Négy hormon kell, hogy boldog legyél: így juthatsz hozzájuk nap mint nap

GettyImages-1444443250

Sokszor a legegyszerűbb, hétköznapi tevékenységek is segíthetnek, hogy a kiegyensúlyozottabb, boldogabb és motiváltabb legyél.

Nincs is jobb érzés annál, amikor a boldogságtól pillangók repkednek a hasadban! Ez az érzés természetes, amikor megismerkedsz életed szerelmével, büszkeség tölt el, ha a gyermekedre nézel, vagy megkapod álmaid állását. A boldogság titkaira azonban a szürke hétköznapokban is rálelhetsz, főleg, ha az örömérzetért felelős hormonok szintjén növeled. 

Dopamin – nyerő szériát hoz

A dopamin üzenetet küld az agy idegsejtjei között. Ez a jelátviteli anyag felel többek között az elégedettség, az öröm és a motiváció érzéséért. Amikor jól érzed magad, vagy sikerül elérned egy régóta dédelgetett tervet, a dopaminszint is megemelkedik.

A legfrissebb kutatások szerint a hosszú távú motivációért is felel: ha valamilyen nehéz feladat áll előtted, akkor a munkakedvedet serkentheti a tudat, hogy a végén valamilyen jutalom vár. 

A kreatív tevékenységek is felturbózzák az örömérzetet
A kreatív tevékenységek is felturbózzák az örömérzetetGuido Mieth / Getty Images Hungary

A dopaminszintedet növelheted, ha meghallgatod a kedvenc zenédet, esetleg kipróbálsz valamilyen új élményt, megnyered a kártyapartit, szeretkezel, de akkor is, ha egy nagyobb összeg érkezik a számládra. Szintén emelkedik, ha szereted kreatív tevékenységekkel tölteni az idődet, vagy éppen kellemes érzéssel tölt el, amikor a teendőid listáján kipipálsz egy újabb tételt. A dopamin hatással van a hangulatunkra, a memóriára, de arra is, hogy jól alszunk-e, illetve mennyire könnyen tanulunk. 

Szerotonin – a boldogság titkairól nem beszél

A szerotonin nagy része a gyomor-bél traktus nyálkahártyájában termelődik, arra pedig egyelőre a tudomány nem tud magyarázattal szolgálni, hogy mi lehet az oka az alacsony szerotoninszintnek, de leginkább a stresszel, a nem megfelelő étkezéssel hozták összefüggésbe.

A szerotoninhiány depressziós tüneteket, agressziót, alvászavart, de akár testsúlyproblémákat is okozhat. Ha úgy érzed, szükséged lenne egy kis pluszboldogságra, és növelnéd a szerotoninszintedet, mozogj kicsit a szabadban; hiszen mind a testmozgás, mind a napfény jó hatással lesz, de javasolják a meditációt is. Ha odafigyelsz az étkezésedre, és igyekszel minél egészségesebben enni, sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, már ezzel is sokat teszel azért, hogy ez a boldogsághormon megfelelő mennyiségben jelen legyen a szervezetedben. 

Endorfin – nem csak a csoki termeli

Az endorfin nemcsak a boldogságért felel, de képes a fájdalmat, sőt a gyulladást is csökkenteni, ezzel pedig megelőzheti a súlyosabb szövődmények, krónikus betegségek kialakulását. Több endorfint termel a szervezeted, ha veszel egy forró fürdőt, de az is, ha igazán jóízűen nevetsz. Rossz hangulatra és az alacsony endorfinszintre is gyógyír, ha megnézel egy vígjátékot.

Az is felpörgeti ennek a boldogsághormonnak a termelését, ha legalább negyvenöt percet intenzíven mozogsz, sőt, ennek pozitív hatását még akár napokkal később is érezni fogod.

Aki alkot valamilyen művészeti ágban – például zenét szerez, fest, rajzol vagy akár makramézik –, rendszeresen érezheti, ahogyan kedvenc tevékenysége közben tele lesz boldogsággal. És azt se felejtsd el, hogy ha csokit eszel, az is endorfint termel. 

Oxitocin – tőle lesz a szerelem vak

Az ölelés és a szerelem: a boldogság titkai
Az ölelés és a szerelem: a boldogság titkaiJamie Grill / Getty Images Hungary

Az oxitocint a hipotalamusz termeli, és ezt nevezik szerelemhormonnak. Valószínűleg nagy szerepe van abban is, hogy a szerelem vak, ugyanis megakadályozza, hogy negatív érzéseink legyenek azzal kapcsolatban, akit szeretünk.

A szerelmes embereknél egyértelműen megemelkedik az oxitocinszint, de akkor is ez történik, ha megöleled a szeretteidet, vagy valamilyen más módon hozod a tudtukra, hogy szereted őket.

Akkor is oxitocin szabadul fel a szervezetedbe, ha a barátaiddal töltheted az idődet, de az is ezt támogatja, ha a kutyáddal vagy. Szintén oxitocint termel, amikor jót teszel másokkal. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra