Divatcikk lett a szőnyeg

szonyeg-leadA mai  lakberendezési irányzatoknak igyekszik megfelelni újabban a szőnyegdivat is, így beszélhetünk japán, indiai, mediterrán, fekete-fehér, retró, romantikus vagy klasszikus trendről – legkevésbé kedvelt a hajdani perzsaszőnyeg.

cikk-tipus-altalanos
    
A lakberendezés egyik legélőbb trendje a fekete-fehér környezet. Az ide illő szőnyeg ne legyen se fekete, se fehér, inkább apró mintás, főleg ha a  tapéta is barokk virágmotívumos, vagy esetleg csíkos. Egy kis narancs vagy klasszikus piros jótékonyan élénkíti a fekete-fehér szigorú világát. A fekete-fehér mindazonáltal kényes kombináció, hiszen tisztaságot követel és rendet. Kicsit engedékenyebb e tekintetben a  mediterrán színvilág, a vörös, a narancs, vagy éppen az afrikai vagy indiai hangulatú otthon.
 

Kézmű a talp alatt

Az afrikai, állatos mintájú szőnyeg esetében érdemes visszafogottan kiválasztani a függöny, a párnák vagy a pléd mintáját, ha ezek is állatokat ábrázolnak, káoszos, giccses lesz az összkép.
 

carpet1


 A klasszikus, antik bútorokkal berendezett lakások esetében a visszafogottabb színek, a kis virágminták vagy a klasszikus, kisebb  törökös minták a kedveltek. A valódi kilim is jól illik ide. A japán vagy kínai stílusvilág a pirosat, a feketét, a homokszínt favorizálja.
 

Nemcsak nosztalgia, hanem stílusgyakorlat is

A retró jellegű otthon nem egyszerűen csak a nosztalgiáról szól – ügyesen kell összeválogatni a hajdan oly népszerű bútorokat, a  dísztárgyakat, ellenkező esetben jellegtelen kavalkád lesz. A nagymintás, barna-fehér-narancsos színű  szőnyegeket ajánlják az ilyen otthonokba leginkább a szakáruházak. A romantikus, vagy country stílusú bútorokhoz, a kisvirágosok vagy egyszínűek, illetve a  szolidabb színvilágú, vastag, kézzel csomózott iparművészeti darabok  illenek leginkább. Régies antik bútorokhoz a finomabb selyem- szőnyegek is passzolnak, főleg intim hangulatú budoárokban, hálószobákban. A nem túl színes kilim itt is beválik. Aki tud egyedi iparművészeti dizájnszőnyegre áldozni, az főleg olyat válasszon, amelyik absztrakt vagy hatalmas, stilizált virágmintás.
 

carpet2


Figyelemreméltók a nem egy síkban szőtt, domború hatású szőnyegek, és azok is, amelyek óriási horgolt terítőre hasonlítanak. Vannak kerti kavicsos  útra emlékeztető, kisebb-nagyobb szőnyegdarabokból összeállított, különleges kompozíciók is. Ha a bútor vagy a lámpa is egyedi, különleges, gondoljuk meg a házasítást, mert a karakteres tárgyak gyengítik egymás hatását.

 

cikk-tipus-linkek

• Minimál: az elrejtés művészete
• Klasszikusok: ne legyen belőle múzeum!
• A félreértett mediterrán
 Art deco: helló, Greta Garbo!
Japános: szusifless!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.