Fejleszd a memóriádat: 11 tippet adunk Cavinton helyett!

Egyre több elfelejtett név, egyre gyakrabban eltűnő kocsikulcs és nem befizetett csekk? Ismerős? Bár a memória romlása mindannyiunkat érintő természetes jelenség, nagyon sokat tehetünk a folyamat lassítása érdekében.

A Lifehack.org praktikus tippeket gyűjtött, hogy ne felejtsd el azt is, amit kérdeztél. 

Egyszerre csak egy dolgot!

Bár a multitasking jól hangzó szlogen, ha épp önéletrajzot írsz, mégis a régieknek volt igazuk. Aki sokat markol, tényleg kevesebbet fog ugyanis. Ha két dolog között váltogatod a figyelmedet, az nagyon rossz hatással van a rövid távú memóriádra. Sőt, majdnem lehetetlenné teszi, hogy észben tartsd az információkat. Ha már divatos akarsz lenni, inkább a mindfullnesst gyakorold, legyél tudatos és fókuszálj egy dologra. Hidd el, kevesebb információ fog csak úgy kihullani a fejedből.

Ne pötyögj, írd le!

Ha kézzel jegyzel le valamit, rengeteget segítesz magadnak, hogy később is emlékezz rá. Több, egymástól független tanulmány is kimutatta, hogy kézzel írás közben agyunk jobban analizálja a leírt szöveg tartalmát, ami így nagyobb eséllyel marad meg hosszabb távon is. Szóval, ha tényleg meg szeretnél jegyezni valamit, ne a telefonodat kapd elő, hanem papírt és tollat ragadj!

Vizualizálj!

Használd ki elmédnek ezt a csodálatos képességét, és próbáld magad elé képzelni, vagy képpel párosítani az infót, amit meg szeretnél jegyezni. Ha például to-do listát állítasz össze, fejben érdemes a tevékenységekhez lakásod egyes helyiségeit kapcsolnod. Csak átsétálsz az otthonodon és szép sorjában eszedbe jut majd minden! Ha tudod, hogy vizuális úton könnyebben tanulsz, használd ki az ebben rejlő lehetőségeket: húzz alá, emelj ki, matricázz és színezz sokféleképpen a megtanulandó jegyzetben vagy a határidőnaplódban!

Jelenítsd meg!
Jelenítsd meg!Shutterstock

Tanulj nyelvet!

Jó, érthető, ha pusztán memóriád javítása érdekében nem vágod ilyen nagy fába a fejszéd, de nem is kell ennyire komolyan venni. Már egy csekély mértékű idegennyelv-ismeret is pozitívan hat a memóriára. Akár pár új szó elsajátítása is felpörgetheti a memóriádat, s a pozitív változásokat az élet más területein is érezni fogod. Ráadásul ma már számtalan könnyen kezelhető app áll rendelkezésre, ha nyelvet tanulnál, így ki sem kell mozdulnod. 

Hallgass zenét!

Ha eddig csak szórakozásból hallgattál zenét, jó, ha tudod, hogy közben a memóriádat is kezelted. A zenehallgatás ugyanis azon kevés tevékenységek egyike, amelyek során egyszerre dolgozik mindkét agyféltekéd, ez pedig nem csak a memóriádat, de a koordinációdat is fejleszti. Ha magasabb szintre lépnél: tanulj meg hangszeren játszani, énekelni, vagy táncolj kedvenc zenéidre. Az áldásos hatást nem csak a memóriád, de kedélyállapotod javulásából is látni fogod. Itt egy felejthetetlen klasszikus, amit már kezdhetsz is dúdolni. 

Legyél néha offline!

Képzeld, nem kell, hogy egész nap valami kütyün lógj, ezek az eszközök ugyanis ordítva követelik a figyelmed. Nagyon nehéz másra koncentrálnod, ha villognak az értesítések, hogy új üzeneted van, vagy valaki kommentelt az egyik posztod alá, a figyelemmegosztás pedig gyengíti a memóriádat. Kapcsold ki a jelzéseket, és ha megteheted, a napnak csak meghatározott szakaszaiban, vagy sürgős esetben nézz okoseszközeidre!

Aludj jól!

Igen, a mai világban a nyolc óra pihentető alvás kiváltságosok privilégiumának tűnik, pedig jelentőségét nem lehet túlbecsülni. Az agyad alvás közben dolgozza fel az emlékeket, és ekkor történik a sejtmegújítás is. Már egy rövid pihenő, mondjuk egy nagyobb, átnézett anyagrész után nagymértékben növelheti a megjegyzett szavak mennyiségét. Ha rendszeresen megadod szervezetednek a szükséges pihenést, talán a legtöbbet teszed meg a memóriádért.

Le a stresszel!

Könnyű ezt mondani, persze, de tényleg az van, hogy a stressz kinyírja a memóriádat. Ha stresszelsz, nehezebben ragadnak meg az új infók, a régebbiek pedig könnyebben kihullnak: szétszórt és dekoncentrált leszel. Ha körülményeidet nem is tudod megváltoztatni, a stresszkezelésben fejlődhetsz, például azzal, ha rászoksz a rendszeres meditációra. Már egy napi két perces tréningtől oldódik a stressz, s így javul a memória is. 

Figyelj oda, mit eszel!

Minden kiegyensúlyozott diéta jó, de egyes élelmiszereket mintha kifejezetten memóriafejlesztésre találtak volna ki. A zöld levelesek, a magvak, az oliva- és kókuszolaj nagyon gazdagok az agyunkat tápláló hatóanyagokban, ezért törekedj arra, hogy sokat fogyassz ezekből a vitamindús és/vagy jó zsírokat tartalmazó élelmiszerekből, hogy fitten tartsd az elmédet! És ne feledkezz meg a folyadékpótlásról sem: agyad 73 százaléka víz, így már egy kisebb mértékű dehidratáció is drasztikusan rontja a teljesítményét. 

Mozdulj!

Ha a fenti minőségi táplálkozást rendszeres mozgással is kiegészíted, szuperfitt lesz az agyad. A mozgás serkenti a vérkeringést, és stimulálja az agy emlékezetért felelős területeit, nem véletlenül tudnak sokan épp mozgás közben tanulni. Akár közéjük tartozol, akár nem, mindenképpen jól jársz, ha sokat mozogsz, főleg, ha oxigéndús levegőn, a szabadban teszed. 

Nézz körül a játékok és az appok között!

Szó szerint ezernyi agyfitnesz app közül választhatsz, ha erre szánod rá magad. Bár hatékonyságukról megoszlanak a vélemények, érdemes kipróbálni, neked hogyan segítenek. Még ha nem is vagy geek arc, érdemes 2-3 hétig rákattanni egy ilyenre: ha segít, szuper, ha nem nagyon tapasztalsz javulást, legalább jól szórakoztál. 

A jó memória nem adatik meg mindenkinek, de a fejlesztés lehetősége mindannyiunk előtt ott áll. Legalább ezt próbáld meg észben tartani.

Oszd meg másokkal is!
Mustra