Mennyire vagy képben, hogy mit hallottál a hírekben?

Úgy tűnik, a híreket úgy jegyezzük meg, ahogy az az előzetes sztereotípiáinknak megfelel.

Különböző kutatások következetesen bizonyítják, hogy azokból a híradásokból, ahol elhangzik, hogy az elkövetőnek (korábban) mentális problémái voltak, az emberek hajlamosak azt a következtetést levonni, hogy az erőszakos incidenst a mentális betegsége miatt követte el, akkor is, ha ez így ebben a formában a híradásban nem szerepel - írja az apa.org.

Ginny Chan és Philip Yanos Stigma and Healthcímű tanulmányukban azt vizsgálták, hogyan idézik fel az emberek azokat a bűnesetekről szóló híreket, amelyekben megemlítik, hogy az elkövetőnek van, vagy volt valamilyen mentális betegsége. A szerzők azt feltételezték, hogy az erőszakos esetet leíró cikkekben a mentális betegségek említése az embereket arra készteti, hogy ok-okozati összefüggést feltételezzen a két információ között.

Egy online tanulmány 172 résztvevőjével konkrétan egy támadás leírását ismertették, melyben elhangzott, hogy „John Doe-t (a feltételezett elkövetőt) kezelték már skizofréniával”. Ezután felmérték, ki hogyan értelmezte a hírt.

Közvetlenül a cikk olvasása után a hallgatóság nagyjából 40 százaléka jelentette ki, hogy az incidens oka a skizofrénia volt. Egy hét múlva pedig, amikor ismét kapcsolatba léptek a résztvevőkkel, a társaságnak már közel a kétharmada emlékezett úgy, hogy a bűncselekmény a skizofréniával mint annak kiváltó okával volt összefüggésben.

Sokan emlékeztek ráadásul úgy, hogy a cikkben el is hangzott, hogy a támadás oka a mentális betegség volt, a gyanúsított kiszámíthatatlanul viselkedett, pszichiátriai vizsgálatot kellett végezni – pedig ezek nem voltak megemlítve az eredeti híradásban, tökéletesen megfelelnek viszont a mentális betegség sztereotípiáinak.

Vagyis a laikusok általában csak nagyjából emlékeznek arra, hogy mit hallottak a hírekben, a pontos részletekre nem, a mentális betegségekkel kapcsolatos sztereotípiák viszont olyan erősen élnek bennük, hogy az emlékeket is képesek felülírni. A vizsgálat azt sugallja, hogy a mentális betegség puszta megemlítése is egy, a negatív sztereotípiák által keltett durva következtetéscunamit generálhat a köztudatban egy-egy bűncselekményről szóló hír kapcsán.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek