Hormonkárosító anyagot tartalmaz az élelmiszer, ami a te konyhádban is ott van

GettyImages-1492582869 (1)
Olvasási idő kb. 5 perc

A német Stiftung Warentest fogyasztói szervezet munkatársai egy vizsgálat során számos konzervből mutattak ki egy bizonyítottan hormonkárosító hatású anyagot, a BPA-t.

Szinte nincs olyan háztartás, ahol ne lenne a spájzban vagy a konyhaszekrényben néhány konzerv. Nem árt azonban tudni, hogy az ilyen élelmiszerek fogyasztása nem kockázat nélküli – és nem csak amiatt, hogy sok sót, tartósítószert és más adalékanyagot tartalmazhatnak.

A német fogyasztóvédelmi szervezet legalábbis az 58 vizsgált mintából – amelyek közül 15 készételből, 10 paradicsomkonzervből, 10 tonhalkonzervből, 10 kókusztejből, 7 borsó- és répakonzervből, másik 6 pedig sűrített tejből származott – 51-ben, vagyis a termékek közel 90 százalékában találták meg a hormonkárosító biszfenol-A-t, más néven a BPA-t – hívta fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A tesztelt termékek több mint harmada itthon is kapható.

A hormonokat károsítja a BPA

A biszfenol-A egészségre gyakorolt hatása többek között abban nyilvánul meg, hogy felboríthatja a hormonrendszer működését, és károsíthatja a termékenységet. Ennek fényében az EU-ban már megtiltották használatát a cumisüvegeknek és a pénztárgépek nyugtapapírjának gyártásánál.

Az élelmiszer-csomagolásokban való felhasználásának betiltásáról jelenleg uniós szinten folynak a tárgyalások.

A jelek azt mutatják, hogy az uniós szakértők sokáig lebecsülték a veszélyt. Erre utal, hogy csak a közelmúltban, 2023 áprilisában csökkentették az elfogadható napi beviteli értéket, ami azt jelzi, hogy a szervezetbe jutva az anyag mekkora mennyiség alatt nem képvisel hormonkárosító kockázatot. Szemléletes adat, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) által meghatározott “elfogadható napi bevitel érték” 20 000-szer alacsonyabb a korábbihoz képest.

A sok konzervben megtalálható BPA káros a hormonrendszer működésére nézve
A sok konzervben megtalálható BPA káros a hormonrendszer működésére nézveSimpleImages / Getty Images Hungary

Az EFSA számára az egereken végzett vizsgálatok során megfigyelt, az immunrendszerre gyakorolt hatás volt a döntő: miután a BPA-t vemhes és szoptatós anyaállatoknak adták,

az utódok lépében megnőtt az úgynevezett T-helper sejtek koncentrációja, ami az emberekben allergiás tüdőgyulladás és autoimmun betegségek kialakulásához vezethet.

Szinte minden konzervben ott van a hormonkárosító anyag

A német szakértők számos készételben, egytálételben és levesben is viszonylag magas BPA-koncentrációt állapítottak meg a teszt során. Ez azért is problémás, mert a konzerveket jellemzően nagyobb adagokban fogyasztjuk, ami azt jelenti, hogy több hormonkárosító hatású BPA-t viszünk be velük, mint más termékekkel.

Mindössze a sűrített tejkonzervekben és egy sárgarépás borsókonzervben nem volt kimutatható mennyiségű BPA.

A szakemberek úgy vélték, bár a szennyezett termékek egyszeri fogyasztása nem veszélyes, hosszú távon kockázatot jelenthet.

Hasonló eredményre jutott a Dán Fogyasztói Tanács (Danish Consumer Council) THINK Chemicals nevű szervezetének májusi tesztje is, amely 10 konzerv- és 8 üdítősdobozt vizsgálva mindegyik termékből kimutatta valamilyen biszfenolvegyület jelenlétét.

A hormonkárosító BPA-t a konzervdobozok gyártásához használják fel, ha a belsejükhöz már nem is, de a külsejüknél még igen
A hormonkárosító BPA-t a konzervdobozok gyártásához használják fel, ha a belsejükhöz már nem is, de a külsejüknél még igenDouglas Sacha / Getty Images Hungary

A gyártók is tudnak a káros anyagokról

A problémával a gyártók is tisztában vannak. Egyes cégek ezért igyekeznek minimálisra csökkenteni a BPA mennyiségét a konzervdobozokban az epoxigyanta nevű anyag mellőzésével. Ez, a korábban belső bevonatokhoz felhasznált anyag ugyanis BPA-t tartalmaz.

A legtöbb gyártó egyébiránt azt állítja, hogy BPA-mentes belső bevonattal ellátott konzervdobozokat és fedeleket használ. Álláspontjuk szerint az anyag azért lehet ott mégis termékeikben, mert a nyersanyagok eleve szennyezettek lehetnek a környezetkárosítás miatt.

Tudni kell azt is, hogy a konzervdobozokat kívülről még mindig BPA-tartalmú festékkel vonják be, így megtörténhet, hogy az a gyártás során a konzervdobozok belsejébe kerül. A BPA kis mennyiségben történő átvitele a független szakértők szerint előfordulhat a kopás vagy a bevonatok hevítésekor fellépő magas hőmérséklet révén is.

A vásárlásnál érdemes mindig ellenőrizni a csomagolást
A vásárlásnál érdemes mindig ellenőrizni a csomagolástd3sign / Getty Images Hungary

Csökkenthető a hormonkárosító anyagok általi kockázat

A Tudatos Vásárlók Egyesülete összeszedett néhány tippet, amelyet követve csökkentheted vagy akár meg is szüntetheted a hormonokra káros hatást. 

  • Lehetőség szerint mindig friss alapanyagokból főzz.
  • Ha nincs is lehetőséged főzni, fogyassz kevesebb konzervet, hogy csökkentsd a BPA-nak való kitettséget. Nem szabad elfejteni azonban, hogy a vegyület megtalálható az uzsonnás dobozokban, az ivóvízpalackokban és a csapvízben is.
  • A tartós élelmiszerek közül válaszd inkább a hormonrendszert nem veszélyeztető fagyasztott zöldségeket, ételeket vagy az üvegedényes kiszerelésű konzerveket.
  • A paradicsom és a kókusztej esetében vásárolj dobozos változatokat.
  • Élelmiszerek és italok tárolásához üveg vagy rozsdamentes acél anyagú termékeket használj.
  • A megvásárolni kívánt termékeken keresd a “biszfenolmentes” feliratot. A BPA-mentes/BPA-free jelölés nem feltétlenül elegendő, az így jelölt termékek ugyanis más, szintén egészségügyi kockázatot jelentő biszfenolokat továbbra is tartalmazhatnak.

A biszfenolok által képviselt kockázat a vizespalackokat is érinti. Erről itt olvashatsz bővebben

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek