Az, hogy a kenyérfogyasztás elhagyása milyen előnyökkel jár egy gluténérzékeny ember számára, nem is érdemes taglalni. Ma már az is tény, hogy az efféle intoleranciában szenvedők száma egyre magasabb. De vajon mi lesz azokkal, akik eddig táplálkozásuk egyik alappillérének tekintették a kenyeret? Hogy reagál az ő szervezetük arra, ha hirtelen nem kapja meg mindennapi kenyerét?
Ezt teszi a testeddel, ha felhagysz a kenyér evéssel
- A glutén okozta irritáció és emésztőrendszeri gyulladás megszűnése az első tünetek egyike. Elmarad az ebből fakadó kellemetlen gázképződés is az egészségügyi kísérletek alapján.
A tesztelők véleménye alapján sok nehézségtől szabadítod meg tested a kenyér megvonásávalSimpleImages / Getty Images Hungary
- A kenyér gátolja a cink, a vas és a kálcium felszívódását a szervezetben, ezért fogyasztása mellett ezekből hiány léphet fel. Amint a kenyérfogyasztást mellőzzük, a szervezet reagál, és ezekből sem mutatkozik majd hiány a kísérletezők jóslata szerint.
- Több E- és B-vitamin marad a szervezetben, ami azért fontos, mert a B1-vitamin hiánya ingerlékenységhez, szorongáshoz, de akár komolyabb tünetekhez is vezethet, mint a pánikroham vagy a depresszió.
- A koleszterinszint közelebb kerül az optimálishoz, így az érelmeszesedés kockázata is csökken általa.
- Ízületi gyulladással, csontritkulással, izomfájdalmakkal vagy autoimmun betegségekkel küzdők különösen hálásak lesznek majd a kenyér elhagyásával a csökkent mértékű és gyakoriságú fájdalomérzetért és a kevesebb gyulladásos panaszért.
Mindezek mellett nemcsak, hogy fejben jobban összpontosít az, aki nem fogyaszt kenyeret, de fejfájásai is ritkábban jelentkeznek. Ha ez mind nem volna elég, és valaki ezek után még egy jó szelet ropogós kenyér után nyúlna, az vegye figyelembe, hogy ha mégse teszi, az hangulatjavulást, kevesebb szorongást, több boldogsághormont is ígér.
Ha már a kenyér káros hatásaitól megszabadultál, ideje, hogy másik kedvenced ártalmairól is többet megtudj. A húsfogyasztás egészségedre gyakorolt negatív hatásairól ebben a cikkünkben olvashatsz.

Ezeknek a húsoknak lehet helyük az étrendben, de napi fogyasztásuk káros is lehet. Így hat a testedre, ha mindennap fogyasztod.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés