Jakab Juli mimózából lett vagány csaj

Jakab Juli színésznő, forgatókönyvíró és dramaturg is, de legtöbbeknek talán mégis legelső minőségében, a tavalyi év egyik legnagyobb magyar filmes durranása, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan női főszereplőjeként, esetleg a Senki szigete szökött menyasszonyaként lesz ismerős. Most pedig teljesen új szerepkört próbált ki: Tomcsányi Dóri divattervező új kampányának arca lett, innen jött az ötlet, hogy megkérdezzük, mit csinál, amikor épp nem az egyik legmenőbb magyar divattervező ruháiban pózol. Különböző projektjeiről a folytatásban olvashat.

DTSS1614896
Móró Máté

Jakab Juli ódzkodik attól, hogy színésznőként mutatkozzon be, már csak azért is, mert alapvetően forgatókönyvíróként végzett a Filmművészetin, ráadásul úgy érzi, nem tett le annyit az asztalra színészként, hogy kizárólag annak vallja magát. Úgy érzi, jelenleg leginkább az útkereső szó jellemzi: sok minden érdekli, és ha alkalma van rá, bele is vág különböző projektekbe. Történetesen ilyen volt a színészet is, ami spontán módon jött az életébe, az más kérdés, hogy úgy tűnik, tehetsége is van hozzá.

"Vannak, akiknek egyértelmű hivatásuk van, ami mellett elkötelezik magukat. Én egyelőre szeretek csapongani. Szerencsés voltam az elmúlt néhány évben, sok különböző dologgal találtak meg, szuper emberekkel dolgozhattam együtt mindenféle projektben. Mindegyik kihívást jelent a maga módján, azt csinálom, ami éppen jön és amivel összepasszolunk” – mondja Jakab, és úgy tűnik, egyelőre nem fél attól, hogy a sokféle munka szétforgácsolja. "Azt hiszem, nekem az ad egyensúlyt, hogy különböző dolgokat csinálok egymás után vagy mellett. Bizalmas és agyalós munka dramaturgnak lenni, megint más táblázatozni, függönygyűrődésekre ügyelni és pánikban szerelmesleveleket öregíteni az art departmentben.”

Jakab Juli Tomcsányi Dóri ruháiban
Jakab Juli Tomcsányi Dóri ruháibanMóró Máté

Jakab Juli és a filmszerepek:

- 19 évesen felvették a Színház- és Filmművészeti Egyetemre forgatókönyvíró-dramaturg szakra. Akkoriban eszébe sem jutott a színészkedés, állítása szerint szörnyen szégyenlős volt a kamera előtt.

- Rév Marci etűdjében szerepelt először, de az első komolyabb szerepét Reisz Gábor Péter Nekem Budapest című produkciójában kapta meg.

- Következő alakítása Török Ferenc a Senki szigete című filmjében volt.

- Nagy ovációt kapott Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című mozifilmje, amelyben a női főszerepet játszotta.

- Szerepelt Nemes Jeles László Saul fia című filmjében is egy kisebb, de annál fontosabb szerep erejéig.

Tényleg nem túloz, amikor azt mondja, hogy sokféle tevékenységben éli ki magát: jelenleg dramaturg munkákban vesz részt, dolgozik látványtervező asszisztensként, és szerepel egy filmben, amelyben Berger Dalmával (énekesnő, Volkova Sisters, Esclin Syndo, Singas Project, stb. - a szerk.) sárban és kutyaszarban kúsznak-másznak. Erre azért kíváncsi lettem és megkértem Julit, hogy részletezze a projektet.

DTSS1615417
Móró Máté

"Daniel Young, egy régóta itt élő, amerikai-svájci származású rendező munkája. Tulajdonképpen hirtelen felindulásból készült el a film, nagy lendülettel tolta le a stáb bő két hét alatt, végig éjszakában, jéghidegben, kutyaszarban kúszva. Fogalmam sincs, mi lesz belőle. Kurvák a főszereplők, de egy csók sem csattan el, viszont sokat dumálnak meg elmélkednek ezek a lányok. Az én szerepem felét például Birkás Máté, a film vágója játssza, mindenfajta különösebb kommentár nélkül. Bizarr lesz és nagyon különös, eléggé várom!" – meséli lelkesen, majd hozzáteszi, hogy imádja a forgatások hangulatát és azt a fajta koncentrációt, amit megkíván ez a munka. Bár a színészkedés random esett be az életébe, sőt régebben nem is jutott volna eszébe kamera előtt szerepelni, annyira szégyenlős volt, az utóbbi évek tapasztalatai meghozták a kedvét és a bátorságát, hogy egy komolyabb színészi kihívásnak is újra eleget tegyen.

Hogy mi lenne az igazi, nagy feladat számára, nem árulta el, de viszonylag sok karaktert el lehet hozzá képzelni, tekintve, hogy egyaránt jól hozza a kislányos attitűdöt és a femme fatale dögösséget. Tomcsányi kampányában valahol a kettő között találjuk, talán azért is, mert leginkább önmagát adja a képeken. Nem esett nehezére, ugyanis a stáb nagy része a barátaiból állt, és a tervező sem a felvett pózokra volt kíváncsi, hanem leginkább arra a hús-vér vagány csajra, aki fesztelenül tudja viselni a ruháit.

DTSS1615033 ABC lr
Móró Máté

"Egyébként is szeretem a márkát, de ez a kollekció tényleg szemet gyönyörködtetően szépséges, szóval pláne megtisztelő, hogy én lehetek benne” –mondja a fotózásról, hozzátéve, hogy bár nem túl lányos alkat, azért nem hagyja teljesen hidegen a divat, az egyformaságtól meg kimondottan fázik. "Mostanában kezdtem nézegetni az itthoni tervezők ruháit, ha találok olyasmit, ami tetszik és van rá lehetőségem, megveszem. Tulajdonképpen ugyanolyan érzés, mint egy turkáló legaljáról előhúzni egy csodát. Gyakran elhatározom, hogy átváltok egy decensebb, nőiesebb vonalra, de végül mindig az tetszik meg, ami furcsa. Vagy állatmintás.”

DORI TOMCSANYI 2016 TAVASZ/NYÁR

Hekk, fröccs és cuppogó strandpapucs - emlékek a szocializmus balatoni paradicsomáról, amely egyben az új kollekció fontos ihletforrása is. Szerencsére az anyagválasztás eltér a szocializmus izzasztó, műanyag ruhadarabjaitól, finom pamutok és lélegző selyemhasználat jellemzi Tomcsányi új, tavaszi-nyári ruháit. Az új darabok ezúttal is megmaradnak a kényelem és a funkcionalitás mentén, különféle izgalmas megoldásokkal fűszerezve, mint például a kézzel készült virágmintás printek, és retró hangulatú napszemüveg kollekció, ami Battila és Tomcsányi kollaborációjának gyümölcse.

DTSS1615069
Móró Máté
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek