Itt egy app, ami megtanítja a gyereket a jogaira

Ingyenesen is letölthető az első gyerekeknek szóló applikáció, amely a hazai igazságszolgáltatás rendszerét mutatja be. A StoryLab elnevezésű mobiljáték alapvető célja, hogy a gyerekek minél többet tudjanak meg játékos formában az igazságszolgáltatás működéséről, valamint a saját jogaikról.

Hazánkban évente több ezer gyermek lesz valamilyen bűncselekmény áldozata, miközben több tízezer fiatal van a büntetés-végrehajtás intézményrendszerében. A telefonon és számítógépen is működő, StoryLab elnevezésű online játék fejlesztése során a cél az volt, hogy a gyerekek játékosan ismerjék meg hazánk igazságszolgáltatási rendszerét, és ami még ennél is fontosabb: a saját jogaikat.

A játék fejlesztése 2016 januárjától több mint egy éven át tartott. Mivel az applikáció alapvető célja, hogy gyermekbarát legyen, így a projektet koordináló Terre des hommes Alapítvány és Pressley Ridge Alapítvány erősen épített a gyerekek visszajelzésire. A fejlesztés a Lauder Javne Középiskola tanulóinak és a Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthon lakóinak bevonásával zajlott.

A fiatalok találkoztak többek között gyerekjogi szakértőkkel, rendőrökkel, bírókkal, pártfogó felügyelőkkel, kriminológiai szakértővel, majd a tapasztalataikat egybe gyúrva a játékban szereplő történetek kiválasztásától egészen a grafika kialakításáig számos folyamatban részt vettek.

18631651 1148693 fdff3c6e94a49a7a170f30cb4c808331 wm

A szakértők szerint fontos, hogy a gyerekek tudják mit tehetnek, kihez fordulhatnak segítségért, ha valaki bántotta őket, vagy esetleg ők kerültek bajba. 

Nem olyan régen indult egy hasonló gyermekeknek szóló applikáció és oktató weboldal, amelyet a Hintalovon Gyermekalapítvány hozott létre. A Yelon nevű szexedukációs okostelefon-alkalmazás és weboldal pont azért jött létre, hogy biztonságos virtuális teret biztosítson a tinik számára, ahová bátran kattinthatnak tájékoztatásért, egy anonim csetfelület segítségével pedig személyes tanácsadást is kérhetnek.

Applikációjukat mi magunk is kipróbáltuk. Tesztünkről, és arról, hogy miért fontos egy szexedukációs weboldal és applikáció a gyerekek számára, itt olvashatsz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek