Kötelező olvasmány könyvmolyoknak

Szeretem, amikor olyan regény akad a kezembe, amelynek hangulata és szereplői szinte csalogatnak, hogy költözzek be fantáziavilágukba. Nos, Gabrielle Zevin Egy könyvmoly regényes élete című legújabb művének főhőse, A. J. Fikry távolról sem ilyen barátságos figura.

gabrielle-zevin-egy-konyvmoly-regenyes-elete-b1-web

Utálatos főhős...

A mogorva, makacs, lusta, finnyás és önző Mr. Fikry a New England-i Alice Island egyetlen könyvesboltjának tulajdonosa, aki feleségének tragikus halála után az alkoholba fojtja bánatát és a világon semmiben nem leli örömét. Az utóbbi másfél évben az üzlet csak bukdácsolva megy és a negyvenes éveiben járó özvegyember számára már az olvasás sem igazán nyújt vigaszt. Mr. Fikryt ráadásul egyetlen, vitrinben őrzött kincsétől, egy nagyon ritka, 400 ezer dollárt érő Edgar Allen Poe-verseskötettől is megfosztják, ami után azonban szerencsésebb fordulatot vesz az élete: könyvesboltjában egy kétéves kislányra bukkan. A váratlan csomaghoz egy papírcetlin hagyott üzenet is jár, miszerint a lány “NAGYON OKOS, korához képest igen sok szót ismer”. Az üzenet írója egy kétségbeesett anya, aki nem tudja többé gondját viselni a csöppségnek, és azért bízza Fikryre, hogy könyvek között nőhessen fel. Így indul a nyüzsgő, de a világtól elzárt városban élő Mr. Fikry története, ami elsőre nem sok jót ígérne szegény kis lelencnek. De ez a könyv esős őszi délutánokra való olvasmány a meleg kakaó mellé, szóval ön se aggódja túl magát. Mert Fikry

...mégis az olvasó szívéhez tud nőni

Egy jó tanács a szerzőtől: ha meg akarsz ismerni valakit, csak kérdezd meg tőle, milyen könyveket szeret. Példának erre itt van rögtön a mogorva Mr. Fikry, akinek a könyvben valaki vakmerően fel meri tenni ezt a kérdést. 

- Szeret - ismétli meg gúnyosan a könyvesboltos. - Mi lenne, ha azt kérdezné, mit nem szeretek? Nem szeretem a posztmodernizmust, a posztapokaliptikus történeteket, a halott elbeszélőket és a mágikus realizmust. Nem hatnak meg az ötletesnek szánt formai eszközök, a többféle betűtípus, a felesleges képek – gyakorlatilag semmilyen reklámfogás. Ízléstelennek tartom a holokausztról vagy más nagy tragédiákról írt fikciókat, ilyen témában csak igaz történetek érdekelnek. Nem szeretem, ha keverednek egymással a műfajok, vagyis ki nem állhatom az irodalmi krimiket és fantasykat. A szépirodalom legyen szépirodalom, a műfajok közötti határok pedig legyenek egyértelműek. Általában semmi jó nem származik az ellenkezőjéből. Nem szeretem a gyerekkönyveket, különösen, ha árvákról szólnak; és ifjúsági regényeket sem szívesen hozok a boltomba. Nem kell semmi, ami több mint négyszáz vagy kevesebb mint száz oldal.”

Mr. Fikryt természetesen az e-könyvek megemlítése is az őrületbe tudja kergetni, így lassan kérdés az is, hogyan képes olyan könyvesboltot fenntartani, amiben tíz darabnál nagyobb a választék. De nyilván már önök is sejtik, hogy a maradi könyvmoly nem lesz mindig ilyen utálatos.

Papír és toll is kell hozzá

A helyszínek mind Zevin képzeletének szüleményei, ahogy a szereplők is, akik szerencsére nem annyira egydimenziósak, hogy ne tudnának néha meglepetést okozni: nemcsak a könyvügynöknek vagy az irodalomtanárnak van érzéke az olvasáshoz, de a végén még a krimikre specializálódó helyi rendőr is könyvklubok szervezésére adja a fejét. A karaktereket egyébként az olvasás szereteténél rejtelmesebb és szövevényesebb szálak is összekötik. Van benne jócskán gyász, bűntény és lehangoltság, de a szeretet, a romantika, a "jókor jó helyen lenni" elvén szerencse és kellő összefogás ahhoz, hogy a főhősök átvészeljék a nehézségeket.

A hatásvadász (vagy éppen nem nagy meglepetést okozó) fordulatokat szerencsére a regény laza és humoros nyelvezete mellett különleges felépítése is ellensúlyozza. Az egyes fejezetek élén magának Mr. Fikrynek a feljegyzéseit olvashatjuk kedvenc klasszikus novelláihoz vagy novellásköteteihez fűződő élményeiről, amiket fogadott lányának (!) ajánl. Egy-egy ilyen bejegyzés mellesleg épp az adott részben történő eseményekre is utal, így a fejezetek külön-kölön is értelmet nyernek. Ami különösen tetszett: annyi érdekes szépirodalmi utalás van a regényben, hogy nem győztem szamárfüleket hajtogatni meg jegyzetelni olvasás közben. A szerző vagy éppen főhőse olyan nagy írók műveit említik különféle érdekes kontextusban, mint Mark Twain, Anton Csehov, F. Scott Fitzgerald, Irwin Shaw vagy Ernest Hemingway - és ez csak néhány a több mint száz hivatkozás közül (egész pontosan 104-nél adtam fel).

(Könyv)szeretetről felnőtteknek

A cím és a borító alapján azt gondoltam, ifjúsági regénnyel lesz dolgom, de Gabrielle Zevin könyve ennél több: útmutató lehet azon felnőttek számára, akik szeretnek csalódott vagy kiábrándult "nagy gyerekként" viselkedni, fejüket a homokba dugni, könnyen ítélkezni és nagy lehetőségeket elszalasztani. A drámai fordulatokat könnyed, játékos és olykor ironikus humorával oldja, és ami a legjobb benne, hogy a könyvpiac egyre keményebb kihívásainak és az olvasási szokások megváltozásának ellenére optimistán tekint a könyvek, a könyvesboltok és a könyvtárak jövőjére. 

Az Egy könyvmoly regényes élete az önzetlen szeretetről, odaadásról, reményről, az irodalmi művek csodálatáról, a könyvek értékéről és megbecsüléséről szól - nem csak műértőknek és könyvrajongóknak, hanem mindenkinek, aki szeretne néhány órára egy kitalált, mégis életszerű történet világában elmerülni. Csak szólunk: nemsokára karácsony.

Az Egy könyvmoly regényes élete a Magnólia Kiadó gondozásában jelent meg október 8-án.

A szerzőről

A New Yorkban született Gabrielle Zevin tizennégy évesen zenekritikusként kezdte pályafutását - miután egy helyi lapban közölt Guns n' Roses-koncertet ócsárló olvasói levélre válaszolhatott. Zevin a Harvardon szerzett diplomát angol és amerikai irodalomtörténetből, majd később író lett. Az első regényét 2005-ben írta Elsewhere címmel: a kötet egy évvel később az eredetiségéért megkapta a Borders Csoport irodalmi díját, és a Carnegie-díjra is jelölték. Zevin azóta is töretlenül ír, és minden egyes új regénye felülmúlja az előző sikerét. Az Egy könyvmoly regényes élete című műve a megjelenését követően azonnal a New York Times bestseller listájára került. A könyvek mellett Zevin másik nagy szerelme a forgatókönyvírás. Eddigi legismertebb munkája az Independent Spirit-díjra jelölt A nő másik arca című film Aaron Eckharttal és Helena Bonham Carterrel a főszerepben. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!