Reflux: 6 tipp a tünetek enyhítésére

Az étkezés utáni égő érzést a refluxbetegség okozhatja, ilyenkor a gyomortartalom a normális haladási iránnyal ellentétesen, a gyomorból a nyelőcsőbe áramlik.

Az alkalmi reflux normális, a legtöbb ember tudomást sem vesz róla, maximum nagyobb, kiadósabb étkezések után tapasztal egy kis gyomorégést. A reflux a gyomorégésen túl köhögési tüneteket, nyelési nehézséget és zihálást is okozhat. Ha heti két vagy annál több alkalommal tapasztalunk bármilyen kellemetlenséget, az a gyomor-bélrendszeri refluxbetegség (GERD) tünete lehet. 

„Akkor beszélhetünk a GERD kialakulásáról, amikor a tünetek olyan súlyossá válnak, hogy kihatnak a mindennapokra, negatívan befolyásolják a napi életminőséget” – mondja dr. John Pandolfino, a Northwestern Egyetem refluxszakértője.

A GERD általában nem veszélyes, viszont kellemetlen érzés, fájdalommal jár, és riadalmat okozhat a táplálkozás során – magyarázza Pandolfino. A súlyos refluxbetegség már a nyelőcső belsejét is károsíthatja, ami növelheti a nyelőcsőrák kialakulásának esélyét. Bár nem gyakori, hogy valakinek a refluxtól fejlődjön ki rákos elváltozás a nyelőcsövében, az orvosoknak mégis fel kell hívniuk a betegek figyelmét az esetleges kockázatátokra.

Szerencsére a betegség elég jól kezelhető, életmódváltással is mérsékelhetőek a tünetek.

Hogyan szabadulhatunk meg a reflux okozta kellemetlenségektől?

  • Csökkentsük a testsúlyt. Oly sok betegség és kellemetlen tünet javulása érhető el fogyás révén, a reflux is ilyen. Ez a módszer a Pandolfino Klinikán – ahol szisztematikus súlycsökkentő programokat fejlesztenek refluxosok számára – is igen sikeresnek mondható, a páciensek fele drámai javulást tapasztalt a betegség tüneteit illetően a fogyás után.
  • Kerüljük azokat az ételeket, amelyek elfogyasztása után a refluxra jellemző tüneteket tapasztaljuk. Ez rendszerint mindenkinél más, de a savas ételek, a csokoládé és az alkohol rendszerint idetartozik.
  • Hagyjuk abba a dohányzást, mert a cigarettázás savas közeget teremt a nyelőcsőben.
  • Kerüljük a stresszt! A stressz és a szorongás a refluxos tüneteket is felerősíti.
  • Refluxos beteg evés után ne dőljön le, mert a tünetek csak rosszabbodnak.
  • Éjszakai reflux esetén segíthet a tünetek enyhítésében, ha egy picit megemeljük a párnánkat.

A gyógyszeres kezelést persze nem lehet minden esetben elhagyni, ahogy a tünetek tartós fennállása esetén mindig érdemes orvoshoz fordulni. Mára egyébként a reflux már nemcsak kezelhető, de egy kisebb műtéti beavatkozással gyógyítható is.

Mustra