Divatháza szerint nevetséges, hogy Coco Chanel náci volt

Egy új életrajz állítja, a legendás divattervező erősen antiszemita nézeteket vallott, de a cég szerint ez nevetséges vádaskodás csupán.

Idén több életrajzi kötet is megjelent Coco Chanelről. Az egyikben biszexuális drogfüggőnek írták le, Hal Vaughan pedig zsidógyűlölőnek állítja be Sleeping with the Enemy: Coco Chanel's Secret War (Egy ágyban az ellenséggel: Coco Chanel titkos háborúja) című könyvében - írja a The Cut. Vaughan szerint Mademoiselle Chanel vad antiszemita volt, sőt még a náciknak is dolgozott a II. világháborúban. A könyv szerint Hans Günther von Dicklanger báróval is viszonya volt, aki közvetlenül Hitler jobbkezének, Joseph Goebbels propagandaminiszternek jelentett.

A Chanel cég természetesen nem hagyhatta szó nélkül a vádakat. Szerintük elég valószínűtlen, hogy az állítások igazak lennének, különben aligha lettek volna zsidók a közeli barátai és fontos üzleti partnerei közt, például a Rotschildok, Irving Penn fotográfus vagy Joseph Kessel író.

"Azt is tudjuk, hogy Coco Chanel hosszú ideig Winston Churchill jó barátja volt. Coco állítólag felajánlotta, hogy közvetítőként segítene egy békeszerződést nyélbe ütni a szövetséges erők és a németek közt, az Operation Modelhut fedőnevű akcióban. Senki sem tudja pontosan, mi történt vagy mi lett volna a szerepe. Erről számos verzió kering, de már sosem fog kiderülni" - nyilatkozták. "Mindenesetre, mivel Chanelről már több mint 50 könyvet írtak, azt javasoljuk, hogy a komolyabb műveket is lapozgassa, aki képet szeretne róla alkotni."

Blogmustra