Egy jó kis sült hernyót bejgli helyett?

Vagy a halászlét unod? Na és egy jó kis nyers szárnyashoz mit szólnál? Utána esetleg keresgélhetnél egy kis kakiló pászort a jászol körül. Nem viccelünk, csak összegyűjtöttük a világ legbizarrabb karácsonyi szokásait. Ezekkel kívánunk Boldog Karácsonyt!

Karácsony csak egyszer van egy évben, és szinte mindenhol a világon másképp ünneplik. Most a legbizarrabb szokásokból gyűjtöttünk össze néhányat. 

Miközben itthon karácsonykor főleg a halászlé, töltött káposzta, bejgli szentháromságban gondolkozunk, elég bizarr  és nem éppen finnyásoknak való a dél-afrikaiak karácsonyi ropogtatnivalója, ott ugyanis előszeretettel tálalnak fel csemegének császárlepke hernyókat, persze frissen sütve, na de akkor is...

Sült hernyó
Sült hernyóShutterstock

Fókabőrben rotható madarak

Gasztrovonalon maradva, de jóval északabbra elég érdekes hagyományt őriznek a grönlandiak: náluk tradicionális karácsonyi étek a muktuk és a kaviak. A muktuk még viszonylag befogadható is, mert az a bálna szalonnája, a kaviak viszont már elég meredeken hangzik: egy nagy zsíros fókabőrbe becsomagolnak vagy 500 kistestű madarat, szőröstül-bőröstül, majd az egészet jól lezárják és hagyják állni 7 hónapig.

Nehéz elképzelni, hogy ezt a rothadt katyvaszt meg is eszik, pedig a BBC Human Planet című műsorában be is mutatták, hogyan készül a kiviak: 3 vagy 7 hónap után kiszedik a madarakat a fókabőrből, ahol addig annyira felpuhult a testük, hogy még a csontokat is meg lehet enni. A húst mindenféle feldolgozás és sütés nélkül szokták megenni, igaz, előfordult már, hogy a fermentálás nem volt éppen tökéletes és ezzel halálos ételmérgezést szenvedtek a bátor fogyasztók, köztük egy dán sarkkutató is. Szóval azt hiszem, én ezt az ínyencséget passzolnám. 

A kakiló pásztor a katalánok sztárja

Evés után az elfogyasztott ételnek valahogyan távoznia kell ugyan, de a mai napig nem tisztázott pontosan, hogy vajon emiatt keresgélnek-e Katalóniában és még néhány dél-spanyolországi, dél-olasz és dél-francia régiókban egy kakiló figurát a gyerekek, ráadásul a betlehemi jászol körül.

A Caganer a katalánok kakiló figurája, ami után előszeretettel kutatnak a gyerekek karácsonykor.
A Caganer a katalánok kakiló figurája, ami után előszeretettel kutatnak a gyerekek karácsonykor.Shutterstock

Márpedig az el caganer nevű, piros barettsapkás katalán pásztort székelés közben mintázó emberke a 18. század óta a legnépszerűbb karácsonyi figura a dél-spanyolországi régiókban. Tehát amikor felállítják a katalánok a betlehemet, akkor abban van a jászol a kis Jézussal, Máriával és Józseffel, meg a pásztorokkal, meg valahol a sarokban, elbújva ott kakil az el Caganer.

Na ebből lett az a szokás, hogy a gyerekeknek meg kell őt keresni, és aki megtalálja, hatalmas üdvrivalgásban tör ki. A katalánok legmenőbb karácsonyi figurája tehát egy kakiló pásztor, dehát nem lehet ezzel semmi baj, hiszen a belgák meg egy pisilő kisfiúért vannak oda, igaz, ők egész évben. A barettsapka mindenesetre idén újra divatba jött, ebben a cikkünkben azt is megmutattuk, hogyan érdemes hordani. 

Savanyú ubi, szauna, görkori

A német gyerekek is keresgélnek karácsonykor, nekik kakiló fickó helyett savanyú uborkát kell keresniük a karácsonyfán. Hát körülbelül ugyanannyi értelme van mindkettőnek, de mindenesetre a német gyerekek kapnak egy kis meglepetést, ha megtalálják az ubit. Hát ki ne keresné akkor? 

Az észtek családostul mennek szaunázni karácsonykor, az izlandi gyerekeket meg egy hatalmas bestiával, a yule macskával riogatják. A venezuelaiak görkorcsolyával mennek a karácsonyi misére, az amerikaiak pedig megalkották a mikulásfutás intézményét, amelyhez évről évre nálunk is sokan csatlakoznak. Te milyen rendkívüli karácsonyi szokással találkoztál? 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek