6 dolog, ami segít megelőzni a memóriaproblémákat

GettyImages-688276051
Olvasási idő kb. 4 perc

Már megint hová tettem a kulcsom? És hányra is kell menni a gyerekért a szolfézsra? Jaj, a csekket nem adtam fel! Ismerős mondatok? Nem kell, hogy mindennap azon stresszelj, hogy éppen mit felejtettél el.

Ha gyakran előfordul, hogy kihullanak a fejedből fontos és kevésbé fontos információk, talán aggódsz, hogy ez már valamilyen betegség előfutára. Legtöbben az időskori elbutulástól, az Alzheimer-kortól tartanak, ha memóriaproblémákat tapasztalnak magukon. Pedig lehet, hogy elég néhány változtatás a mindennapjaidban, és az eszed vágni fog, mint a borotva. 

1. Egyél kevesebb cukrot

Ha csökkented az étrendedben a hozzáadott cukrot, már sokat tehetsz azért, hogy ne kelljen olyan komoly egészségügyi problémával szembenézned, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a diabétesz vagy éppen a kognitív képességek romlása. Egy 4000 fős mintával készült vizsgálat során megállapították, hogy azok, akik gyakran fogyasztanak cukros üdítőket, azok gyengébb memóriával és az átlagosnál kisebb agytérfogattal rendelkeznek. 

Rejtvények mellett nyelvtanulással is tornáztathatod az agysejtjeidet
Rejtvények mellett nyelvtanulással is tornáztathatod az agysejtjeidetJamie Grill / Getty Images Hungary

2. Mozgasd meg az agysejtjeidet!

A különböző agyat tornáztató szabadidős tevékenységek – mint a sudoku, a keresztrejtvény, a memóriajátékok vagy éppen a sakk – sokat tehetnek azért, hogy a memóriád kirobbanó formában legyen. 

Egy közel 5000 fő részvételével készült vizsgálatban a résztvevők hetente legalább öt napon, 15 percig online agytornaprogramban vettek részt.

A kontrollcsoporthoz képest – akik nem tornáztatták a képességeiket – sokkal jobb lett a rövid távú memóriájuk, a koncentrációjuk, a problémamegoldó képességük.

Egy másik kutatásban 42 olyan ember vett részt, akinek enyhén károsodtak a kognitív képességei. Miután egy 4 hetes időszakban rendszeresen használtak egy gondolkodást tornáztató programot, a memóriateszteken nyújtott teljesítményük jelentősen javult. 

3. Reformáld meg az étkezésed, hogy ne legyenek memóriaproblémáid

Egy kutatás kapcsán kiderült, hogy azok az ételek, amelyek antioxidánsokban gazdagok, támogatják a memóriánkat is. Kilenc különböző tanulmány eredményeit vetették össze, amelyekben összesen 31 ezren vettek részt. Az adatok összehasonlítása során a kutatók arra jutottak, hogy azokat, akik sok antioxidánsban gazdag zöldséget és gyümölcsöt esznek, sokkal kevésbé veszélyezteti a demencia, mint akik nem fogyasztanak ezekből a tápláló finomságokból. A bogyós gyümölcsök különösen gazdagok flavonoidokban és antocianinokban, ha ezekből gyakran eszel egy-egy maroknyit, azt a memóriád is meghálálja. 

Jóízű támogatás, hogy mindenre emlékezz
Jóízű támogatás, hogy mindenre emlékezzAnastassia LAURENT / Getty Images Hungary

4. A memória barátja: a csokoládé

Jó hír azoknak, akik szeretik a csokoládét, hogy a kakaó nemcsak finom és tápláló, de jó nagy adag flavonoidot is tartalmaz, ami különösen jó hatással vannak az agyra, oly módon, hogy fokozza a véráramlást az agy memóriával kapcsolatos részén is. Ahhoz, hogy a lehető legjobbat tedd az egészségednek és a memóriádnak, minimum 70 százalékos vagy magasabb kakaótartalmú csokoládét fogyassz, de természetesen csak mértékkel. 

5. Egy kicsi torna senkinek sem árt

A testmozgás nemcsak az alakodnak és az egészségednek tesz jót, de a memóriádat is javítja. 144 19 és 93 év közötti résztvevő bevonásával végeztek egy tanulmányt, melyben azt vizsgálták, hogy a testmozgás milyen hatással van a memóriára. Az eredmény igen meggyőző: napi 15 perc szoba-kerékpározás már jelentősen javította a memóriájukat. A középkorúak esetében különösen igaz, hogy a rendszeres testmozgás meggátolhatja a későbbi memóriavesztés kialakulását. 

Az alacsony D-vitamin-szint okozhat memóriaproblémákat
Az alacsony D-vitamin-szint okozhat memóriaproblémákatDircinhaSW / Getty Images Hungary

6. Ellenőriztesd a D-vitamin-szinted!

Néhány éve került a köztudatba, hogy a D-vitamin-hiány számos egészségügyi problémát okozhat. Többek között a cukorbetegeknek is ajánlják a nagy mennyiségű D-vitamin fogyasztását, de egyes daganatos megbetegedések kialakulásáért is felelőssé tehető a nem megfelelő D-vitamin-szint. Vizsgálatok bizonyították azonban azt is, hogy akiknek alacsony a D-vitamin-szintje, azok gyakrabban felejtettek el fontos információkat. Az őszi-téli időszakban különösen fontos, hogy szedj D-vitamint, hiszen ezekben a hónapokban még kisebb az esélye, hogy megfelelő mennyiséghez napsugárzással hozzájuss. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek