Ablaktörlő, papírszatyor és még 3 nélkülözhetetlenné vált női találmány

Ablaktörlő és programozási nyelv - vívmányok, amik megkönnyítették az életünket, és nem mellesleg nők találták fel.

A történelem során számtalan nő járult hozzá olyan találmányok megszületéséhez, amelyek valamilyen formában megváltoztatták a világot, ezzel felvéve a harcot a nemi megkülönböztetéssel. A World Economic Forumról elhoztunk öt olyan innovációt, amiről biztosan nem tudtad, hogy találta fel.

1. Küzdelem a betegségek ellen

Gertrude Elion kollégájával, George Hitchings-szel kifejlesztette az első olyan gyógyszereket, amelyek olyan súlyos betegségek kezelésére szolgálnak, mint a leukémia vagy az AIDS. Az Elion és Hitchings által feltalált módszer forradalmasította a gyógyszerkészítést. Kutatásaik lehetővé tették, hogy sikeresen beleavatkozzanak a sejtnövekedésbe, ami a leukémia és számos más betegség kezelésében segített. Elion felfedezte az azatioprint is, amellyel lehetségessé vált a gyenge immunrendszerű betegek számára a szervátültetést.

Gertrude Elion
Gertrude ElionDerek Hudson / Getty Images Hungary

2. Margaret Knight szívességet tett a 21. század nylonellenes környezetvédőinek

1868-ban Margaret Knight, szövőgyári munkás feltalálta a papírtáska mai formáját, aminek az ötletét egy Charles Annan nevű ember megpróbált ellopni és a saját neve alatt szabadalmaztatni. Knight tehetsége már fiatal korában kibontakozott, tizenkét évesen feltalált egy, a szövödében alkalmazható biztonsági felszerelést. 1867-ben, amíg a Columbia Paper Bag Company alkalmazásában állt, egy olyan gépen dolgozott, ami sík aljú táskákat készít. Miután Charles Annan megpróbálta ellopni az ötletét, perre vitte a dolgot, amit hosszú jogi csatározás után meg is nyert.

shutterstock 669677053

3. A programozás hajnala

Dr. Grace Murray Hopper, az USA haditengerészetének ellentengernagya egyike az első három modern programozónak, ugyanis úttörő áttörést hozott a számítógépes nyelvek fejlesztésében. Dr. Hopper neve az 1959-es COBOL, más néven Common Buisness Oriented Language feltalálásával vált ismertté, ami az 1970-es években a legelterjedtebb programozási nyelv a világon. 2016-ban Dr. Hooper posztumusz elnyerte az Elnöki Szabadság-érdemérmet, az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetését.

4. A kedvenc társasjátékod mögött is nő áll

1904-ben Elizabeth Magie feltalálta a The Landlors's Game nevű társasjátékot, aminek az ötletét harminc évvel később Monopoly-ként valósították meg. A feltaláló és szetnográfus Magie azért találta ki a játékot, hogy megtanítsa az embereknek a monopólium és a kapitalizmus fogalmát. 1904-ben szabadalmaztatta ötletét, amit 1935-ben Charles Darrow lemásolt és eladott a Parker Brothers, majd hihetetlenül meggazdagodott. Magie ugyanebben az évben 500 dollárt kapott szabadalmáért a Parker Brotherstől.

GettyImages-85991649
Alex Wong / Getty Images Hungary

5. A nő, az autó és a praktikum

Az ablaktörlő gondolata először az alabamai Mary Andersonban fogant meg 1902-ben, amikor New Yorkba utazott egy havas napon. Leszármazottja, Sara-Scott Wingo szerint aznap Anderson rájött, hogy rossz időben a korlátozott látási viszonyok okozzák a dugókat. Az ötletét 1903-ban szabadalmaztatta ablaktakarító berendezés néven.

GettyImages-90773070
Science Society Picture Library / Getty Images Hungary
Oszd meg másokkal is!
Mustra