Wes Anderson tényleg rajong Stanley Kubrickért

A modern mozi két nehézsúlyú alakja,Stanley Kubrick és Wes Anderson között vont stílusbeli párhuzamot David-Simon Groß és Dante Guerilla, akik egy hat perces mashup-ban mutatják be a 20. század legmeghatározóbb filmesének és a 21.század egyik legnagyobb hatású rendezőjének munkásságát és annak közös pontjait.

Kubrick 1968-ban mutatta be a 2001 - Űrodüsszeiát.
Kubrick 1968-ban mutatta be a 2001 - Űrodüsszeiát.Movie Poster Image Art / Getty Images Hungary

“Kubrick kétségkívül az egyik kedvencem. De általában mikor filmet készítek nem igazán tudom, hogy honnan is lopok“ – állítja a 47 éves rendező, akit bevallása szerint Kubrick mellett Roman Polanski, John Huston, Orson Welles és Martin Scorsese világa is befolyásol.

Az Édes vízi élet tengeralattjárója 2004-ből.
Az Édes vízi élet tengeralattjárója 2004-ből.Touchstone Pictures / Northfoto

De a stílusáról könnyen felismerhető Andersonra a francia újhullám olyan meghatározó alakjai is hatással voltak, mint Francois Truffaut vagy Jean-Luc Godard. Sőt, a rendező egy interjúban azt is kifejtette, hogy konkrétan Truffaut 1959-ben forgatott 400 csapás című filmje volt rá akkora hatással, hogy elhatározza: kipróbálja magát filmrendezőként. Többek között ennek hatására bukkannak fel nála azóta is időről-időre a gyerekek vagy a gyerekes felnőttek, a romantika, a kalandok és a forradalmi hangulat - mutat rá egy párhuzamra a Nowness.com.

Ennek tudatában semmi meglepő nincsen abban, hogy a rendező előszerettel merít ihletet a durvább és sötétebb stílusban utazó Kubrick szokatlan kompozíciókat, izgalmas karaktereket és élénk színeket használó munkásságából is. A kisfilmre kattintva megnézheti, hogy milyen párhuzamok vannak többek között a Mechanikus Narancsban vonuló banda, az Utazás Dardzsilingbe című film főhősei, vagy a Holdfény királyság cserkészcsapata között, ahogy a rajongók valószínűleg kiszúrják, hogy mindkét rendező alkotásaiban látható hóban futás, lépcsős-tükrös jelenetek, körablakok, emlékezetes festmények, zsúrkocsik és egyenruhák is. Még több látnivaló a videóban!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek