miért is ne vágynánk a vanília-, banán- és kakaóültetvényeiről is híres, és magas hegyei miatt viszonylag érintetlenül konzervált földi paradicsomba), 28 milliót kell kiperkálnunk csak, és olyan ország állampolgárai lehetünk, ahonnan 110 másikba vízum nélkül szökhetünk meg. Buli!

3, Antigua és Barbuda

Az Atlanti-óceán és a Karib-tenger találkozásánál fekvő szigetországot (ahol többek között Robert de Nironak is vannak befektetései) tavaly szinte teljesen lerombolta a 300 kilométer/órás széllökésekkel pusztító Irma, így bár sok a CBI-ellenes hang, az újjáépüléshez minden eddiginél jobban kell a befektetési pénz is. Állampolgárságot vehetsz, ha van felesleges 100 000 dollárod, s remélhetőleg valamennyire az újjáépítést is segíteni tudod. Állampolgárságot adnak nagy összegű ingatlanvásárlás vagy startup-támogatás mellé is. 

4, St. Kitts és Nevis

Még mindig a Karib-térség. A két, egymástól 3 kilométer távolságban lévő sziget alkotta országban már másfélszer annyiba fáj az állampolgárság. Itteni állampolgárnak lenni most azért is nagyon jó, mert az ország nemrégiben kedvező beutazási szerződéseket kötött többek között Oroszországgal, Moldovával, Nepállal és Taiwannal. Ha nem szeretnénk „csak úgy” befektetni, 200 000 dollárért már (56 000 000 forint) ingatant is vehetünk az állampolgárságért azzal a kitétellel, hogy hét évig nem adhatjuk el azt. (Jó tudni, hogy kétszer ekkora értékű ingatlannál már csak 5 évig tart a moratórium.)

5, Grenada

A kétharmad Budapest területű szigetcsoporton szintén 150 000 dollárt (42,5 millió forintot) kell leszurkolni az állampolgárságért, és itt is opció a nagy értékű ingatlanbefektetés: éppen csak százmillió forint alatt maradunk, ha az ingatlanalapú állampolgárságot kérjük. Grenada ráadásul némileg biztonságosabb is, mint a fentebb említett karibi paradicsomok. Mivel a hurrikánzóna déli részén fekszik, így itt aránylag ritka a pusztító erejű forgószél. 

6, Vanuatu

Élnél egy olyan helyen, ahol az évi középhőmérséklet 24 °C és király-papagájamandinák repkednek a fejed fölött? Én is. Akkor már csak valaki olyan kell, aki ki tudja egészíteni a spórolt pénzemet 250 000 dollárra, és tud kölcsönadni még 155-t is, mert itt csak az kap állampolgárságot, aki nemcsak befektet, de tekintélyes magánvagyonnal is rendelkezik. Most mi az a kicsit több mint százmillió forint? Amúgy tényleg nem annyira sok annak, akinek rengeteg van. Azért persze nem baj, hogy ott élni meg már tényleg olcsó.

Plastic free shopping bags for the win 🌏📸@ethicaltrips #cop23 #discovervanuatu

Vanuatu Islands (@vanuatuislands) által megosztott bejegyzés,

7, Moldova

Európa is megnyitotta a boltot, Moldovában például máris eladó az állampolgárság. 

A magyar befektetők is nyugodtan tehetik ide a pénzüket, hiszen komoly múltja van a két ország közti gyümölcsöző kapcsolatnak. Igaz, hogy Mátyás eredetileg hadjáratot vezetve ment oda, de 1473-ban végül egyezményt kötöttek a helyi fejedelemmel, melynek keretében kölcsönös vámmentességet biztosítottak egymásnak, sőt azt is vállalták, hogy megvédik egymást, ha úgy adódik. Ha te is letennéd itt a névjegyed, tokkal-vonóval körülbelül  negyvenhatmillió forintnak megfelelő eurót készíts elő, ebben még a biometrikus útleveled ára is benne van.

8, Kambodzsa

Itt már 1996 óta lehetséges honosodni, viszont nem csak pénz kell a folyamathoz. A befektetés mellett számot kell adni a Khmer kultúrában való jártasságról, emellett állampolgári esküt is kell tenni, továbbá bizonyítanunk kell kiváló egészségügyi állapotunkat és (személyes megjelenéssel) kulturáltságunkat és tiszteletteljes viselkedésünket is. Ezenfelül már mindössze 69 millió forintra van szükségünk.

9, Montenegró

Nem csoda, ha ottlétedkor beleszerettél a csodálatos öblökbe, szurdokokba, és csábító a gondolat, hogy montenegróinak is mondhasd magad. Ráadásul az sem lenne utolsó, ha egy Magyarország–Montenegró vízilabdameccs végén mindenképpen örülhetnél, igaz? Ha beleférsz a 2000 fős keretbe, akik számára elérhetővé teszik a vásárolt állampolgárságot, 350 000 eurónak megfelelő összeget kell fizetned, aminek egyharmadát (ígérete szerint) Montenegró elmaradottabb vidékeinek fejlesztésére fordítja a kormány.

10, Bulgária

Bulgária nem adja olcsón az állampolgárságot, mintegy 168 millió forintnak megfelelő összeget kér állampapírokba fektetni, igaz, ha tényleg letelepszel, egy idő után garantáltan visszakapod a befektetett pénzedet.

11, Kanada

Kanada csodaszép hely, jó fejnek tűnő és kétségkívül nagyon sármos miniszterelnökkel. Mondjuk ki: egy kanadai-magyar kettős állampolgárság elég jól hangzik. Sajnos a helyi CBI árképzése is ennek megfelelő: több mint 173 millió forintnak megfelelő összeget kell leszurkolni, emellett komoly magánvagyonnal és működő üzleti vállalkozással kell rendelkezned, továbbá családostul át kell csusszanni egy komoly egészségügyi és biztonsági átvilágításon. Simán megéri.

12, Törökország

Akinek volt szerencséje belenézni a Feleségek luxuskivitelben adásaiba, Csősz Boglárkáék isztambuli rezidenciáját látva megállapíthatta magában, hogy 

  • na itt aztán tudnak élni a gazdagok,

illetve, hogy

  • itt aztán biztos vannak árak.

Vannak hát, az állampolgárságot többféle konstrukcióban érheted el. 

Vehetsz ingatlant 220 millió forint körüli összegből, de az is jó, ha háromszor ennyit csak úgy beteszel egy bankba. Ha viszont ennyit nem tudsz most előrántani, indíts olyan üzletet, amiben legalább 100 török embernek munkát tudsz adni, és már be is írnak a török állampolgárok közé.

13, Málta

Máltán megkérik az árát. Nem elég, hogy állampapírokat kell venni, lakást is kell vásárolni vagy hosszú távon bérelni, de még egy nagy zsák adományt is kell adni. Ehhez összesen körülbelül 280 000 000 millió forintot kellene félretenni. 

14, Ciprus

Na, ez már tényleg a legmenőbbek játszótere. Az Arabian Business szerint Ciprus viszi a pálmát, mert ahhoz, hogy itteni állampolgárnak mondhasd magad, vagy kétmillió euró értékben kell ingatlant venned, vagy ugyanilyen összegben helyi üzletbe fektetned. Ha csak letelepednél, azt azért olcsóbban megúszhatod. Nagyjából 85 millió forintból keress valami helyes, új építésűt, és már telepedhetsz is.

És persze nem muszáj ám rögtön állampolgárnak lenned. A Business Insider cikkében további tuti tippeket találsz akkor is, ha csak egy jó ár-érték arányú letelepedést szeretnél megcsípni. 5 éves tartózkodási vízum Thaiföldön rongyos 15 000 dollárért? Ugyanez VIP kiadásban, kormányzati őrszolgáltatással és reptéri extrákkal 65 000 zöldhasúért? 10 éves ott-tartózkodás után járó fizetős állampolgárság a spanyoloknál? Zöld kártya az USA-ba?

Végezz gyors fejszámolást, majd hívd fel a befektetési tanácsadódat!

Oszd meg másokkal is!
Mustra