Glamrock és állatkísérletek a bikini trendben

Zanza!

cosmo_mA fémes csillogás, a hippi stílus és Ed Hardy tetoválás mintáira emlékeztető motívumok is megjelennek az idei bikiniken. Az állatminták egyre kevésbé hasonlítanak a szavannák élővilágára.

Jó hír azoknak, akik idén nem vesznek bikinit: a pöttyös és matróz csíkos minta, valamint a türkíz szín is visszatért a Cosmopolitan Bikini Show-ja alapján.

Darwin törvényei a bikini trendben is nyomon követhetők. Tavaly a fürdőruhák tervezőinek olyan darabokat sikerült kreálniuk, amelyeket nézve csak a szándék nem volt világos. A has vonalán itt-ott összekötötték a két részt, és trikininek nevezték, de az sem volt ritka, hogy az úszódressznek csak az egyik oldalát vágták ki, így a máj területét szabadon érhette a napsütés, a has másik fele D-vitamin nélkül maradt. Ezek a kreatív darabok nem tűntek annyira életerősnek, idén elkezdtek kikopni. Az egyik kedvenc oldalunkon a legtöbb fürdőruha fazon megtalálható, amelyet érdemes elkerülnünk, ha emberek szeme elé szeretnénk kerülni nyáron. Jó hír, hogy könnyű lesz az alkalmatlan szetteket ignorálni, mert idén a viselhető fazonok térnek vissza.

Íme a főbb trendek, amelyeket 2010-re állítottak össze.

 

A Cosmopolitan Bikini Show-ját hagyományosan áprilisban szokták tartani, a szezon előtt bemutatják a nyári trendeket. A bikinik korábban nem számítottak azon fogyasztási cikkek közé, amelyeken szezononként túl sokat variáltak volna, ez idén változott. Amíg a tavalyi bikini trendet az Egér a Marson című rajzfilm ihlette, az ideiben már nem a cukorka színek és minták dominálnak, sokkal inkább a népi motívumok ipari újraértelmezései, és a virágdíszítések. Bejöttek a különleges tetoválás motívumok is, néhány márka pedig újra az állatmintákkal kísérletezik. A nemzetközi trendet összegző videóhoz képest ezen a show-n a „görög istennőnek" elnevezett stílust nem láttuk, és az egyszínű, neon bikiniket sem, ez utóbbinak a hiánya nem aggasztó.

Virág és tetoválás

{gallery}cosmo20101{/gallery}


Már a karácsonyi lakberendezési trendben is megfigyelhető volt, hogy a növényeket, madarakat, csillagokat ábrázoló természeti motívumok megjelentek a gömbökön, szalvétákon és még a csomagolópapírokon is, akkor nem sejtettük, hogy ezek majd a szezon divatos fürdőruháin is rajta lesznek. Sajnos a Magyar Népmesékből nem merítettek ihletet a márkák tervezői, Ed Hardy munkáit sokkal inkább szem előtt tartották, bár nem követték hűen. Ami a virágmintákat illeti, ezen a show-n inkább Paul Gauguin képeit idézték a tengerpartra szánt szettek, a világtrendben ezalatt a hippi stílus is előtör. Ezeket az irányzatokat főként a Calzedonia, a Magistral és a Triumph képviseli, virágmintás szettekből az O'Neill és a Palmers is jócskán rendelt.

Szafari és vadak

{gallery}cosmo20102{/gallery}

Az állatminta a téli divat egyik slágere volt (főleg a stilizált leopárdminta kék, vagy fukszia alapon) nyáron inkább a szafari trend szokott megjelenni. Idén ezt a kettőt vegyítik, hogy valami újdonsággal is ki lehessen egészíteni a világvégéig rotálható elemeket. Idei jellemzőjük, hogy a minták már kevésbé hasonlítanak a valódi, szavannán élő modellekre, a motívumokat szabadon kezelik és keresztezik. Ha ez a trend valójában a biodiverzitás megőrzésének a fontosságára szeretné felhívni a figyelmet, akkor gratulálunk a kezdeményezéshez.

A glamrock, a metál és a lila

{gallery}cosmo20103{/gallery}

Tavaly azt jövendölték, hogy a candy korszak végén visszatérnek a klasszikus fekete fürdőruhák, amelyek méltóságteljes megjelenést adnak a strandra. Nem csodálkoztunk volna, ha a tavaly téli glamrock stílus folytatásaként idén nyáron megjelentek volna a szögecses bikinik, de nem baj, hogy nem így lett. A Cosmo show-n a fekete alapdarabokat domina szettként mutatták be, a glamrock elemek pedig a sötétszürke, fémes csillogású bikiniken tértek vissza. Emellett ismét megerősítették 2008 divatjának a tételmondatát, miszerint a lila az új fekete. A legtöbb ragasztott díszítést a lila bikiniken figyelhettük meg, a legtöbb kristályt és a pántra erősített virágdíszítést ezeken a modelleken láttuk.

Akik idén nem szeretnének új bikinit venni, mert sokallják a négyzetcentiméterekre lebontva igen magas összeget, amit fürdőruháért szokás elkérni, vagy mert lelkes környezetvédők, azok kedvéért íme a reciklált bikinidivat.

Türkíz

{gallery}cosmo20104{/gallery}

Kék színű bikiniből érdemes jó minőségű darabot választani, mert nagy a valószínűsége, hogy időről-időre újra divatos lesz. Idén a türkíz tért vissza elemi erővel, a strandkiegészítők közt is hódít ez a szín.

A hatvanas évek és a navy stílus

{gallery}cosmo20105{/gallery}

A pöttyös és kockás minták, valamint a csípőnél végződő, a combnál csak kissé felvágott bugyik is mindig visszatérnek. A másik, legtöbbször visszatérő divatirányzat a navy, ami most a ruhák közt divat. A keresztben csíkos fürdőruhákat tehát érdemes eltenni, valószínű, hogy néhány év múlva újra eljön az idejük, ha addig nem változtatnak rajtuk túl sokat. Ezt a vonalat idén többek közt az F&F, és a Pinkiss viszi tovább.

 

Fotók: Markovics Balázs

 

 

 

Blogmustra