Női parfümnosztalgia: két évtized legfojtogatóbb illatai

A nők sem járnak sokkal előrébb, mint a férfiak, már ami a parfümválasztást illeti: igaz, hogy sokkal több illat állt a rendelkezésünkre a rendszerváltást követő évtizedekben, de valamiért mégis hajlamosak voltunk egy-egy időszakban csordákban felvásárolni ugyanazt. Kísért az Angel vagy a Be Delicious bukéja? Nem vagy egyedül.

A '90-es évek gyilkos férfiparfümei után az emlékezetes női illatokat szedtük össze. Itt azonban lehetetlen volt csak négyet kiemelni, mert egyre fokozódó parfümdömpingben volt részünk, ráadásul a nők némiképp változatosabban válogattak. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne szaglott volna ugyanattól az egy parfümtől egy adott időszakban a Váci utca, hiszen akadtak, akik azzal gondolták fitogtatni a státuszukat, hogy egyszerre egy egész üveget magukra locsolnak.

Mindenki, mindenhol

Voltak olyan illatok, amiket tényleg hordott boldog-boldogtalan, mindegy, hogy budai pasira vadászó irodistalány vagy ostoba HÖK-ös liba, korai karrierista vagy példás, reklámból szabadult mosolygó anyuka. Ilyen volt a '90-es években a Cacharel LouLou, a Chanel Allure, a Clinique Happy, a Calvin Klein Eternity, az Estée Lauder Pleasures, később pedig a D&G Light Blue, a DKNY New York, a Donna Karan Be Delicious és a Chanel Coco Mademoiselle is. Ezek közül több is volt, ami alapjáraton nem lett volna rossz, de mivel tényleg előfordult, hogy minden második nő ugyanattól bűzlött, sajnos még most is émelygünk, ha eszünkbe jutnak.

Melyiket fújtad magadra?

Particicák kedvence

A '90-es évek elején a vitathatatlanul legnépszerűbb illat a sárgadinnyés New West volt: a Momentben a Fahreheit-férfi női megfelelőjjévé lépett elő, és nem vicc, volt, hogy hónapokig minden lány ezt viselte. De buliparfüm volt a Thierry Mugler Angelje is, ami erősebb volt, mint a CO-koncentráció a Margit körúton, ugyanígy pedig a Kenzo Jungle decensnek nem nevezhető illata is sokak emlékezetébe égett. Ezek között futott még a Calvin Klein Obsession is, míg az óvatos duhajok, akik csak heti egyszer partiztak és cuki szettben teniszezni jártak, inkább a Chloé Narcisse-t fújták magukra. A 2000-es években ezek helyét átvette a fullasztó Gucci Rush - ezt sok olyan csaj hordta, akiknek borzasztóan nagy szája és borzasztóan sok pénze volt, és borzasztóan nőnek akartak látszani. Ugyanez cukiban a Gucci Envy Me.

Ezek közt volt a kedvenced?

A tinilányok első rácsodálkozása

Mármint, amikor először választanak saját maguknak parfümöt, a jóízlésű anya/nagyi/nagynéni ajándéka itt nem ér. Ezek általában vagy jellegtelen friss-virágos illatok, vagy mértéket nem ismerően cukrosak/erősek voltak. A '90-es évek végének tinédzser csitrijei körében az olcsóbb parfümök közül nagyon ment a Fetish, a Pret-Á-Porter és az Exclamation. Sokan a Puma első női illatának voltak a rabjai, mások a rémisztően édes Naf Nafnak, és a Tommy Girl egész keveseknek volt a kiváltsága, vagy azoknak, akik már akkor is jól tudtak spórolni.

Tinilány voltál, akkor ezek közt volt a favorit?

Kihagytunk a kedvenced, vagy épp azt a parfümöt, amivel az életedre törtek a kolis lakótársad? Rémlik valami uborkás rettenet? Írjátok meg kommentben!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek