A túlélés törvényei mínusz 20 fokra

Nyilván az lenne a legegyszerűbb, ha ki sem kellene mozdulni otthonról az elkövetkezendő napokban, de a helyzet nem ilyen egyszerű. A divatozást is el kell felejteni, az igazi téli kabátok méregdrágák és csak mérsékelten csinosak. A hótaposó sem valami elegáns, de -15 ºC-ban azért jó hasznát vesszük, és többségük le is van árazva. Ha kicsiben gondolkozunk, vehetünk kézmelegítő tasakot pár száz forintért, vagy aláöltözetet 2500-ért.

Pár napja már szibériai hideggel riogatnak minket, és a szakemberek szerint lehet, hogy éjszakánként sok helyen -15, fagyzugos helyeken akár -20 ºC-ig is lehűl a levegő, és persze havazás is várható. Puhány városlakóként ugyan nem igazán tudhatjuk, hogyan is kell felöltözni, amikor a hideg igazán a ruha alá mar, de szerencsére józan paraszti ésszel és némi internetes böngészéssel nem olyan nehéz kitalálni. Az biztos, hogy a divatozásról most le kell mondani. Ha jönnek a mínuszok, valószínűleg kisebb gondunk is nagyobb lesz annál, hogy úgy nézzünk ki, mint Mihalik Enikő a Harper's Bazaar Winter Wonderland című anyagában, és a divatüzletekben kapható szőrmemellények és öves pufidzsekik sem biztos, hogy önmagukban sokat érnek.

Kollégánk jelenti Svédországból

Eddig még nem volt -20 ºC, sőt, -10 ºC se nagyon, de ettől függetlenül az a benyomásom, hogy az emberek – legalábbis itt vidéken – nem igazán törődnek az eleganciával, ha hideg van, és nem hiszem, hogy Stockholmban különösebben más lenne a helyzet. Nem az utcára hordják a szép ruhákat, mindenkin hótaposó csizma, sportszerkó, sídzseki van. Akinek ki kell öltöznie, az ez alá veszi az elegáns ruhát, és visz magával váltócipőt a munkahelyre, hogy ne csizmában legyen egész nap. Kivétel persze a péntek-szombat éjszaka, amikor a legtöbben sál-sapka nélkül menőznek, nyilván arra bazírozva, hogy pár percet kibírnak, amíg elsétálnak a járműtől a szórakozóhelyig, főleg visszafelé, amikor már rendesen fűti őket belülről az alkohol.

1. Réteges öltözködés

Igen, valóban nagyon elcsépelt kifejezés, de a közhelyeknek néha igenis van létjogosultságuk. Nyilvánvalóan minél kevésbé van hideg, annál kevesebb réteg kell, és ha lehet, a vastag pulóverek helyett inkább vékony ruhadarabokat rétegezzünk egymásra, Ha fényes nappal indulunk útnak, amikor egy kicsit kedvezőbb a hőmérséklet, azért pakoljunk oda pár meleg holmit, amennyiben tudjuk, hogy csak későn este érünk haza. Hja, és persze azzal sem árt számolni, hogy esetleg kimarad pár járat, legyen szó akár a városi, akár a távolsági közlekedésről, csakhogy egy friss tapasztalatot is megemlítsünk. A polárpulóverek és – mellények láttán a legtöbb divattervező szívinfarktust kapna, de akármennyire is jellegtelenek, útközben senki nem látja, hogy mit viselünk a kabátunk alatt, és ha véletlenül a munkahelyünkön elromlana a fűtés, jól jön egy ilyen darab. Persze a kellően rutinos versenyzőknek egyébként is van bent egy kardigánjuk, amit vész esetén magukra ölthetnek.

2. Aláöltözet

Az ezen a címen árult holmikat is általában sportolóknak ajánlják, de ha tudjuk, hogy nagyon fázósak vagyunk, vagy hosszabb időt kell kint töltenünk a szabad levegőn, azért hétköznapi használatra is be lehet szerezni egy-egy darabot Jó, a nedvességelvezető rétegre nem biztos, hogy túl nagy szükségünk lesz. A Decathlonban a legolcsóbb női felsőrész 2490 forint, és ugyanennyibe kerül a nadrág is. A Mountexnél már kicsit más a helyzet, a merinógyapjút is tartalmazó felsők ára 11 ezer forintnál kezdődik, a leggingseké pedig 14 ezernél. Ha ennyire nem akarsz professzionális lenni derék alatt, akkor persze pár igazán vastag harisnya vagy sízokni is megteszi.

3. Hippsy, Lollee és társai

A derékmelegítők jó pár éve reneszánszukat élik, most már ezerféle színben lehet kapni ezeket a praktikus darabokat. Ha véletlenül egyetlen plázában sem ütköznénk bele egy derékmelegítőket áruló üzletbe vagy pultba, ami egyébként kizárt, akkor az internetről is rendelhetünk. Persze, ha azonnali megoldást szeretnénk, ez utóbbi nem járható út. A Hippsy oldalán egyébként térdmelegítőt, maszkos csősapkát is lehet kapni – az előbbi 2530 forint, az utóbbi pedig leárazva 2838 forint.

4. Egy tasaknyi melegség

 

A téli sportok kedvelőinek ajánlják a különböző testrészekhez kialakított melegítő zacskókat, amelyeket zokniba, kesztyűbe, zsebbe is bele lehet rakni. A Mountexnél 690 és 1070 forint között mozognak ezek a tasakok, a Nomád Sportnál pedig már 390 forintért is lehet venni, igaz, ez csak egy darab ára. Változó, hogy melyik termék mennyi ideig tartja a meleget, de nagy részük többször használatos.

5. A kiegészítők

Jó, a kesztyű és a sapka sajnos fogyóeszköz, akárcsak az esernyő, de ilyenkor nem lehet bliccelni. Állítólag testünk 30 százalékban a feji és nyaki tájékon adja le a hőt, így a sapka és a sál nélkülözhetetlen eleme a téli öltözéknek. Fontos, hogy ezen kiegészítők olyan anyagból legyenek, amelyektől nem viszketünk, amelyeken keresztül azért némi hő és pára mégis távozni tud, ha szükséges, és amelyek nedvesen is melegen tartanak. Nyakunk, fejünk és fülünk mellett az arcunkat is el kell takarni, ezt vagy a sálunkkal oldjuk meg vagy olyan sapkával, aminek van maszkrésze is. Egyelőre egyébként a fejre húzott kapucni is megteszi, de egyre több usankás embert látni az utcán, ők már tudnak valamit.

Egyéb tippek és trükkök

  1. Tájékozódjunk előre, hogy mégis milyen időjárás várható, mondjuk, lesznek-e nagyobb széllökések, nagyobb havazás.
  2. Legyünk felkészülve minden eshetőségre, lehet, hogy bizonyos kültéri programokat esetleg el kell halasztani a nagy hideg vagy a havazás miatt, ha lehet, inkább beltéri elfoglaltságokat találjunk ki magunk, a család és a barátok számára.
  3. Ha tudunk, vigyünk magunkkal meleg ételt vagy italt.
  4. Ha csak a munkahelyünkig kell eljutni, akkor persze nem feltétlenül van szükség egy forró teával teli termoszra, de szendvics vagy saláta helyett pakoljunk inkább egy jó kis levest, amit gyorsan melegíthetünk.
Forrás: Wikihow

6. Egy jó kabát igazi kincs

 

Sajnos ezt a részét nem lehet túl olcsón megúszni, hiába tetszett meg tavaly egy szép fekete North Face parka, az ára sem volt túl pénztárcabarát, és hát ki tudta akkor, hogy ilyen hideg lesz idén. Mindenesetre többen is – az előbb említett márkával együtt – foglalkoznak télálló kabátokkal. Ilyen például a Wellensteyn, amelynek magyar nyelvű oldala is van, ahol minden termék mellett van egy rövid leírás. Ha nincs több tízezer forintunk ilyen kabátokra újonnan, érdemes körülnézni az aukciós oldalakon, mert ugyan a sport- és túraboltok többségében még tart a téli leárazás, de mondjuk, egy Columbia pehelykabát még így is 43 900 forint a Mountexnél, vagyis „csak” tizenegyezer forinttal árazták le, a tavaly kiszemelt North Face pedig még mindig 68 700 forint. Igaz, csak XL-es méret van, fáj a szívünk!
Bár a téli sportoknál fontos, hogy az öltözékünk ne túlzottan akadályozzon a mozgásban, azért hétköznapi használatra érdemes hosszú kabátot venni.
A snowboard- és a sídzsekikínálatról bővebben olvashatsz itt!

7. A cipő, csizma legyen vízálló

Nem elég, ha egy cipő vagy egy csizma elég meleg, az is fontos, hogy a lábbelink vízálló legyen. Hogy itthon is hajlandóak lesznek-e annyian hótaposóban járni, mint a svédeknél, nem tudjuk, de amikor körbejártuk a leárazásokat, az outletben és a plázás üzletekben is találtunk akciós darabokat, igaz, akárcsak a téli kabát, a csizma sem olcsó mulatság. Íme egy anyagilag kedvezőbb megoldás. Az egyik kolléganőnk havas időben esküszik a gumicsizma-sízokni kombinációra, igaz, - 15 fokban még ő sem próbálta ki ezt az összeállítást, ha éppen nincs csapadék, akkor állítása szerint egy 8000 forintos piros bakancs is megteszi a sokak által vitatott gumicsizma helyett.
Mivel a téli lábbeliket általában vastag zoknival hordjuk, ilyennel is próbáljuk fel. És ahogy azt már az óvodában megtanultuk, a munkahelyünkön mindig legyen váltócipő, zokni vagy harisnya, még akkor is, ha a dress code ezt nem feltétlenül követeli meg.

A lista persze messze nem teljes, ezt tudjuk. Mindenkinek vannak jól bevált módszerei, illetve ruházati márkák, amelynek termékeivel nagyon elégedett. Hozzászólásban osszátok meg velünk és a többi olvasóval a saját tippjeiteket. Köszönjük!

Így vigyázz kedvencedre!

  1. Amennyiben mód van rá, a házi kedvencünket tartsuk bent a lakásban, vagy legalább a garázsba engedjük be.
  2. Ha semmiképpen nem szeretnénk beengedi a társállatokat, akkor ügyeljünk arra, hogy  legyen egy jól szigetelt, tiszta, száraz házikó, ahova be tudnak bújni. A kuckót béleljük ki szalmával, forgáccsal vagy takaróval, és ezt naponta cseréljük az átnedvesedés miatt. Fontos, hogy a kijárat szélvédett legyen, eső vagy hó ne eshessen be.
  3. Ha visszatérünk a sétálásból vagy a kerti játszadozásból, akkor törölgessük szárazra a kutyánk mancsát, lábát és hasát.
  4. Ha a kutyánk valamilyen oknál fogva (kor, betegség, fajta) érzékeny a hidegre, csak akkor vigyük ki, amikor el kell végeznie a dolgát.
  5. A nagy hidegben a macskák is nagy veszélyben vannak, sokan a motorháztető alatt keresnek menedéket. Ha a tulajdonos beindítja a motort, az akár az állat halálát is okozhatja, ezért érdemes előzetesen hangosan dörömbölni a motorháztetőn, hátha elmenekül az alkalmi lakó.

Forrás: Houston Humane Society

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek