Új gyógyszer tehet pontot a gluténérzékenység végére

A gluténérzékenyek számára a megfelelő diéta, vagyis a kenyérről, a tésztafélékről vagy éppen a sörről való lemondás az egyetlen jelenleg ismert megoldás, egy kísérleti gyógyszer azonban mindent megváltoztathat.

A lisztérzékenység, tudományos nevén cöliákia, genetikus eredetű autoimmun betegség, melynek következtében az érintettek szervezete nem tolerálja a búza, rozs, illetve árpa magjában található glutén fehérjéit, így az azt tartalmazó ételek (kenyér, tészta stb.) fogyasztása esetükben gyulladásos reakciót okoz. A tünetek az emésztőrendszerben, főleg a vékonybélben jelentkeznek, ezek lehetnek hányás, hasmenés, vagy éppen székrekedés, puffadás, hosszú távon pedig a bélnyálkahártya is károsodhat. A cöliákia a tudomány jelen állása szerint nem gyógyítható, ellenben megfelelő diétával tünetmentessé tehető. Egy új vakcina azonban talán mindent megváltoztat – számol be a hírről a New Scientist.

Egy mesterséges vakcina lehet a megoldás a gluténérzékenységre

Az amerikai orvos kutatók által kifejlesztett, Nexvax2 elnevezésű oltóanyag szintetikus gluténtöredékeket tartalmaz, melyeket immunrendszerünk felismer, de ha fokozatosan adagoljuk őket, mégsem váltják ki a szóban forgó védelmi reakciót. Ez hozzászoktatja az érintett személy szervezetét ahhoz, hogy ártalmatlan anyagként kezelje a glutént.

A vakcinát eddig öt klinikai kutatás alkalmával tesztelték a tudósok, melyek biztató eredményeket mutattak. Az egyik tesztben a vizsgált nyolc kísérleti alany mindegyike kilenc darab glutént tartalmazó süteményt fogyasztott a kezelést követő három nap alatt, anélkül, hogy bármilyen rosszullét jelentkezett volna náluk, és a vérvizsgálatok sem mutattak semmilyen gyulladásos tünetet esetükben.

Új gyógyszer tehet pontot a gluténérzékenység végére
Új gyógyszer tehet pontot a gluténérzékenység végéreShutterstock

Egy jóval nagyobb szabású, 146 lisztérzékeny személyt érintő kutatás jelenleg is tart, az év végén fog befejeződni az Egyesült Államokban. Ebben a résztvevők felét tizenhat héten keresztül fokozatosan nagyobb mennyiségű Nexvax2-vel oltják be, míg a másik fele placebo injekciókat kap. Az alanyok szervezetében végbemenő változásokat folyamatosan nyomon követik majd a tudósok. Mindannyiuknak adott időközönként egy speciális, két szelet kenyérre elegendő glutént tartalmazó turmixot kell majd meginniuk, az ital elfogyasztását követően pedig a kutatók megfigyelik tüneteiket, illetve vérvizsgálatot is végeznek rajtuk.

Ken Truitt, a vakcinát kifejlesztő ImmusanT vállalat vezetője bízik kutatásaik eredményességében. Truitt szerint az eddigi eredmények mind pozitív irányba mutatnak, ez pedig igencsak megkönnyítheti az emberiség érintett 1 százalékának mindennapjait. „Ha beválik az oltóanyag, nemsokára örökre elfelejthetjük a gluténmentes diétát” – vélekedik a kutató-cégvezető.

Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek