Egy jó kis sült hernyót bejgli helyett?

Vagy a halászlét unod? Na és egy jó kis nyers szárnyashoz mit szólnál? Utána esetleg keresgélhetnél egy kis kakiló pászort a jászol körül. Nem viccelünk, csak összegyűjtöttük a világ legbizarrabb karácsonyi szokásait. Ezekkel kívánunk Boldog Karácsonyt!

Karácsony csak egyszer van egy évben, és szinte mindenhol a világon másképp ünneplik. Most a legbizarrabb szokásokból gyűjtöttünk össze néhányat. 

Miközben itthon karácsonykor főleg a halászlé, töltött káposzta, bejgli szentháromságban gondolkozunk, elég bizarr  és nem éppen finnyásoknak való a dél-afrikaiak karácsonyi ropogtatnivalója, ott ugyanis előszeretettel tálalnak fel csemegének császárlepke hernyókat, persze frissen sütve, na de akkor is...

Sült hernyó
Sült hernyóFotó: Shutterstock

Fókabőrben rotható madarak

Gasztrovonalon maradva, de jóval északabbra elég érdekes hagyományt őriznek a grönlandiak: náluk tradicionális karácsonyi étek a muktuk és a kaviak. A muktuk még viszonylag befogadható is, mert az a bálna szalonnája, a kaviak viszont már elég meredeken hangzik: egy nagy zsíros fókabőrbe becsomagolnak vagy 500 kistestű madarat, szőröstül-bőröstül, majd az egészet jól lezárják és hagyják állni 7 hónapig.

Nehéz elképzelni, hogy ezt a rothadt katyvaszt meg is eszik, pedig a BBC Human Planet című műsorában be is mutatták, hogyan készül a kiviak: 3 vagy 7 hónap után kiszedik a madarakat a fókabőrből, ahol addig annyira felpuhult a testük, hogy még a csontokat is meg lehet enni. A húst mindenféle feldolgozás és sütés nélkül szokták megenni, igaz, előfordult már, hogy a fermentálás nem volt éppen tökéletes és ezzel halálos ételmérgezést szenvedtek a bátor fogyasztók, köztük egy dán sarkkutató is. Szóval azt hiszem, én ezt az ínyencséget passzolnám. 

A kakiló pásztor a katalánok sztárja

Evés után az elfogyasztott ételnek valahogyan távoznia kell ugyan, de a mai napig nem tisztázott pontosan, hogy vajon emiatt keresgélnek-e Katalóniában és még néhány dél-spanyolországi, dél-olasz és dél-francia régiókban egy kakiló figurát a gyerekek, ráadásul a betlehemi jászol körül.

A Caganer a katalánok kakiló figurája, ami után előszeretettel kutatnak a gyerekek karácsonykor.
A Caganer a katalánok kakiló figurája, ami után előszeretettel kutatnak a gyerekek karácsonykor.Fotó: Shutterstock

Márpedig az el caganer nevű, piros barettsapkás katalán pásztort székelés közben mintázó emberke a 18. század óta a legnépszerűbb karácsonyi figura a dél-spanyolországi régiókban. Tehát amikor felállítják a katalánok a betlehemet, akkor abban van a jászol a kis Jézussal, Máriával és Józseffel, meg a pásztorokkal, meg valahol a sarokban, elbújva ott kakil az el Caganer.

Na ebből lett az a szokás, hogy a gyerekeknek meg kell őt keresni, és aki megtalálja, hatalmas üdvrivalgásban tör ki. A katalánok legmenőbb karácsonyi figurája tehát egy kakiló pásztor, dehát nem lehet ezzel semmi baj, hiszen a belgák meg egy pisilő kisfiúért vannak oda, igaz, ők egész évben. A barettsapka mindenesetre idén újra divatba jött, ebben a cikkünkben azt is megmutattuk, hogyan érdemes hordani. 

Savanyú ubi, szauna, görkori

A német gyerekek is keresgélnek karácsonykor, nekik kakiló fickó helyett savanyú uborkát kell keresniük a karácsonyfán. Hát körülbelül ugyanannyi értelme van mindkettőnek, de mindenesetre a német gyerekek kapnak egy kis meglepetést, ha megtalálják az ubit. Hát ki ne keresné akkor? 

Az észtek családostul mennek szaunázni karácsonykor, az izlandi gyerekeket meg egy hatalmas bestiával, a yule macskával riogatják. A venezuelaiak görkorcsolyával mennek a karácsonyi misére, az amerikaiak pedig megalkották a mikulásfutás intézményét, amelyhez évről évre nálunk is sokan csatlakoznak. Te milyen rendkívüli karácsonyi szokással találkoztál? 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.