Ez az oka annak, hogy az örömtől is potyognak a könnyeid

GettyImages-184796976

Lánykérésnél, esküvőkön, a gyerekek első lépéseinél vagy a ballagáson, de akár egy csoda szép dallam vagy felejthetetlen pillanat hatására örömkönnyek áztathatják az arcunkat. A könnyek főleg a szomorúsághoz, a csalódottsághoz, esetleg a dühhöz kapcsolhatóak, de mi történik bennünk, amikor a pozitív érzéseink telítődnek túl bennünk?

A felnőttként való sírás igen sok sztereotípiát megmozgat bennünk. Elég arra gondolnunk, hányszor jöttünk már zavarba mások könnyeitől vagy a sajátjainktól. Gyakran úgy gondoljuk, hogy aki sír, az gyenge, depis, sérülékeny vagy hisztis. Mindez meg is magyarázza, miért is hoznak minket zavarba az érzelmek, és miért is gondoljuk a legjobb megoldásnak a „jaj, ne sírj” jellegű tanácsokat a másik megnyugtatására. A sírás azonban pozitív hatással lehet a közérzetünkre, és valójában segíthet az érzelmeink kezelésében, még az örömteli pillanatokban is. Az a helyzet, hogy igenis szükségünk van a könnyeinkre.

Mik is pontosan az örömkönnyek?

Egy kis biológiaórai emlékeztetőként a könnyeknek három típusát érdemes megkülönböztetni megjelenésük oka alapján:

Amikor örömünkben sírunk, az lehetőséget teremt kifejezni valódi érzéseinket
Amikor örömünkben sírunk, az lehetőséget teremt kifejezni valódi érzéseinketSteve Peixotto Photography / Getty Images Hungary

Az örömkönnyek érzelmi reakciónak számítanak. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint négy típusuk van:

  • Szórakozás, élvezet – Amikor sírunk a nevetéstől, akkor az azért történik, mert hihetetlenül jól szórakozunk. Gyakran kedves emlék tud lenni egy könnyekig és hasfájásig fajuló nevetés.
  • Szeretet – A szeretet könnyei akkor törhetnek ránk, amikor például esküvőn vagyunk, vagy amikor váratlan hála és melegség áraszt el minket. Gyakran ez olyan személy esetében történik, aki fontos számunkra.
  • Szépség – Egy lebilincselő szépségű táj, egy gyönyörű dallam mind-mind okozhat örömkönnyeket.
  • Teljesítmény – A büszkeség, a megkönnyebbülés, az öröm könnyei önthetnek minket el, amikor elérünk valami fontos célt, leküzdünk egy nehéz akadályt.

Ez a tanulmány több mint 13 000 résztvevő adatait dolgozta fel, és nagyon izgalmas kulturális különbségekre bukkantak. Azok, akik nyugati, individualista társadalmakban élnek, nagyobb valószínűséggel sírnak a szépségtől vagy szórakozásból. Míg a közösségi kultúrákban élő résztvevők több szeretetkönnyről számoltak be. Ha pedig a nemi különbségeket vizsgáljuk, akkor az eredmények szerint a nők nagyobb valószínűséggel ejtenek örömkönnyeket, mint a férfiak, amit jól magyaráz az is, hogy a két nem érzelemkifejezésében más-más társadalmi normák lelhetőek fel, sajnos a mai napig.

Érdemes megengedni magunknak a sírást

Legyenek azok örömből vagy szomorúságból fakadó könnyek, láthatóan a sírásnak több előnye is akad, éppen ezért teljesen rendben van, ha olykor megitatjuk az egereket. A kutatók megállapították, hogy a sírás oxitocint és endogén opioidokat, más néven endorfinokat szabadít fel, amik segítenek enyhíteni a fizikai és érzelmi fájdalmakat. A sírás csökkenti a stresszt, és segíthet az erős érzelmek kezelésében. Amikor sírunk, olyan érzésünk lehet, mintha megnyitnánk egy csapot, hogy szabadjára engedjük, ami bennünk van. Boldog, örömteli érzések is lehetnek már-már túl erősek. A sírás segít kiengedni valamennyit az érzelemtartályból a csapon át.

A könnyek tulajdonképpen érzelemszabályozási eszközök számunkra a mindennapokban.

Ennek eredményeképp jobban is aludhatunk egy kiadós sírás után.

Legyen az boldog vagy szomorú forgatókönyv, a sírás sebezhetőségünket is megmutatja. Ezt gyakran hajlamosak vagyunk veszélyként érzékelni. Ám amikor sírunk, azzal jelezhetjük mások számára, hogy támogatásra, együttérzésre lehet szükségünk. Legyen az egy szomorú esemény vagy egy örömteli pillanaton való osztozás. Ezek alapján a könnyek a minőségi társas kapcsolatok kialakításának, fenntartásának vagy megerősítésének is egy fontos részei lehetnek. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy egymás valódi érzéseihez kapcsolódjunk. Ne féljünk szabadjára engedni a könnyeket!

A CIKK SZERZŐJÉRŐL

Szabó Jennifer a Dívány pszichológus szakértője.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra