Rájátszás: zenészek a költők ellen, döntetlennel

Amikor a költők és zenészek egymás műveibe kontárkodnak, olyankor ismert dalok kapnak új dalszöveget, és nem dalszövegnek íródott költemények végzik számként. Háy János, Beck Zoltán, Karafiáth Orsolya, Bérczesi Róbert, Erdős Virág és Kollár-Klemencz László játszottak idegen pályán, és nem csak ők élvezték.

A Rájátszás névre hallgató rendezvény első alkalommal a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében  mutatkozott be, augusztusban a Millenáris Park szabadtéri színpadán kapott helyet, november 12-én pedig a Litera magazin 9. születésnapján folytatódott. A legutóbbin mi is ott voltunk, december 6-án a Millenáris Fogadóban.

De mi is ez a Rájátszás?

Három kortárs költő és zenész írja és játssza újra egymás műveit. A párbajban az írók új szövegeket szereznek ismert dalokhoz, a zenészek pedig megzenésítik a költők egyes költeményeit. A költők csapatát Erdős Virág, Háy János, Karafiáth Orsolya képviseli, a zenészekét Beck Zoltán (30Y), Bérczesi Róbert (Hiperkarma, Biorobot), és Kollár-Klemencz László (Kistehén).

A feladat a következő: állítsunk párba egy költőt és egy dalszerzőt. Válasszon ki a költő egy ismert dalt, a zenész-dalszerző egy szeretett verset. Írjon az egyik dallamot, a másik új szöveget. Ne tudjanak egymásról. Eresszük őket össze egy színpadon.

Az összeeresztésekből olyan művek születtek, amik aztán önmagukban is megállnák a helyüket, Beck Zoltánban például kénytelenek voltunk nagyon pozitívan csalódni, tökéletesen teljesítette a feladatokat, hiába volt a nadrágján egy fényfüzér. Karafiáth hozta a formáját, táncolt, ördögszarvaival és flitteres ezüstruhájában olyan magabiztosan mozgott a színpadon, mintha amúgy énekesnő is volna, ja, tényleg, hát olyasmi. Erdős a maga kislányos szerénységével is elérte, hogy leessen az állunk. Háy János pedig tarolt és vitt mindent, pontosabban a lányok vitték őt, a zenészek és a mikrofon pedig szavait.

A szervezők azt ígérik, hogy a rendezvény sorozattá alakulása már folyamatban van, ezért is merik bátran kijelenteni, hogy aki még nem vett részt a Rájátszáson, az részt vehet a következőn. Az időpont egyelőre nem tisztázott, de már mi is várjuk, mikor láthatjuk újra a párbajozó hatost.

A december 6-án megrendezett Rájátszáson készült rövid videót ide kattintva tekinthetik meg. Higgyék el, érdemes!

De mi is ez a Rájátszás?

Három kortárs költő és zenész írja és játssza újra egymás műveit. A párbajban az írók új szövegeket szereznek ismert dalokhoz, a zenészek pedig megzenésítik a költők egyes költeményeit. A költők csapatát Erdős Virág, Háy János, Karafiáth Orsolya képviseli, a zenészekét a tinibálvány Beck Zoltán (30Y), Bérczesi Róbert (Hiperkarma, Biorobot), Kollár-Klemencz László (Kistehén).

A feladat a következő: Állítsunk párba egy költőt és egy dalszerzőt. Válasszon ki a költő egy ismert dalt, a zenész-dalszerző egy szeretett verset. Írjon az egyik dallamot, a másik új szöveget. Ne tudjanak egymásról. Eresszük őket össze egy színpadon.

Az összeeresztésekből olyan művek születtek, amik aztán önmagukban is megállnák a helyüket, Beck Zoliban például nagyon pozitívan csalódtunk, tökéletesen teljesítette a feladatokat, hiába volt a nadrágján egy fényfűzér. Karafiáthban sem kellett csalódnunk, ő táncolt, ördögszarvaival és ezüst flitteres ruhájában olyan magabiztosan mozgott a színpadon, mintha ott született volna. Erdős a maga kislányos szerénységével is elérte azt, hogy leessen az állunk. Háy János pedig tarolt és vitt mindent, pontosabban a lányok vitték őt, a zenészek és a mikrofon pedig szavait. A szervezők azt mondták, hogy ez a rendezvény sorozattá alakulása már folyamatban van, ezért is merik bátran ígérni, hogy aki még nem vett részt a Rájátszáson, az részt vehet a következőn. Az időpont egyelőre nem tisztázott, de már mi is várjuk, mikor láthatjuk újra a párbajozó hatost.

A december 6-án megrendezett Rájátszáson készült rövid videót ide kattintva tekinthetik meg. Higgyék el, érdemes kattintani!

Oszd meg másokkal is!
Mustra